Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPokrmy na objednávku Předmět Technologie Anotace: Žáci se naučí charakteristiku, zásady při přípravě minutek a tepelné úpravy pokrmů na objednávku v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2 -5 III/2-5-9 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Označujeme někdy názvem „ minutky“. Příprava minutek je specifický, rychlý způsob přípravy pokrmů. Jejich tepelná úprava nepřesahuje 25 minut. Používáme pouze kvalitní suroviny, které musí být dopředu připraveny. Veškeré potřebné zařízení a náčiní musí být v dosahu tepelného zdroje, na kterém minutky upravujeme.
Kvalitní druhy mas. Vepřové Hovězí Telecí Drůbež Ryby
Doplňte názvy jednotlivých části mas vhodných na úpravu minutkových pokrmů. k… p…..(k…) v…… p……
Zakreslete a napište vhodné části na úpravu minutkových pokrmů.
svíčková roštěnec
- před přípravou maso marinujeme - maso zprudka zapečeme - pozvolna dopékáme - dobu pečení neprodlužujeme - do masa nepícháme - obracíme kleštěmi
- používáme kvalitní druhy ( doplňte názvy olejů ) ……………………………………………………………... - olej musí být rozehřátý na 180°C, - při nižší teplotě se maso neopéká, - pouští šťávu a není křehké, - při teplotě vyšší se olej přepaluje - potřebné množství oleje – zakrývá pouze dno pánve
- po opečení přidáme moučné máslo (měkké máslo dobře promícháme s prosátou hladkou moukou, uhněteme váleček, zabalíme jej do pergamenového papíru a uložíme do chladničky). - tím šťávu zahustíme a dodáme ji charakteristickou chuť /jidlo/jidlo.jpg
Minutkové pokrmy připravujeme - pečením na: (doplňte názvy zařízení na tepelnou úpravu) ……………. …………….. ……………… - smažením
1. Vysvětlete co je to minutková úprava. 2. Uveďte zásady, které musíme při ní dodržovat. 3. Které tepelné úpravy používáme. 4. Jaká musí být teplota oleje při opékání a proč. 5. Vyjmenujte suroviny na přípravu minutek. 6. Napište jaké minutkové pokrmy jste připravovali.
Zdroje ŠINDELKOVÁ ALENA. Kuchařské práce - Technologie 1. díl pro OU. 2. vydání. Praha: Parta, ISBN X.