Shrnutí závěrů veřejné debaty ke Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Petr Černikovský Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Konference.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Příprava Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Petr Černikovský Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Zahajovací konference k přípravě.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Vlastní hodnocení školy
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Upřesnění a vysvětlení k projektu IPn KREDO PRVŠ,
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Veřejná diskuse o standardu kvality profese učitele Váš hlas je důležitý, Váš hlas má vliv. Mgr. Vladimír Srb, MŠMT manažer pracovní skupiny.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Možnosti hodnocení ředitelů škol
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Kampaň „Česko mluví o vzdělávání“ aneb o co nám jde Silvie Pýchová, EDUin , Olomouc.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
1 Vize (návrh) financování programů primární prevence od roku 2019 Kulatý stůl k primární prevenci rizikového chování Praha Ministerstvo školství,
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Vlastní hodnocení školy
Příprava Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Jiří Nantl 1
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Program dnešního setkání OPS ( )
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Bc. Magdalena Zábranská
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Shrnutí závěrů veřejné debaty ke Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Petr Černikovský Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Konference Kvalitní výuka pro každé dítě v každé škole Praha,

2 Dědictví fragmentované vzdělávací politiky Hledání ucelené vzdělávací koncepce vystřídala po roce 2007 éra partikulárních strategií: 28 současně platných koncepčních dokumentů Více než 230 cílů Více než 900 navržených opatření

3 Obrysy připravované strategie (leden 2013) 1.Posílení relevance a prestiže školy a školního vzdělávání 2.Odstraňování slabých míst vzdělávacího systému 3.Ověřitelné standardy jako předpoklad zajišťování kvality výuky 4.Role učitelů jako předpoklad kvalitní výuky 5.Kvalitní řízení vzdělávacího systému a posilování jeho kapacit Hlavní směry Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020

4 Veřejná konzultace: z Národní technické knihovny do DOX

5 Kde jsme se mohli potkat leden 2013: Zahajovací konference v Praze únor – březen 2013: kulaté stoly v Brně, Ostravě a Karlových Varech březen – květen 2013: tematické kulaté stoly v Praze aktivity spřízněné kampaně Česko mluví o vzdělávání A mnohé další… Diskuze vzbudila slušnou pozornost

6 „Včerejší kulatý stůl byl pro mě osobně tak podnětný, že jsem v průběhu noci nemohl přestat nad tématem přemýšlet (a to jsme prosím měli mezinárodní den zdravého spánku)“

7 Pozitivní ohlasy... snaha ministerstva o integraci a lepší koordinaci vzdělávací politiky snaha o zachování kontinuity vzdělávací politiky, návaznost na starší dokumenty (zejm. Bílou knihu) snaha o otevřenost přípravy Strategie

8 „Dlouho scházelo jakékoliv otevřené diskusní fórum s oboustrannou komunikací mezi MŠMT a námi, kteří se dennodenně snaží co nejlépe realizovat vzdělávací politiku v praxi a v mantinelech, které jsou nám vytyčeny.“

9 … kritika … Veřejná konzultace oslovila jen malou část pedagogické veřejnosti Podkladový dokument („Hlavní směry“) je příliš obecný a nenabízí jasná řešení Je třeba konečně přejít od slov k činům

10 „Znovu diskuze o něčem, co jsme už mnohokrát za uplynulá, dnes už desetiletí, prodiskutovali“

11 …a obavy nepodaří se udržet kontinuitu vzdělávací politiky mezi volebními obdobími přijatá Strategie bude naplňována pouze formálně a nesplní funkci zastřešujícího rámce vzdělávací politiky

12 „Souhlasím a zároveň mám obavu, že vše zůstane jen na papíře.“

13 Jaké podněty jsme získali? Široké spektrum aktérů: profesní a odborové asociace, jednotlivé školy, ředitelé, učitelé, zástupci zřizovatelů, ministerstva, nezávislí odborníci, nejširší veřejnost Pestrá škála témat: od lesních školek až po otázku vzdělávání seniorů Velmi rozdílná úroveň detailu: od požadavků na úpravy chyb v konkrétních učebnicích až po filozofické úvahy o smyslu vzdělávání jako takovém

14 K jakým tématům jsme se často vraceli? 1.Cíle vzdělávání, jejich vymezení a vyjasnění funkcí jednotlivých částí vzdělávacího systému. 2.Posilování prvků vzdělávání orientovaného na žáka a směřování k nejvyššímu možnému využití vzdělávacího potenciálu každého dítěte. 3.Budování kapacit pro lepší řízení vzdělávacího systému jako předpoklad posílení strategického řízení v podmínkách výrazně decentralizovaného vzdělávacího systému.

15 Jaká varování si z konzultace odnášíme? Sílí přesvědčení, že některá slabá místa ve vzdělávacím systému získávají chronickou podobu Vůle přebudovat radikálněji vzdělávací soustavu je malá V řadě důležitých témat obtížně hledáme alespoň elementární konsenzus Chybí shoda na základních pojmech: často si nerozumíme O řadě procesů ve vzdělávacím systému víme jen málo O řadě témat jsme nikdy seriózně nediskutovali

16 Co z toho plyne pro Strategii? Strategie jako stručný a sevřený dokument Zachování hlavních navržených směrů Omezené množství dobře vysvětlených a popsaných priorit, rámcový popis nejdůležitějších opatření Řadu témat budeme schopni nanejvýš pojmenovat, jejich řešení v současné době neznáme

17 Děkujeme!