Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zóny tolerance jako cesta k řešení problému strukturálního násilí Lucie Šídová 16. 6. 2016 Projekt Spojme se proti násilí na ženách ze sexbyznysu, č. 628.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zóny tolerance jako cesta k řešení problému strukturálního násilí Lucie Šídová 16. 6. 2016 Projekt Spojme se proti násilí na ženách ze sexbyznysu, č. 628."— Transkript prezentace:

1 Zóny tolerance jako cesta k řešení problému strukturálního násilí Lucie Šídová 16. 6. 2016 Projekt Spojme se proti násilí na ženách ze sexbyznysu, č. 628 podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů..

2 Co je zóna tolerance? Bezpečná zóna, kde je povoleno poskytovat sexuální služby. Cílem je ochrana žen. Německo – Kolín nad Rýnem Holandsko – Utrecht Švýcarsko – Curych Velká Británie – Leeds

3 Zóna tolerance Kolín nad Rýnem  Sexuální práce nebyla na ulici zakázána.  Konflikt sexuálních pracovnic, obyvatel a místních obchodníků a policie  Hluk, znečištěné prostředí – kondomy, jehly aj.  Diskuze zakázat sexuální práci v Kolíně – represivní naladění..

4 Před vznikem zóny  Úspěšné modelové projekty AIDS (Poradna PPI) zpochybnily represivní politiku vůči drogově závislým a sexuální práci – změna paradigmatu – represe nemůže zabránit konfliktům  Nutno brát vážně potřeby zranitelných skupin – sexuálních pracovnic.

5 Před vznikem zóny  Sexuální pracovnice na útěku před policií (obavy z pokut, trestů) – vedlo k rizikovějším praktikám, auty na odlehlá místa (parkoviště) – zvýšilo se násilí, 2 vraždy  Stížnosti obyvatel  1999 – založena skupina – cílem najít prostor pro Zónu tolerance (Kolín – úřad primátora, katastrální úřad), poradna PPI, sociální služba katolických žen, policie.

6 Vznik zóny tolerance Vzorem byl Utrechtský model

7 Cíle zóny tolerance  Obnovit pořádek v centru města  Snížit násilné útoky vůči sexuálním pracovnicím  Zpřístupnit SP sociální a zdravotní služby.

8 Požadavky na vhodné místo  Dobré příjezdové možnosti pro auta  Poloha, co nejblíže centru města, avšak vzdálená od sídlišť  Žádná sportovní centra a zařízení pro mládež poblíž  Dobré dopravní spojení veřejnou dopravou  Uzavřená oblast  Sanitární zařízení, tísňové volání na pozemku.

9 Proces – bezpečné místo pro sexuální pracovnice  Nová oblast ve vlastnictví města Kolín  15. 5. 2001 zahájen proces přemístění nabídky služeb z centra města do čtvrti Niehl.  Město Kolín neslo veškeré náklady a financuje sociální služby.  Motivace žen k odchodu z centra do zóny – kombinace podporujících a represivních kroků.  Rozdávání letáků (info pro ženy a zákazníky) – policie, poradna PPI, pořádkový úřad..

10 Proces – bezpečné místo pro sexuální pracovnice  Informace pro zákazníky na fórech  Policie a pořádkový úřad zajistily pro ženy kyvadlovou dopravu do nové zóny  Represivní opatření až jako poslední řešení

11 Zóna tolerance  Prostor o velikosti malého fotbalového hřiště  V blízkosti golfové hřiště a firmy  Dostupná autem a dopravou, pěšky z centra 35 minut  8 parkovacích míst, boxy, 2 pro pěší

12 Co je zóna tolerance?

13 Zóna tolerance

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23 Co je zóna tolerance?

24

25 Zóna tolerance

26

27 Nová role a pozice pro všechny zúčastněné: Policie – pomáhat a chránit – v centru města represe, v zóně pomoc a ochrana = matoucí pro sexuální pracovnice – dosud měly zpravidla negativní zkušenost s policií i pořádkovým úřadem Nutné vzdělávání pro všechny, diskuze, zapojení sexuálních pracovnic.

28 Zóna tolerance V zóně jedna stálá osoba – policie – vytvořena důvěra – vytvořil se akceptující vztah vůči státním pracovnicím a pracovníkům. Změna – ženy, když se cítí ohroženy, nepanuje nedůvěra, ale volají o POMOC. Zóna – představuje chráněný prostor, aniž by na ženy kladla vysoké nároky (drogově závislé ženy).

29 Zóna tolerance CÍL BYL NAPLNĚN. Snížení násilí na ženách – žádné fyzické násilí. Důvěra ve státní instituce. Přístup k pomoci – sociální a zdravotní. Zkušenost, že oficiální instituce a státní struktury poskytnou ochranu a ne pouze pronásledování, je proto nezbytná. Důležitá je spolupráce – policie, institucí.

30 DĚKUJI ZA POZORNOST www.rozkosbezrizika.cz


Stáhnout ppt "Zóny tolerance jako cesta k řešení problému strukturálního násilí Lucie Šídová 16. 6. 2016 Projekt Spojme se proti násilí na ženách ze sexbyznysu, č. 628."

Podobné prezentace


Reklamy Google