ZAHRANIČNÍ ZKUŠENOSTI S OBNOVOU BROWNFIELDS NA PŘÍKLADU VELKÉ BRITÁNIE Kateřina Maršíková Miroslava Lungová Řešeno v rámci projektu MMR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revitalizace brownfield jako inteligentní volba růstu v USA
Advertisements

RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
MĚSTSKÉ PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – SEVERNÍ A JIŽNÍ PŘEDLICE
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Křížovka k tématu sídla.
Bytové domy ČSN Obytne budovy ČSN Zařizování bytů
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
DM Lovosická a Dittrichova
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Rekonstrukce východního přístavku zámku Liblice. Žadatel Středisko společných činností AV ČR, v.v.i. Národní 1009/3, Praha 1 veřejná výzkumná instituce.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
TÉMA: Daň z nemovitostí
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
3.1 – Rozvoj urbanizačních center Příjemci podpory
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Marketingové prostředí obce
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
Město Brno.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Regionální politika RP ČR.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Projekt zástavby řadovými rodinnými domky Louny – Hrnčířská ulice Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky Základní informace.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Partneři projektu Reality Grégr s.r.o. Technologické a inovační centrum ČVUT
Zóny tolerance jako cesta k řešení problému strukturálního násilí Lucie Šídová Projekt Spojme se proti násilí na ženách ze sexbyznysu, č. 628.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Rekonstrukce bývalé textilní továrny v Hejnicích Ještědská stavební společnost spol. s r.o.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Projekt zástavby řadovými rodinnými domky Louny – Hrnčířská ulice
„TECHNICKÁ INFRASTRUKTURA V BÝVALÝCH KASÁRNÁCH KPT
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky
Výsledky projednávání
ZVVZ NEMOVITOSTI, s.r.o. člen skupiny ZVVZ GROUP Ruce podané ekologii.
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

ZAHRANIČNÍ ZKUŠENOSTI S OBNOVOU BROWNFIELDS NA PŘÍKLADU VELKÉ BRITÁNIE Kateřina Maršíková Miroslava Lungová Řešeno v rámci projektu MMR

Brownfields neprůmyslové deprimující zóny Brownfields“, resp. „brownfield sites“ jsou staré, nevyužívané nebo ekonomicky nedostatečně efektivně využívané průmyslové a neprůmyslové zóny (logistické a komerční či obytné objekty v kompaktně zastavěných územích a zemědělské, vojenské i další plochy a budovy ve „volné“ krajině). Představují zásadní problém a překážku pro další rozvoj obcí, měst i regionů směrem k udržitelnosti. Vyznačují se neprůhledným majetkoprávním uspořádáním, zdevastovanými výrobními či jinými budovami a přítomností starých ekologických zátěží.

Charakteristika regionu Instituce Yorshire Forward – Regionální rozvojová agentura Kirklees Metropolitan Council Oblast Kirklees (Yorkshire) - severní část Anglie Město Huddersfild

Ochrana budov v Anglii Stupeň I – budovy mimořádného významu (2%) Stupeň II – specificky významné budovy s více než zvláštním významem (4%) Stupeň II  – budovy zvláštního významu, zaručující max. úsilí na jejich zachování Zapsání na tuto listinu znamená, že pokud se takovýto objekt přestavuje, bourá či jinak mění, je třeba vyžádat si souhlas lokálního stavebního úřadu – procedura podobná získání stavebního povolení

Kirklees region Průmyslový region (textilní, strojírenský, chemický, těžba černého uhlí) Obyvatelstvo – 32% pracuje v průmyslu Huddersfield - mezi Leedsem a Manchestrem, obyvatel, největším město Kirklees.

St. George's Warehouse Budova St George´s Warehouse byla postavena v roce 1883 pro Londýnskou a Severozápadní železniční společnost a jako jedna z mnoha dalších je zaznamenaná na seznamu tzv. chráněných budov. Jedná se o opuštěný objekt situovaný v centru Huddersfieldu, hned vedle budovy vlakového nádraží, která v současnosti nabízí m2 nevyužité volné plochy v rámci pěti pater, z nichž dvě z nich mají dvojnásobnou výšku. V roce 2001 byla budova koupena společností HD1 Developments Ltd., která dosud ukončila pouze prozatímní opravy budovy a vytvořila velké parkoviště (cca 200 parkovacích míst). V současnosti však zůstává budova stále ještě prázdná a ve spolupráci s KMC a odbornými poradci společnosti jsou zpracovávány hlavní plány pro smíšené využití objektu.

Mechanics Instititution Prvotním účelem budovy Mechanics Institution na ulici Northumberland bylo poskytovat vzdělání dělníkům, a to v letech 1861 až Objekt institutu spolu s připojenou budovou z 18. století byl prodán a pomalu chátral. Na základě studie proveditelnosti, která byla vyhotovena v roce 1996 pro KMC. byly předloženy návrhy společnosti na přeměnu budovy v 21 integrovaných bytových jednotek, prvních svého druhu v severní Anglii. V roce 1999 byla schválena plánová dokumentace a současně byl dán souhlas k rozvoji, včetně výstavby dodatečného patra a nové střechy pro celý objekt.

Media Centre Budova Media Centra byla naplánována na základě spolupráce KMC, zástupci médií, kulturních a vzdělávacích institucí koncem 80. let. Komplex tří prázdných skladištních budov na rohu byl koupen KMC v roce 1993 s cílem renovace pro využití médii. V budově, která se rozkládá na ploše m2, se nyní nachází jak pracovní prostory, tak také společenské a konferenční místnosti, digitální výzkumné vybavení a salonek, který slouží jako ukázka kreativního využití nových mediálních technologií a také kavárna. V prosinci 2001 byl také otevřen objekt skladiště, s plochou m2, který vychází vstříc rostoucí poptávce po prostorách k podnikání.

McAlpine Stadium Komplex s místy. Objekt se nachází v oblasti, která je regenerovanou bývalou skládkou chemického odpadu. Celý komplex zahrnuje radu doplňkových sportovních zařízení a byl navrhován ve třech etapách. První fáze zahrnovala východní a západní ochozy, infrastrukturu a golfové hřiště. Druhá fáze se týkala jižních ochozů a byla dokončena v prosinci 1994

Závěr Propracovaný systém řešení brownfields Systém podpor a jejich administrace ve Velké Británii Úloha místní a regionální samosprávy Využití prostředků ze strukturální fondů v rámci cíle 1 a 2