Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238 Jméno autora:Mgr. Lukáš Židek Třída/ročník:IX. Datum vytvoření:23. 4. 2014

2 Vzdělávací oblast: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Technologie tisku Předmět:Informatika Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Prezentace PowerPoint. Podpora výkladu vyučujícího. Žáci mají možnost využít při domácím samostudiu. Klíčová slova:Internet, celosvětová síť, prowider Druh učebního materiálu: Laserový tisk, inkoustový tisk, toner, cartridge Soulad se ŠVP:Je plně v souladu se ŠVP - Strom Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení, kompetence k řešení problému, kompetence komunikativní, kompetence pracovní Odkaz: http://www.hfdata.cz/joom/index.php/inf89/801

3 Technologie tisku Rozdíly ve způsobu tisku

4 Inkoustový tisk Barvivem je inkoust uložený v tiskových zásobnících – Cartridge. Princip tisku spočívá v tryskání inkoustu na papír pomocí trysek v tiskové hlavě. Inkoust se v trysce prudce zahřeje a dojde k jeho vystříknutí na papír. Čím menší a přesnější kapky inkoustu jsou, tím je kvalita tisku vyšší.

5 Inkoustový tisk VýhodyNevýhody Možnost barevného, fotorealistického tisku. Levné pořizovací náklady tiskáren. Rychlý a tichý tisk. Tisk není voděodolný – dá se rozmazat. Vyšší náklady na tisk – cena náhradních inkoustových náplní (cartridgí) Poměrně drahý barevný tisk.

6 Laserový tisk Laserovým paprskem, nebo pomocí LED je vykreslen obrazec tištěné předlohy na selenový (světlocitlivý) válec. Na osvětlených místech je změněn elektrický náboj. Následně se na válec nasype toner – barvící prášek. Ten se zachytí na osvětlených místech a otiskne se na papír. Nakonec je zažehlen do papíru mezi válci zapékací jednotky.

7 Laserový tisk VýhodyNevýhody Možnost barevného, fotorealistického tisku. Voděodolný. Velice rychlý a tichý tisk. Levné pořizovací náklady tiskáren i provozu tisku. U barevných Laserových tiskáren vysoké jednorázové náklady při výměně barevných tonerů.

8 Ostatní tiskové mechanismy Jehličkový tisk o Princip podobný psacímu stroji. Barva je na papír přenášena z pásky do které naráží jehličky tiskového mechanismu. Tisk je pomalý a nekvalitní. Při tisku i vysoké hlučnost. o Použití dnes u pokladních tiskáren a registračních systémů. (Např. úřady, tisk lístků, jízdenek apod.) Termotisk o Tisk probíhá na teplocitlivý papír. Tisková hlava zahřívá papír na požadovaných místech a tím vykresluje výsledný obraz do papíru. Velkou nevýhodou je, že papír časem ztrácí své vlastnosti a vybledne. Případně pokud je vystaven teplu (třeba na topení) celý zčerná. o Použití u pokladních tiskáren a faxů.

9 Zdroje obrázků http://en.wikipedia.org/wiki/Continuous_ink_system#mediaviewer/Fil e:HP_Business_Inkjet_1200n_-_Continuous_Ink_System_- _Printhead_shown_removed.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HP_cartridges_3.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_printing#mediaviewer/File:Laser_p rinter-Writing.svg http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_printing#mediaviewer/File:Laser_p rinter_fusing.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Toner1.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hp-laserjet-printer.png


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238."

Podobné prezentace


Reklamy Google