Pratur –divoký skot se vrací díky projektu TaurOs

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OUESSANTSKÁ OVCE.
Advertisements

 Poskytujeme všeobecné studium, některé studijní obory jsou zaměřeny na rozšířenou výuku angličtiny.  Patříme mezi gymnázia v Brně s nejdelší historií.
Hynek Moliš Králík domácí
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Řád: SUDOKOPYTNÍCI.
DORPER plemeno s budoucností
SELEKCE METODY PLEMENTBY
Anthropos Brno 2008 Exkurze žáků 6. třídy ZŠ Krucemburk.
Velbloud Dvouhrbý.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Veronika Rozehnalová a Kristýna Kořínková
Vytvořily: Verča Rozehnalová a Kika Kořínková Neandrtálec
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Zemědělství světa.
PLAVECKÉ REKORDY.
Původ a domestikace zvířat
Rétorika Etymologie Dialektologie
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 24- Opakování Jižní EvropaAnotace Prezentace, která se opakováním států Jižní Evropy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština.
Krajina a životní prostředí
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Češpivová Simona 8.A Koně. Historie Žádné zvíře na naší planetě není tak těsně spjato s člověkem, s jeho dějinami a jeho vývojem, jako kůň.
Neandrtálci (Homo neanderthalensis)
Anglický plnokrevník Martina Kotíková.
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Obecná charakteristika
Historie vzniku plemene - legendy - předchůdci plemene - pojmenování plemene Vlastnosti - míry - barvy Charakter.
32_09_21: Výtvarné materiály: Jak? Čím?
Kriteria třídění koní Podle fylogenetického původu - skupina mongolských koní - skupina orientálních koní iránských arabských araboberberských anglických.
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Dej 1 Počátky umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Praví tuři – kraniologické skupiny
ŠELMY.
Počátky umění v mladším paleolitu
Krocan divoký Třída: Ptáci (Aves) Řád: Hrabaví (Galliformes) Čeleď:
Zemědělství – živočišná výroba
Nejznámější světová plemena, jejich historie a moderní užití
Ekosystémy přírodní a umělé
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ II. přednáška Doc. Ing. Růžena KRNINSKÁ, CSc. Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Řád: sudokopytníci.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Čeleď turovití podčeleď tuři.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Nová Guinea Doba vzniku: starověk Původní využití: pária, odklízeč odpadků Využití dnes: pária, odklízeč odpadků, společník.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Výzkum migrací Výzkum migrantních populací jde ruku v ruce s výzkumem etnogeneze jednotlivých národů a kolonizací různých oblastí světa v minulosti. Můžeme.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
Tajga Jehličnatý les.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Hospodářská zvířata - sudokopytníci. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:květen 2013 – říjen 2013 Ročník:9. Tematický.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Koně Arabský plnokrevník
PRAŽSKÁ ZOO stavba pražské zoo Kůň převalského žirafa Lachtani
PRAVĚKÉ UMĚNÍ – let př.n.l..
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Vztah Čechů k charitě Ondřej Tomas, GfK Czech.
(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Kůň Převalského.
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
HRABAVÍ.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Pratur –divoký skot se vrací díky projektu TaurOs Taurus Foundation/TAUROS EUROPE 1

Rozšíření Červená oblast označuje historické rozšíření druhu Bos Primigenius Primigenius; tedy pratura

Morfologie Pratur patřil mezi velká zvířata zároveň byl poměrně štíhlý měl dlouhé nohy velkou, protáhlou hlavu a mohutné rohy obě pohlaví se odlišovala barvou Samec pratura a také velikostí měřil mezi 160 až 185 cm v kohoutku. Tedy o 20 až 50 cm více než řada moderních plemen skotu.

Ukázky morfologie Pohlavní dimorfismus Mohutná stavba Tvar rohů

Divoký skot Pro divoké chovy je třeba, aby zvířata: Byla zcela soběstačná; Přes léto se snadno vykrmila a byla otužilá pro zimní období; Spásala širokou škálu vegetace; Byla schopna se přizpůsobit proměnlivým klimatickým podmínkám; Snadno přiváděla na svět mláďata; Jednoduše: byla vhodná pro tento účel; Řada současných plemen skotu je příliš specializovaná pro soběstačnou přírodní pastvu. Proto Taurus Foundation (Tauros Europe) zahájila program zpětného šlechtění pratura.

Projekt TaurOs Cíl: Vyšlechtění a rozšíření zcela soběstačného plemene skotu, jako nejlepší alternativy za vyhynulého pratura; Projekt je založený na vědeckých faktech: stejná ekologická role, stejný vzhled a co nejbližší genetická výbava; Použitelnost ve veřejně přístupných přírodních oblastech; Pratur jako reference.

Proč? Domácí plemena skotu mají mnoho nevýhod; Volně se pasoucí skot je klíčový živočišný druh pro evropskou přírodu a obnovu původních ekosystémů; Vědecky řečeno: jsou zde výzvy a příležitosti, které povedou k lepšímu poznání (nejen) divokého skotu a jeho úlohy pro přírodní ekosystémy.

Jde to uskutečnit? V současnosti máme více znalostí o praturovi, než na počátku 20. století: Historické záznamy (antické Řecko, Řím, středověké Polsko, zdroje z Německa); Archeozoologické výzkumy z celé Evropy (kostry, rohy, lebky, čelisti); Izotopové studie (potravní zvyklosti, ekologie); Neolitické umění (jeskynní malby, skalní rytiny); Historické umění (kresby, sochy atd.); Moderní genetika: mitochondriální DNA pratura je k dispozici, na výzkumu jaderné DNA se pracuje; Takže ano, je to možné.

Reference

Projekt krok za krokem Vymezení charakteristiky pratura (vědeckou komisí); Výběr plemen evropského skotu, u kterých se zachovala některá z potřebných charakteristik (ze zhruba 30 plemen); Shromáždění prehistorických kostí a dalších nálezů souvisejících s praturem z různých míst Evropy. Získání a analýza původní DNA pro porovnání genetiky; Program šlechtění, vytvoření šlechtitelských plánů pro různé části Evropy; Monitoring a hodnocení jednotlivých kroků, zpětná vazba pro proces šlechtění

Kde se právě nacházíme? 2008: Start projektu, zformování vědecké komise; 2009: Výběr nejvhodnějších plemen evropského skotu; 2010: Vypuštění první generace zpětně šlechtěného divokého skotu v přírodním prostředí (Nizozemí); 2011/2012: Získávání DNA a její analýza, rozšiřování genetického výzkumu;

Některá plemena skotu Maremmana ‘primitiva’ (Itálie) Pajuna (jižní Španělsko) Limia (severozápadní Španělsko) Maronesa (severní Portugalsko) Podolica (Itálie) Sayaguesa (střední Španělsko)

Další plemena Maremmana & Limia

Další plemena Maronesa

Výsledky křížení Pajuna x Maremmana & Limia x Maremmana

Výsledky křížení Maremmana x Pajuna

Jako kdysi: stáda skotu a koní

Jaký by měl být výsledek Fotomontáže © Daniel Foidl Umělecká rekonstrukce © Thomas Hammond

Obrázek budoucnosti?