POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY - SPECIÁLNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC Výstupní periferie.
Advertisements

Jehličkové tiskárny.
Laserová tiskárna barevná
Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
Inkoustové tiskárny.
Periferní zařízení počítače
Přídavná zařízení.
na interaktivní tabuli
POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY VY_32_INOVACE_E3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren.  8, 9 nebo 24 jehliček  Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body, čímž vzniká na papíře obraz.
Tiskárny.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Informační a komunikační technologie
Výstupní zařízení počítače
Počítačová grafika.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ Inkoustové tiskárny
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tiskárny.
Tiskárny 1. část Výstupní zařízení.
Tato prezentace byla vytvořena
Periferní zařízení počítače
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Rozdělení podle principu tisku
Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A20 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
Informatika - Tiskárny akademický rok 2013/2014
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
POČÍTAČOVÝ TISK.
Laserové tiskárny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.5 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Tiskárny Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník: 3.
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
VY_32_INOVACE_E3-02 POČÍTAČOVÝ TISK AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: POČÍTAČOVÝ TISK Časová náročnost:
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VY_32_INOVACE_F3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.
Výstupní počítačová zařízení tiskárny
TISKÁRNYTISKÁRNY Od tiskařských lisů až po laserové tiskárny.
Tiskárny Josef Maleček učo:
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Vendula Smékalová VŠLG
VY_32_INOVACE_E3-01 MONITOR AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: PERIFERIE POČÍTAČE – MONITOR Časová.
Podle principu tisku se dělí na:
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – tiskárny, 2. část Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čeština Datum vytvoření:21.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
TISKÁRNY.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 HARDWARE Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren. Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body Často používaná v obchodech pro tisk paragonů (pokladních.
Tiskárny Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_23_Tiskárny Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Periferní zařízení počítače - opakování
Tiskáry Jse dělí na 3 druhy: Jehličková tiskárna Inkoustová tiskárna
PC Výstupní periferie.
Výstupní zařízení - plotr
Výstupní zařízení počítače - plotr
Inkoustové tiskárny.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY - SPECIÁLNÍ VY_32_INOVACE_E3-04 POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY - SPECIÁLNÍ AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY Časová náročnost: 20-25 minut Předmět: INFORMATIKA Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY -SPECIÁLNÍ

1) ÚDEROVÉ A) ZNAKOVÉ k tisku používá typové kolečko nebo kotouč (kopretinu) tiskne se celý znak najednou - tisk je kvalitnější a rychlejší než u klasické jehličkové tiskárny neumí tisknout grafiku (dodávají se pouze celé řady vyměnitelných kotoučů s různým písmem)  

Vzhled typového kolečka Znaková tiskárna

b) řádkoVÉ Patří mezi průklepové tiskárny, které využívají pásku s barvou. Jednotlivá písmenka jsou umístěna na otočném řetězu, těchto řetězů mají více, až 80 - jeden pro každé písmenko v řádku. Tisk je kvalitní a rychlý, avšak velmi hlučný. 

Tiskový řetěz Řetězová tiskárna

C) KLADÍVoVÉ celý řádek se tiskne elektromagneticky ovládanými kladívky znak je rozdělen na mikrořádky, které se vždy tisknou najednou velká rychlost tisku: až přes 1 000 řádků/min. - 18 listů A4

Schema tisku

2) inkoustové piezoelektrické Typická piezoelektrická tisková hlava má méně trysek než klasická tiskárna bublinková a také může tisknout na papír menší body, protože mechanické řízení funguje přesněji. Inkoust vystřikuje z jediné trysky 20.000 až 30.000 krát za sekundu.

Princip uvolnění inkoustové kapky při tisku Piezoelektrický krystal Inkoustová kapka Inkoustová komůrka

PŘEHLED INTOUSTOVÝCH TISKOVÝCH TECHNOLOGIÍ Tekutý inkoust Inkoust je vystřikován proti papíru v miniaturních kapičkách. Jde o nejméně kvalitní, avšak levnější technologii. Trysky, které inkoust vystřikují, jsou velmi citlivé, a tak se může stát, že v nich inkoust zaschne. Tekutý inkoust používá převážná většina inkoustových tiskáren.

