LETNÍ TÁBOR RAFAEL 2008 LOVECKÝ ZÁMEČEK PÁDOLÍ MALTÉZSKÁ POMOC, O.P.S. CENTRUM HRADEC KRÁLOVÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mateřská škola POHÁDKA,Zábřeh ČESKÁ REPUBLIKA „PROSTŘEDÍ,VE KTERÉM ŽIJEME“
Advertisements

Letní tábor Dobré 2005 Maltézská Pážátka.
Naučil jsem se....
KŘÍŽOVÁ CESTA k u t n o h o r s k é k a p l i č k y.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Citáty O LÁSCE.
Integrita bezúhonnost
Zdraví a krása Chlapci i děvčata 8. ročníků o tom něco vědí. V rodinné výchově na toto téma tvořili koláž a komentovali svoje dílo.
B i b l i c k á d ě j e p r a v a 1 A tak tedy dobře... p o s l o u c h e j t e...
BAROKO V ČECHÁCH.
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
LETNÍ TÁBOR MALTÉZSKÉ POMOCI O.P.S., CENTRUM HRADEC KRÁLOVÉ RAFAEL 2007.
LETNÍ TÁBOR MALTÉZSKÉ POMOCI, O.P.S. CENTRUM HRADEC KRÁLOVÉ RADOST 2006.
Popelka Česko- Slovenský projekt 9. B ZŠ A MŠ SNP6 ÚSTÍ NAD LABEM.
V neděli odpoledne jsme šli na Kalvárii. Když jsme vycházeli kopec, viděli jsme kapličky, ve kterých byly sochy atd.. Kalvárie je významné poutní.
1.To jak nakládáme s penězi ovlivňuje náš vztah s Bohem Matouš 25:21 Jeho pán mu řekl: ‚Dobře, otroku dobrý a věrný, byl jsi věrný nad málem, ustanovím.
Cesta do třetího rozměru
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Jeden rok můžete být nejlepšími přáteli,
2. neděle adventní/část 2: Modlitba proroků a obrácení srdce.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Jesličky. Hra Jesličky..A jak to vlastně bylo??? Pár lidi s Orlové a Osrtavy se jednou rozhodly, že secvičí nějaké to divadlo:-).A jak tak čas běžel,děti.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Baroko v Čechách Sochařství 2. část
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Song Presentation. RL10 nová slova Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
které je stále třeba brát v úvahu !
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Kniha JOB Podněty k meditaci 2. část. Úvod  Co se vám vybaví při slově „nářek“?  Z jakých důvodů naříkají často lidé, s nimiž se setkáváte nebo pravidelně.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
Věřím v Svatých obcování
STÁŽ SLOVINSKO 2015 Stáže se zúčastnily: P. učitelky: Hana Kunzfeldová, Bc. Olga Širanová z MŠ Okružní 23, Bruntál Navštívené školy: MŠ Škofije Pedagogická.
1. Jen v Kristu církev Páně | má základ svůj i cíl, | pro nebe připravil ji, | obnovil, očistil, | za nevěstu ji zvolil | a k nebes svatbě zve; | on lásku.
Matyáš Bernard Braun Název školy
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
START Ahoj děti! Chtěly byste se dozvědět něco víc o podstatných jménech? Pokud ano, tak klikněte na START.
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczova. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Příběh o budoucnosti lidstva Já si například myslím že v roce 2696 bude náš svět strašně znečištěný, ale vyspělý.
Kuks Alegorie Ctností a Neřestí. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_LITERATURA PRO DĚTI_BAJKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
Hudba: Floyd Cramer – Unchained melody Nepřítel zabírá v naší hlavě víc místa, než přítel v našem srdci.
HELENA ŠKOPKOVÁ, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_301_SOCHY CTNOSTÍ.
Dějiny umění Alegorie ctností a neřestí (M.B. Braun v Kuksu) 2. Mgr. et Mgr. Kateřina Plesníková, DiS. VY_32_INOVACE_PLE.DU.2_2_25.
PROJEKT MÁLOTŘÍDKY SPOLEČNĚ
Ježíš.
Věta se skládá ze slov Název školy
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
ŠABLONA III/2 SOCHY NEŘESTÍ
Heřmánkovice.
Naučil jsem se....
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Ohlédnutí za čtvrtou třídou
které je stále třeba brát v úvahu !
Pohár mléka Endless love. way H.P..
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

