ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Historie soupisů památek v Českých zemích
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
Obecná část rozpočtového práva III
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nástroje územního plánování
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
SYSTEMIZACE PRACOVNÍCH MÍST
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
Základní registry veřejné správy
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
Eva Měráková, Lenka Jandová
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Archivnictví a spisová služba
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Smart Administration v oblasti památkové péče
Seminární práce z předmětu SIPOL
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Podpora výzkumu a role sbírkotvorných institucí Evidenční systémy o archeologických výzkumech a nálezech.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Základní registry.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Ochrana kulturních památek M. Horáková. Témata seminářů Úvod, základní právní úprava, základní pojmy Ochrana kulturních památek,Státní památková péče.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Portál územního plánování v praxi
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Evidence a dokumentace památkového fondu Ústřední seznam kulturních památek - historie a současnost.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
1 Výdejní aplikace pro územně analytické podklady České geologické služby Vít Štrupl.
Soupisy Centrální komise
Průzkumy území a staveb
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Právní režim ochrany přírody a krajiny
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nemovité kulturní památky na území obcí Jihomoravského kraje
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evidence závazných stanovisek – webová aplikace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní práci s těmito i dalšími daty získávanými v procesu péče o archeologický fond

ISAD - součásti Aplikace: Mapové projekty: SAS ČR - Státní archeologický seznam ČR SAS ČR - Státní archeologický seznam ČR – veřejný přístup VAL - Významné archeologické lokality VAL - Významné archeologické lokality – veřejný přístup ODAN - Obrazová dokumentace archeologických nalezišť PV - Přehledy výzkumů ADČ - Archeologická databáze Čech Mapové projekty: SAS ČR SAS ČR - veřejný přístup Významné archeologické lokality - veřejný přístup CZ/E

Státní archeologický seznam ČR - SAS ČR Cíl: • vytvoření archeologické mapy ČR s informacemi o území s archeologickými nálezy v prostředí GIS • soupis nejvýznamnějších archeologických lokalit Základní evidenční jednotka databáze SAS ČR: UAN - území s archeologickými nálezy (území celé ČR) KATEGORIE UAN I-IV vystihují míru archeologického poznání prvků archeologického dědictví v určitém území.

SAS ČR - kategorie UAN I. území s pozitivně prokázaným a dále bezpečně předpokládaným výskytem archeologických nálezů. ( vymezuje se graficky do mapy na základě dostupných informací a pozorování s cílem zajistit ochranu a záchranu archeologických nálezů při výkonu veřejné správy). V mapě červený polygon. UAN II. území, na němž dosud nebyl pozitivně prokázán výskyt archeologických nálezů, ale určité indicie mu nasvědčují ;pravděpodobnost výskytu archeologických nálezů 51–100 %; (svědectví písemných pramenů, těsná blízkost UAN kategorie I). Modrý polygon. UAN III. území, na němž nebyl dosud rozpoznán a pozitivně prokázán výskyt archeologických nálezů a prozatím tomu nenasvědčují žádné indicie, ale předmětné území mohlo být osídleno či jinak využito člověkem, a proto existuje 50% pravděpodobnost výskytu archeologických nálezů. Veškeré území státu kromě kategorie IV. Vymezení šrafou. UAN IV. území, na němž není reálná pravděpodobnost výskytu archeologických nálezů. (veškerá vytěžená území – doly, lomy, cihelny, pískovny apod., kde byly odtěženy vrstvy a uloženiny čtvrtohorního stáří). Šedočerný polygon. Na všechny typy území s archeologickými nálezy se vztahuje povinnost vyplývající z § 21-24 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči v platném znění.

SAS ČR

SAS ČR

SAS ČR

Významné archeologické lokality - VAL jako nejdůležitější archeologická naleziště, která umožní přístup k datům SAS ČR z hlediska jejich kulturně historického významu a památkové hodnoty. Aplikace je určena zejména k památkářským účelům. kategorie VAL: VAL I - archeologické lokality památkově chráněné VAL II – archeologické lokality bez památkové ochrany U každé lokality je uveden doplňující popis a informace z monitoringu současného stavu i údaje o: stávajícím ohrožení potencionálním ohrožení prezentaci

Významné archeologické lokality - VAL

ISAD- další aplikace ODAN - Obrazová dokumentace archeologických nalezišť PV - Přehledy výzkumů 2004 začlenění dat z  databáze jiné organizace do databázové aplikace a do mapového projektu ISAD ADČ - Archeologická databáze Čech - Archeologický ústav Praha 2009 propojení s vnější webovou aplikací Internetová databáze lidských kosterních pozůstatků Ústav antropologie Přírodovědecké fakulty MU v Brně

ODAN

ODAN

Data SAS ČR a VAL jsou využívána: k výkonu státní památkové péče, tj. v jednotlivých procesech definovaných PZ k naplnění povinností vyplývajících z jiných předpisů, např. ze zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve věci poskytování územně analytických údajů o území pro účely územního plánování (Území s archeologickými nálezy - jev.č.16) k výkonu vlastní odborné a vědecké činnosti NPÚ pro odborné a vědecké činnosti jiných organizací - pro vzdělávání pro prezentaci veřejnosti, turistický ruch apod.

Definované přístupy Oprávněné organizace 54 Celkem 284 přístupů Úřady 17 (KRAJE 10, ORP 6, MK) Oprávněné organizace 54 Celkem 284 přístupů Archeologové cca 200 Nearcheologové cca 80

SAS ČR - veřejný přístup

SAS ČR - veřejný přístup

SAS ČR - veřejný přístup

VAL - veřejný přístup

Public Access

Veřejný přístup http://twist.up.npu.cz/ www.npu.cz Archeologická data na adrese: http://twist.up.npu.cz/ nebo www.npu.cz Archeologická data Veřejný přístup

Děkuji za pozornost Mgr. A. Knechtová