Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Jaromír Kužela Číslo VY_32_INOVACE_04_15 Název Renesance Téma hodiny Podoba renesančního umění Předmět Hudební výchova Stupeň/Ročník II. st., 7. ročník Anotace Materiál obsahuje text s obrázky a hudební ukázky Očekávaný výstup Znalost podoby renesančního umění Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Malířství, sochařství, architektura Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 RENESANCE Umělecký sloh a historická epocha trvající od 14. do 17. století. Vyznačoval se mj. zesvětštěním, individualismem a návratem k antice. Počátky renesance jsou obvykle kladeny do severní Itálie na přelomu 13. století a 14. století. Její kolébkou bylo jednoznačně město Florencie.

3 MALÍŘSTVÍ Do značné míry se udržuje tematika náboženská. Velmi často ovšem zobrazuje i scény z každodenního života. Nově se objevují některé žánry, např. portrét, krajina nebo zátiší a v Itálii se objevují i mytologické motivy převzaté z antického umění. V malbě se začíná užívat trojrozměrnost a perspektiva – malíři se naučili pracovat s prostorem a vyjadřovat jeho hloubku. Někteří umělci začali také pracovat v mnohem větší míře s užitím barev pro vyjádření stínu.

4 Leonardo da Vinci Dante Alighieri

5 Ukázka prací s perspektivou

6 Leonardo da Vinci: Poslední večeře Páně

7 Raffael Santi též Raffaello

8 SOCHAŘSTVÍ Vlivem zachovaných antických soch se sochařství stalo prvním uměním, kde došlo ke změnám směrem k renesančnímu pojetí. Objevují se od antiky poprvé volně stojící sochy. Umělci dokážou úspěšně vyjádřit dramatičnost scény (ve středověkém umění neznáme) expresivním zobrazením emocí v obličeji, gesty či zřasenou drapérií.

9 Michelangelo Buonarroti

10 Donatello

11 ARCHITEKTURA dílo už nemá funkci obrannou, ale spíše reprezentativní. Objevují se nové typy staveb: městské paláce a městské i předměstské vily. Hojně se uplatňuje sloupořadí, klenba a kupole a schodiště se stává samostatným architektonickým prvkem. Vzniká nový druh výzdoby fasády zvaný sgrafito.

12 Dům U apoštolů Valašské Meziříčí

13 V době renesance se lidé začali vzdělávat, objevovat svět, nové kontinenty, přírodu, lidské tělo…
Renesanční člověk?

14 Renesance. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]
Renesance. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google