Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik stínu a polostínu Jiří Čech Ondřej Ulrich. Stín Stín je místo, tmavá oblast, kam nesvítí světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které.
Advertisements

SLUNCE Obr. 1: NASA Goddard Laboratory for Atmospheres
Planeta Uran.
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
Fáze Měsíce.
MĚSÍC.
SLUNCE.
SOUČASNOST A BUDOUCNOST NAŠEHO SLUNCE
V E S M Í R.
Modrá planeta Země.
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Zatmění Slunce a Měsíce
PLANETA ZEMĚ.
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
Jan Šafařík Ondra Hurtík Zatmění Slunce Při zatmění Slunce naráží sluneční svit do Měsíce a tím vytváří stín, který dopadá na kousek Země.
Jan Šafařík Ondra Hurtík Zatmění Slunce Při zatmění Slunce naráží Sluneční svit do Měsíce a tím vytváří stín, který dopadá na kousek Země.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla.
Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Sluneční soustava a Měsíc
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Zatmění Měsíce.
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
1 POHYBY ZEMĚ (žáci mají otevřený Školní atlas světa nebo Školní atlas dnešního světa – v obou případech strany 10-11)
Registrační číslo projektu
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Gravitační síla. Gravitační pole
Tvar, velikost a pohyby Země
Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová
SLUNCE.
Sluneční soustava.
M ě s í c.
Předmět: Fyzika Téma: Optika Název: Zatmění Slunce a Měsíce Třída: 8. ročník Cíl: Výklad a procvičení probrané látky Autor: Mgr. Hana Hubačová Použitý.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Merkur Sluneční soustava Název školy
MĚSÍC.
KMT/ASTR1 – Astronomie pro 1. stupeň ZŠ
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
2. Kolo.
Prezentace – výklad učiva
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: ZŠ Netvořice
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
Prezentace – výklad učiva
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
SLUNCE.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Fyzika – vesmír.
Měsíc a jeho pohyby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.
Sluneční soustava.
Transkript prezentace:

Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.

Druhy zatmění Slunce

Z předchozích fotografií různých zatmění Slunce je vidět, že přechod měsíčního kotouče přes Slunce má odlišné podoby. Podoba zatmění je závislá na odchylce Měsíce od přímé spojnice Země – Slunce v době novu a na vlastní vzdálenosti Země – Měsíc.

1/ Úplné zatmění Slunce Sluneční kotouč je překryt Měsícem, který je na své oběžné dráze nejblíže Zemi.Jeho kotouč tak zcela překrývá sluneční a ze Slunce je patrna pouze koróna, neboť je zacloněna celá fotosféra

2/ Prstencové zatmění Slunce Měsíc je od Země vzdálenější a tak jeho kotouč nepřekryje celý kotouč Slunce. Z toho zůstává pozorovatelný pouze úzký pruh fotosféry připomínající prsten.

3/ Částečné zatmění Slunce Jestliže je Měsíc odchýlen výrazněji od spojnice Slunce - Země, jeho kotouč nepřekrývá celé Slunce, ale jen jeho určitou část. Pozorujeme tak pouze částečné zatmění Slunce

Rozestavení vesmírných těles při zatmění Slunce nebo Měsíce

Pozorování zatmění Slunce na Zemi Vzhledem k vzájemné vzdálenosti mezi všemi třemi tělesy a zároveň s ohledem na jejich průměry je zatmění Slunce pozorovatelné pouze z úzkého pásu na povrchu Země – z tzv. pásu totality. Jeho šířka dosahuje maximálně 270 km, ale je tisíce km dlouhý. Doba, po kterou je možné zatmění pozorovat je maximálně 7 min a 35 sekund a to ve středu pásu totality.

Na našem území bylo možné pozorovat téměř úplné zatmění Slunce 11. 08 Na našem území bylo možné pozorovat téměř úplné zatmění Slunce 11.08. 1999 a nedávno pak částečné zatmění dne 15.3. 2006. Pokud bychom chtěli pozorovat následující úplné zatmění Slunce na našem území, museli bychom se dožít roku 2135.

Otázky a úkoly: 1/ Vysvětlete, proč při každém novu nedochází k zatmění Slunce 2/ Určete všechny podmínky, za jakých dochází k úplnému, částečnému či prstencovému zatmění Slunce. 3/ Pokuste se objasnit, proč na určitém místě je častěji pozorovatelné zatmění Měsíce než-li zatmění Slunce 4/ Načrtněte situaci, kdy je na zemském povrchu pozorovatelné prstencové zatmění Slunce

Použitá literatura Bičík Ivan RNDr. a kol.: Školní atlas dnešního světa světa. Praha 2001, nakl. TERRA Časopis Geografické rozhledy ročník 1998-99, nakl. TERRA