Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rekonstrukce bývalé textilní továrny v Hejnicích Ještědská stavební společnost spol. s r.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rekonstrukce bývalé textilní továrny v Hejnicích Ještědská stavební společnost spol. s r.o."— Transkript prezentace:

1 Rekonstrukce bývalé textilní továrny v Hejnicích Ještědská stavební společnost spol. s r.o.

2 Popis stavby Lokalita: Liberecký kraj, obec Hejnice Lokalita: Liberecký kraj, obec Hejnice Datum výstavby: 08/2004 – 10/2005 Datum výstavby: 08/2004 – 10/2005 Investor stavby: Město Hejnice Investor stavby: Město Hejnice Generální projektant: AGORA spol. s r.o. Generální projektant: AGORA spol. s r.o. – architektonický a stavební ateliér – architektonický a stavební ateliér Realizační firma: Realizační firma: Ještědská stavební společnost spol. s r.o. Celkové náklady: 30.490.211,- Kč včetně DPH Celkové náklady: 30.490.211,- Kč včetně DPH

3 Ještědská stavební společnost spol. s r.o. Na stavebním trhu působí od r. 1991. Na stavebním trhu působí od r. 1991. Dvě oblasti aktivit: Dvě oblasti aktivit: –provádění staveb, –inženýrské činnosti. Od roku 2000 je držitelem certifikátu jakosti ISO. Od roku 2000 je držitelem certifikátu jakosti ISO. Od roku 2005 je držitelem certifikátů bezpečnosti práce a životního prostředí. Od roku 2005 je držitelem certifikátů bezpečnosti práce a životního prostředí.

4 Charakter původní stavby Areál bývalé továrny „Fryčovka“ se nachází Areál bývalé továrny „Fryčovka“ se nachází v jižní části města Hejnic, na břehu říčky v jižní části města Hejnic, na břehu říčky Snědá, se kterou byl původně spojen náhonem. Snědá, se kterou byl původně spojen náhonem. Jedná se o Chráněnou krajinnou oblast Jizerské hory. Jedná se o Chráněnou krajinnou oblast Jizerské hory. Rekonstruované objekty se Rekonstruované objekty se nacházejí v prostoru s volnou vazbou na barokní chrám Navštívení Panny Marie a kláštera.

5 Záměr Rekonstrukce objektu č.p. 5, vestavba 35 bytových jednotek a úprava přilehlého prostoru v Hejnicích. Rekonstrukce objektu č.p. 5, vestavba 35 bytových jednotek a úprava přilehlého prostoru v Hejnicích.

6 Záměr Dvě etapy výstavby: Dvě etapy výstavby: –I. etapa: Adaptace severozápadní části objektu průmyslového objektu z 19. stol. na obytnou budovu s garážemi. –II. etapa: doplňující občanská vybavenost (veřejná zakázka – návrhy do 14. 9. 2006).

7 Původní stav Hlavní čtyřpodlažní budova ve tvaru L, nižší přístavby a vodní náhon. Hlavní čtyřpodlažní budova ve tvaru L, nižší přístavby a vodní náhon. Od roku 1986 areál sloužil pro skladové účely a chátral. V únoru 2004 se objekty již nacházely v havarijním stavu. Od roku 1986 areál sloužil pro skladové účely a chátral. V únoru 2004 se objekty již nacházely v havarijním stavu. Přívod náhonu z části zasypán – nefunkční. Přívod náhonu z části zasypán – nefunkční. Odvodová šachta je funkční – využita pro odvod dešťových vod. Odvodová šachta je funkční – využita pro odvod dešťových vod. Nutná sanace, vyčištění a odstranění náletových dřevin v prostoru areálu. Nutná sanace, vyčištění a odstranění náletových dřevin v prostoru areálu.

8 Odvodová šachta je funkční – využita pro odvod dešťových vod

9 Původní stav Trámové dřevěné stropy jsou podporovány litinovými sloupy, jejichž hlavice byly poškozené a prasklé. Trámové dřevěné stropy jsou podporovány litinovými sloupy, jejichž hlavice byly poškozené a prasklé. Stropy byly lokálně v místech dlouhodobého zatékání poškozeny hnilobou. Stropy byly lokálně v místech dlouhodobého zatékání poškozeny hnilobou. Ve zdivu vlivem zatékání a zemní vlhkosti vznikaly poruchy. Ve zdivu vlivem zatékání a zemní vlhkosti vznikaly poruchy.

10 Urbanistické, architektonické a hmotové řešení Stavba je v souladu s Územním plánem města. Stavba je v souladu s Územním plánem města. Základním architektonickým principem návrhu byla regenerace hodnotného objektu jako celku včetně historické fasády. Základním architektonickým principem návrhu byla regenerace hodnotného objektu jako celku včetně historické fasády. Řešení doplňuje parkoviště, chodníky, sadové úpravy po obvodu pozemku. Řešení doplňuje parkoviště, chodníky, sadové úpravy po obvodu pozemku.

11 Dispoziční řešení V základní koncepci je adaptace rozdělena do dvou etap. V základní koncepci je adaptace rozdělena do dvou etap. Obě etapy provedeny Městem Hejnice. Obě etapy provedeny Městem Hejnice. Pro možnost požádání investora o dotace z programu na podporu bydlení na výstavbu nájemních bytů pro rok 2004 musely být v tomto smyslu respektovány požadavky zadání investora. Pro možnost požádání investora o dotace z programu na podporu bydlení na výstavbu nájemních bytů pro rok 2004 musely být v tomto smyslu respektovány požadavky zadání investora. Pro 1. etapu se podařilo získat dotaci ve výši 19.250.000,- Kč. Pro 1. etapu se podařilo získat dotaci ve výši 19.250.000,- Kč.

12 Popis stavebního řešení Stávající objekt je rozdělen majetkově i provozně na 2 části. Stávající objekt je rozdělen majetkově i provozně na 2 části. Základní úpravy objektu lze rozdělit i podle důležitostí do 4 částí: Základní úpravy objektu lze rozdělit i podle důležitostí do 4 částí: –Statické a konstrukční úpravy. –Zlepšení stavebně fyzikálních vlastností. –Dispoziční a stavební úpravy. –Opravu a úpravu venkovního ztvárnění objektu.

13 Statické a konstrukční úpravy Náročná rektifikace a úprava vnitřní nosné litinové konstrukce Náročná rektifikace a úprava vnitřní nosné litinové konstrukce Opravy dřevěné konstrukce stropů a zdiva Opravy dřevěné konstrukce stropů a zdiva Nový komín, sanace zdiva, úprava základů při prohlubování 1. PP Nový komín, sanace zdiva, úprava základů při prohlubování 1. PP Vetknutí nového vnitřního ocelového schodiště Vetknutí nového vnitřního ocelového schodiště

14 Prasklé litinové hlavice sloupů v suterénu, bylo nutné nadzvednout sloupy ve třech vyšších podlažích a poté provést opravu.

15 Vetknutí nového vnitřního ocelového schodiště

16 Stavba roku 2005 Rekonstrukce tohoto areálu byla přihlášena do soutěže „Stavba roku 2005“ Libereckého kraje, kde se umístila na 3. místě.

17 Děkujeme za pozornost Ještědská stavební společnost spol. s r.o. http://www.jss.cz


Stáhnout ppt "Rekonstrukce bývalé textilní továrny v Hejnicích Ještědská stavební společnost spol. s r.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google