LETNÍ TÁBOR RAFAEL 2008 LOVECKÝ ZÁMEČEK PÁDOLÍ MALTÉZSKÁ POMOC, O.P.S. CENTRUM HRADEC KRÁLOVÉ

ZVEME VÁS NA TÁBOR VSTUPTE Drazí přátelé! Jsem rád, že jste do těchto míst cestu vážili a já vás v dílně přivítati mohu, kde se ti z nejlepších sochařskému umění učí a pracují společně se mnou na dílech pro významné osoby naše. Pán na zámku Kuks, hrabě František Antonín Špork, zadal mi velký úkol ten, že sochy k jeho zámku vytesati mám. Sochy tyto ctnosti a neřesti lidské mají znázorňovati, jak o nich Písmo svaté mluví. Úkol to velký a důležitý jest, leč přemnoho zakázek mám a pomoc vaše nezbytnou se stává. Pro tento úkol důležito jest nejen neřesti, ale především ctnosti dobře znáti. Základem každého díla uměleckého totiž jest dobře porozumět tomu, co dílo názorňovati má, proto i úkolem vaším ono porozumění se stává. Poté až sochy sochati můžete. Je mi ctí toto dílo s vámi tvořiti. Za dobré dílo dobrá odměna od pana hraběte Šporka čekati vás bude. Váš Matyáš Bernard Braun

Pozvání Mistra Brauna přivítalo naše děvčata na dalším z táborů Maltézské pomoci. Tentokrát jsme zvolili překrásné místo: Lovecký zámeček Pádolí. Tábora se zúčastnilo 22 dívek ve věku od 8 do 15 let. Připravili jsme pro ně pestrý program. Chladné počasí nám ani nevadilo. Mohli jsme každý den ven do nádherné přírody plné krásy, klidu a ticha.

Pomluva Děvče vystrkuje jazyk, jako by zrovna o někom zle hovořilo. V rukou třímá hořící snop slámy, neboť pomluva se šíří rychlostí ohně. U ramene sedí kavka, symbol klevetivosti. Na šatech různé masky, které si mění podle toho, koho pomlouvá či komu pochlebuje. Umělá noha připomíná, že pomluva přese všechno daleko nedorazí. Tábor jsme zahájili výletem na Kuks. Tam jsme obdivovali a poznávali mistrovo dílo. Plni obdivu jsme četli z připravené brožurky vysvětlení symbolů, které nám přibližovalo ctnosti i neřesti.

Statečnost Žena v antické zbroji se opírá o torzo sloupu, symbolu stálosti. V levé ruce třímá maršálskou hůl. Nejen příroda nese v sobě krásu. Proto jsme cestou na Kuks navštívili kostel sv. Mikuláše v Jaroměři.

Píle Děvče kdysi držívalo ve vztyčené ruce železný kužel s přízí. Opírá se o úl, protože včela je symbolem vlastnosti. Přesýpací hodiny připomínají, že pilní si váží svého času. U nohou zobe kohout, neboť pilný člověk začíná svůj den časně zrána, po kohoutím kokrhání. Viděli jsme krásnou, skoro pohádkovou Těšnovskou přehradu Les království. Navštívili jsme poutní místo Kocléřov.

Upřímnost Dívka se srdcem na dlani. Šlape po masce, protože upřímní lidé opovrhují přetvářkou. Holubice upomínají na lásku a čistotu. Každý den byla táborová hra, která nám nabídla možnost se nejen o ctnostech a neřestech něco dozvědět ale i poznat, které dobré vlastnosti máme a které ještě ne.

Trpělivost Dívka hladí beránka na paměť rčení: "trpělivý jako beránek"; také Kristus byl zobrazován coby beránek. Na reliéfu u nohou symbol trpícího z Bible -Job. Například trpělivost vyžadovaly tužky z bužírek bižuterie z korálků Hněv děvčata vyjádřila abstraktivními obrázky.

Statečnost děvčata si ověřila při hledání klíče ve sklenicích například s jogurtem, či jehličím ve vodě, nebo peřím a to ve tmavém sklepě. Hněv Žena si zlostně strhává plášť z těla. Je oděna ve zbroji připomínající, že lidé ve vzteku jsou odolní vůči všemu přesvědčování. Pod nohama rozzuřený medvěd. … každý by měl dost nahnáno, ….

Lenost Ospalá dívka se líně opírá o symbol hlouposti a lenosti -osla. Táborová hra vyžadovala schopnosti jedinců a také učila spolupráci ve skupině.

Lstivost Dívka ve škrabošce, neboť nemůže být nikdy poznána její pravá tvář. V rukou nese ryby, slizké jako lstiví lidé. U nohou liška – symbol vychytralosti. Soutěžilo se jako o závod. Děvčata soutěžila jednotlivě mezi sebou, v malých skupinkách a ve dvou velkých skupinách, do kterých byla rozdělena. Získané body se poctivě sčítaly.

Scénky pomohly dívkám lépe porozumět probíraným tématům. Někdy hrály bajky, někdy… hrály samy sebe. Porota vždycky ocenila angažovanost a nápaditost představovaných úkolů. Spravedlnost Tradičně znázorněná jako žena se zavázanýma očima, neb soudí podle toho, jak kdo jedná, ne vypadá. Ve zdvižené ruce držívala železné váhy k měření lidských skutků. Mečem trestá bezpráví.