Suchý inkoust Inkoust je nanesen na velmi tenkých plastových páskách uložených v tiskové kazetě. Tisková hlava pak nanáší inkoust obtiskováním pásky na papír. Pro každou barvu - azurovou, purpurovou, žlutou a černou - je použita jedna páska, takže je dosaženo úsporného režimu (na rozdíl od technologie tekutého inkoustu, kdy jsou barvy obvykle v jedné kazetě - když jedna barva dojde, je nutno celou náplň vyměnit).

Pevný inkoust Jde spíše o vosk, který je v tiskárně roztaven, nanesen na papír a poté válcem zalisován do papíru. Výsledek tisku je velmi kvalitní, a dokonce není drahý, ale pořizovací ceny tiskáren jsou veliké. Podstatnou nevýhodou toho tzv. fotorealistického tisku je vysoká cena barevných náplní a nutnost použít speciální papír.

3) stránkové led Na první pohled vypadají jako laserové tiskárny. Místo laseru je jako zdroj světla použita LED dioda. Toto řešení je konstrukčně jednodušší a má méně pohyblivých součástí, takže je i odolnější proti případným otřesům.  Po osvitu válce je další postup shodný s postupem popsaným pro laserovou technologii tisku.

Uvnitř led tiskárny

sublimační tiskárny 4) tepelné Slouží především pro uměleckou grafiku, jsou drahé a dělíme je na: sublimační tiskárny Převedou tepelným impulsem barvu z pevného skupenství na páru. Pára následně zkondenzuje jako barevný bod na vhodné tiskové ploše v přechodech mezi barvami se tím dosáhne měkkých přechodů barev. Barvy jsou průsvitné a lze je na sebe skládat. Tiskárna je vybavena fólií s nanesenými třemi základními barvami. Za fólií se pohybuje zahřívací lišta, která v daný čas a na daném místě provede ohřev barvy a její nanesení na podkladní materiál.

termografické tiskárny pracují na principu přenesení voskové barvy (i v několika vrstvách) na speciální papír nebo fólii

5) Souřadnicové zapisovače - známé pod názvem PLOTTER je výstupní zařízení, které slouží zejména k: přenosu technických výkresů, schémat a plánků z počítače na papír při pro automatickém projektování a konstruování pro vyhodnocování výsledků výzkumu, programování numericky řízených strojů, robotizaci, optimalizaci stříhacích a řezacích plánů, kartografií anebo i vyhodnocování rentgenových snímků v lékařství

Plottery pracují dvojím způsobem: Hlava nesoucí kreslicí zařízení (pisátka) jezdí po papíře ve dvou na sebe kolmých směrech, přičemž papír je pevně uchycen. Tento postup je používán obvykle u malých formátů papíru. Taková konstrukce plotru je označována jako stolní. Jestliže se používá více pisátek, jsou uložena v otočném nebo posuvném zásobníku Hlava jezdí v jediném směru a pohyb ve druhé ose se provádí posunem papíru. Tyto plotry nesou označení plotry stojanové.

STOLNÍ PLOTTER

STOJANOVÝ PLOTTER

ZDROJE: http://gvpdoc.comehere.cz/lib/exe/fetch.php?w=200&media=wiki:informatika:typove_k olecko.jpg http://www.tiskarny.ic.cz/char.jpg http://www.tiskarny.ic.cz/CHAINPTR.gif http://www.svettisku.cz/buxus/images/MX-serie-2_low.jpg http://student.oapion.cz/ict/hw/obr/piezo_kapicky.gif http://student.oapion.cz/ict/hw/obr/laserova_bar_1.jpg http://student.oapion.cz/ict/hw/obr/sublimacni_tiskarna.jpg http://student.oapion.cz/ict/hw/obr/tepeln%C3%A1.jpg http://www.portalhuarpe.com.ar/Medhime20/Talleres/TALLERES%20SECUNDARIOS %20UNSJ/Comercio/01Informatica/Navegable/images/plotter.gif http://www.matrixmedia.eu/images-digitalni-tisk/rezaci-plotter-zund-g3-big.jpg http://www.mimaki.cz/UserFiles/Image/Product/CGSRII/cg-srii-3.jpg