výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Evaluace v mateřské škole
NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Požadavky k získání známky
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.06/
„My nechceme kouřit ani pasivně“
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
Autor programu: Doc. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc., LF MU Brno 1996
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Konference Zdravá škola ve Zdravém městě Chrudim dne Spolupráce Zdravých škol a Zdravého města v Chrudimi.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Bc. Hana Bořilová Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Metodika kurzů snižování nadváhy adolescenty
SEMINÁŘ PRO PEDAGOGY ZŠ 15. dubna 2013 v 9:00 hodin.
Role školního koordinátora EVVO
Výstupy z Úvodního semináře
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Zdravá škola.
ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA CO TO ZNAMENÁ? ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA TO ZNAMENÁ: VYTVÁŘÍME PRO DĚTI ZDRAVÉ PROSTŘEDÍ.
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Zpracovala: Simona Hyková
Minimální preventivní program školy
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Teorie vzdělávání dospělých
Základní škola, Praha 13, Kuncova 1580
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Obsah Proč začít Jak hovořit s rodiči o kouření a proč? Jsou děti v bezpečí ? Nikotin jako droga.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Projekt „Sfumato – čtenářská gramotnost žáků základních škol“ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) Prioritní osa – 7.1 Počáteční.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Normální je nekouřit Program podpory zdraví a prevence kouření pro mladší školní věk (7 – 11 let) Autorky projektu: Mgr. Iva Žaloudíková Prof. MUDr. Drahoslava.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Šablony OP VVV a podpora nadání
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Klára Nezvalová Tomáš Fábin DeHy 2.ročník
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
Teorie vzdělávání dospělých
Konflikt, koření života
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Pedagog.
Transkript prezentace:

výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ Normální je nekouřit výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ

Charakteristika programu Program je zaměřen na komplexní podporu zdravého životního stylu a prevenci kouření u dětí mladšího školního věku – 7 – 11 let Průvodcem programu je veverka Věrka Zábavnou formou se seznamují s tím, že kouření není normální součástí našeho životního stylu ( co je zdravé, orientace v rizicích apod.)

Východiska programu rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání zavádí vzdělávací oblast „Člověk a zdraví“, jehož součástí je výchova ke zdraví Zdraví 21 Preventivní protikuřácké programy (My nechceme kouřit ani pasivně, Já kouřit nebudu a vím proč, Kouření a já) Tento program vyplňuje mezeru v edukačním působení pro mladší školní věk

Cíle programu Dosáhnout toho, aby se dítě vědomě stalo nekuřákem Dlouhodobý cíl, nutno vytýčit další cíle krátkodobého charakteru : Formování pozitivního postoje ke zdravému způsobu života způsobu života Formování odpovědného přístupu ke svému zdraví Snížení počtu dětí vystavených pasivnímu kouření Získání poznatků a dovedností, jak si chránit své zdraví

Obsah projektu Je zaměřen komplexně na ovlivňování postojů a chování dětí ke ZŽS, zajištění dostatku pohybu, získání základních znalostí o svém těle a jeho funkci, dodržování hygienických návyků a zásad zdravé výživy, informovanost o důsledcích kouření apod.

Součástí programu je práce s pracovními listy, motivačními příběhy veverky Věrky, úkoly pro společnou práci dětí s rodiči Podrobná metodika k jednotlivým lekcím, která je otevřená dává možnost tvůrčího doplnění Informační dopisy pro rodiče

Metody Prožitkové učení – hry, písničky, omalovánky, hraní rolí, vyprávění příběhů apod. Metodika by měla být aplikována učitelkou nekuřačkou – nutné vlastní přesvědčení Realizace nevyžaduje aktivity nad rámec obvyklého školního programu Učitel nepotřebuje proškolení Tvořivé využití v dalších předmětech – VV, TV, PV, čtení apod.

Z obsahu metodiky: podrobný popis každé lekce (úkoly, pracovní listy, motivační příběhy, scénáře atp.) Plyšová veverka Věrka Videokazeta Dopis rodičům (úvodní a průběžné informativní) Vstupní a kontrolní dotazníky

Děkujeme za pozornost. Šárka Trunečková Resselovo náměstí 77 Chrudim Koordinátorka Projektu Chrudim – Zdravé město a MA 21 Resselovo náměstí 77 Chrudim 537 01 Telefon : 469 645 260 , 737 770 811 E – mail : sarka.truneckova@chrudim-city.cz