Cudnost Dívka má zakrytou tvář, neb se vystříhává špatností okolo sebe. Hrdličky pod lemem pláště představují manželskou lásku a věrnost. Reliéf zobrazuje útěk cudného Josefa Egyptského před svůdnou Putifarkou. Ruční práce se setkaly s velikým zájmem. Pečlivá práce přinesla velmi dobré výsledky. Děvčata si odvezla tašky, prostírání, obrázky vytvořené na dřevě, …

Tanec patřil mezi oblíbené činnosti. Tancovaly se břišní tance nebo různé sestavy. Byla možnost vyzkoušet vše naučené na večerní diskotéce. Smilstvo Poloobnažená dívka se vzhlíží v zrcadle, kde však nespatřuje sebe, nýbrž svoji pravou tvář -tvář opičí. Objímá opici, symbol chlípnosti. Slape po knihách, neboť opovrhuje vzděláním a náboženstvím. Za peníze rozsypané pod nohami prodává své tělo.

Zoufalství Žena si v zoufalé životní situaci vráží dýku do prsou. Na pařezu další symbol sebevražedného konce života -provaz. Dívky připravily podívanou na nedělní odpoledne, kdy nás navštívili rodiče.

Počasí nám přálo. Každý den jsme mohli jít ven. Hřiště, které jsme měli hned u zámečku bylo naplno využité Naděje Dívka hledí k nebi, odkud čeká spásu. Kotva připomíná dálavy, očekávání, naději. …. vuááá, jsi mrtě dobrá!!!!!

Láska Poslední ze základní trojice ctností, zobrazená jako láska mateřská. Možnosti výletů do přírody byly velmi lákavé a proto jsme poznávali okolí na pěších výletech. Navštívili jsme pramen řeky Kněžny. Nebylo problémem vyšlapat na Velkou Deštnou.

Pýcha Žena v pyšném postoji, v bohatém oděvu, na čele si drží vějíř z pavích per. Páv jako symbol vlastnosti u nohou. A přece! Příroda je tak krásná, že nás velice okouzlovala. Každý krok, každá zatáčka, každý kousek cesty nám nesly přemíru dojmů a krásy. Krásné hříbě,….

Víra Základní křesťanská ctnost. Dívka objímá kříž, symbol víry, u nohou papežská tiara, symbol církve. Koně, dětmi tak milovaní! Děvčata si je ráda pohladila a nakrmila šťavnatou trávou.

Moudrost Žena s třemi tvářemi, v nichž se zračí přístup moudrého člověka ke světu. Zadní hledí do minulosti, z níž čerpá ponaučení pro současnost (přední obličej). Třetí tvář v zrcadle vyjadřuje, že je třeba vždy mít na paměti i budoucnost. Had okolo ruky symbolizuje chytrost. Náš obdiv nad krásou okolí neměl konce. Nádherná zákoutí a ticho lesa, cesty, louky, potůčky a rybníček hladily duši.

Lehkomyslnost Jediná plastika bez atributů (předmětů či zvířat), vlastnost vyjadřuje roztančená dívčina s tváří plnou smíchu a marnivosti. K pestrosti zaměstnání jsme chtěli přidat i plavání. Bohužel teplota nám změnila plány – bazén sice těšil naše oči ale nemohli jsme se v nim koupat. Přesto na nudu nebyl čas. Dívky dostaly knihy, které pomohly smysluplně vyplnit čas.

Obžerství Tlustá žena se zkaženými zuby mlsně hledí na mísu plnou lahůdek. U nohou představitel vlastnosti -prase. Duchovní náplň tábora jsme brali vážně. Byla možnost zúčastnit se mše svaté. Den končil večerní modlitbou, která se vrátila k tématu dne – ctnosti či neřesti, o které se ten den mluvilo.

Střídmost Děvče má svůj pohár naplněný až po okraj, neboť střídmí lidé znají ve všem svou míru. Poděkovali jsme za dny na zámku naši „paní domácí“. Opravdu jsme žili 14 dnů ve velmi hezkém prostředí „dobrého bydla“ a láskyplné péče personálu.

Štědrost Dívenka nabízí ze svého rohu hojnosti plody země příchozím. To všechno, co jsme Vám ukázali by nebylo možné bez obětavých lidí s dobrým srdcem. Proto děkujeme naším sponzorům, mezi které patří: Magistrát města Hradec Králové Diecézní pastorační fond Škoda auto a.s. Siemens a.s., a dalším jednotlivcům.

Za dny plné štěstí, nových zkušenosti, přátelství a radosti. DĚKUJEME !!!