Právní mantinely služeb – opakování a výkop k diskusi Komise pro služby Moravská zemská knihovna v Brně: 3. listopadu 2011 Hanuš Hemola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový občanský zákoník v knihovnách
Advertisements

PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
Knihovny a vymáhání pohledávek
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Zajištění a utvrzení dluhu
tříletý učební obor – Číšník, servírka
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 09 Číslo.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Smlouva o tichém společenství © 2005 – 2007 Michal Černý, Ph.D. |
VY_32_INOVACE_08_PEK_445_Mus
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Právo na informace Tereza Danielisová,
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Obchodní závazkové vztahy
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Uzavírání a opakování pracovních poměrů na dobu určitou JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Závěry expertní skupiny MMR k některým ustanovením ZVZ
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
1 Částečná plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
Nakládání s daty v prostředí internetu Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Název školy: Základní škola Městec Králové
Ochrana osobních údajů v knihovnách
e-PK aktuální stav služeb DDS
Pracovně právní vztahy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Novinky v předškolním vzdělávání
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Právní mantinely služeb – opakování a výkop k diskusi Komise pro služby Moravská zemská knihovna v Brně: 3. listopadu 2011 Hanuš Hemola

Knihovní řád a služby Zřizovatel knihovny je podle § 4 zákona č. 257/2001 Sb. (knihovní zákon) povinen vydat KŘ a specifikovat v něm pravidla pro poskytování služeb knihovny KŘ je základním dokumentem pro poskytování služeb – práva a povinnosti uživatelů i knihovny Přílohy KŘ – např. ceníky, speciální pravidla pro poskytování dalších služeb (přístup k internetu, používání výpočetní techniky, knihovní/výpůjční řády pro jednotlivé studovny apod.)

Základní struktura KŘ Základní ustanovení (poslání a právní zakotvení) Uživatelé služeb (kdo a za jakých podmínek se stává uživatelem) Výpůjční řád (základní podmínky poskytování služeb) Postihy za nedodržení ustanovení Knihovního řádu (sankce, náhrady, zálohy, kauce) Závěrečná ustanovení (účinnost, výjimky) Přílohy (zpravidla ceníky, speciální pravidla)

Obecné právní předpisy v knihovním řádu Občanský zákoník č. 40/1964 Sb. Trestní zákon ík č. 40/ 2009 Sb. Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Povinnosti a práva uživatele/knihovny dle OZ § 659 Smlouvou o výpůjčce vznikne vypůjčiteli právo věc po dohodnutou dobu bezplatně užívat. § 660 Půjčitel je povinen předat vypůjčiteli věc ve stavu způsobilém k řádnému užívání. Ustanovení § 617 platí přiměřeně i pro užívání věci. Je-li třeba, aby při užívání věci byla zachována zvláštní pravidla, zejména řídí-li se užívání návodem nebo je upraveno technickou normou, je prodávající povinen kupujícího s nimi seznámit, ledaže jde o pravidla obecně známá. Nesplní-li prodávající tuto povinnost, je povinen nahradit kupujícímu škodu z toho vzniklou. § 617

Povinnosti a práva uživatele/knihovny dle OZ § 661 (1) Vypůjčitel je oprávněn užívat věc řádně a v souladu s účelem, který byl ve smlouvě dohodnut nebo kterému obvykle slouží; je povinen chránit ji před poškozením, ztrátou nebo zničením. (2) Není-li dohodnuto jinak, nesmí vypůjčitel přenechat věc k užívání jinému.

Povinnosti a práva uživatele/knihovny dle OZ § 662 (1) Vypůjčitel je povinen věc vrátit, jakmile ji nepotřebuje, nejpozději však do konce stanovené doby zapůjčení. (2) Půjčitel může požadovat vrácení věci i před skončením stanovené doby zapůjčení, jestliže vypůjčitel věc neužívá řádně nebo jestliže ji užívá v rozporu s účelem, kterému slouží.

Závaznost KŘ písemným prohlášením uživatele, že přebírá povinnosti z knihovního řádu, že knihovní řád obdržel a že se zavazuje uhradit smluvní pokuty stanovené knihovním řádem pro případ, kdy poruší povinnosti vyplývající z knihovního řádu – např. při registraci uzavřením rámcové smlouvy o výpůjčce, jejíž přílohou je knihovní řád, který se uživatel jako vypůjčitel zavazuje dodržovat toto ujednání musí/musí??? být písemné

Registrace/zápis dostatečná identifikace uživatele Povinné údaje – jméno, příjmení, datum narození, pohlaví, trvalá adresa, kontaktní údaje, prohlášení Nepovinné údaje – statistický dotazník Ověření osobních údajů a splnění podmínek KŘ Například řešení Městské knihovny v Praze

Průkaznost výpůjčky schopnost knihovny prokázat, že si uživatel dokument skutečně vypůjčil nejvhodnější písemný důkaz o uzavření smlouvy a o převzetí knihy, např. výpis z uživatelského konta, doklad o převzetí pohledávka není promlčena KŘ NK ČR, část desátá, odst. 4 „ Vlastnické právo ke knihovním jednotkám tvořícím knihovní fond je nepromlčitelné, knihovní jednotku nelze získat vydržením.“

Sankce, upomínky Stanovení postupu, co knihovna dělá, když uživatel nedodržel sjednanou lhůtu Sjednání smluvní pokuty – poplatek za opožděné vrácení, poplatek z prodlení, zpozdné Způsoby upomínání, kolik upomínek, doložitelnost upomenutí Kdy knihovna předává vzniklou pohledávku k dalšímu řízení – soudní vymáhání

Pozor na knihovní řád „Co získáte, když zkřížíte právníka a knihovníka?“ „Všechny informace, které byste kdy vůbec mohli potřebovat, … ale neporozumíte z toho ani slovu.“

Otázky / problémy Akceptované doklady k ověření totožnosti Občan ČR, občan jiného státu EU, občan třetího státu Podmínky pro rezidenty a „ner e zidenty“??? Prokazování usazenosti Kauce (zástava, záruka, jistota) při registraci nebo při poskytnutí služby Zkušenosti s vymáháním v ČR a mimo ČR

3 … 2 … 1 … START!!! DISKUSE

...