Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce Autor: Jana Pěničková Období: Listopad 2012 Věková skupina: ročník Tematická oblast: Fyzika - optika Anotace: Základní astronomický optický jev

2 Co to jsou Měsíční fáze? Měsíční fáze se rozlišují podle toho, jak velkou část Měsíce ozářenou Sluncem můžeme pozorovat ze Země.

3 Jaké jsou tyto fáze? Označujeme čtyři měsíční fáze.
Nov. Měsíc je k Zemi přivrácen neosvětlenou stranou. První čtvrť. Po novu před úplňkem má Měsíc tvar písmene D, říká se o něm, že dorůstá. Úplněk. Měsíc je k Zemi přivrácen osvětlenou stranou. Poslední čtvrť. Po úplňku před novem má Měsíc tvar písmene C, říká se o něm, že couvá. nov čtvrť úplněk poslední čtvrť nov

4 Nov Začíná celý „životní“ cyklus Měsíce.
Měsíc se v té době nachází přibližně mezi Zemí a Sluncem. Osvětlena je jeho odvrácená strana, při pohledu ze Země je tedy neviditelný. V této fázi není Měsíc příliš vidět, neboť je pozorována jednak jeho temná polovina a jednak se nachází na denní obloze poblíž Slunce. Už pár dní po novu je možno spatřit jeho uzoulinký srpek nízko nad západním obzorem. V této době lze spatřit slabý svit i na neosvětlené straně měsíčního disku - tzv. popelavý svit. Již Leonardo da Vinci věděl, že jde o sluneční světlo odražené Zemí.

5 První čtvrt Srpek ztloustl, Měsíc se na své dráze posunuje doleva a Slunce tak ozáří pravý okraj přivrácené polokoule. Každý večer je možné sledovat, jak se na nebi zvětšuje a vzdaluje od Slunce. Za sedm dní má podobu písmene D - je v první čtvrti (Měsíc „dorůstá“). Tzn., že Měsíc je ve čtvrtině své trajektorie kolem Země. Nastává zároveň jedna z nejlepších příležitostí prohlédnout si Měsíc v dalekohledu. Na rozhraní světla a tmy se totiž nacházejí útvary poblíž středu měsíčního disku, které nejsou zkresleny šikmým pohledem. Krátery jsou tedy krásně kruhové a lze pozorovat přímo jejich vnitřek.

6 Úplněk Zhruba po 15 dnech Měsíc „dorostl“ do úplňku.
V ten okamžik je osvětlená celá polokoule přivrácená k Zemi. Úplňkový Měsíc zpravidla vychází hned po západu Slunce a rychle zalévá okolní krajinu svým modravým světlem. Zvláště v zimě, kdy se oslnivě bílý kotouč Měsíce nachází vysoko nad obzorem. Jeho svit ale bohužel totálně přezáří slabší objekty na obloze. Úplněk tedy opěvují básníci, milenci, vodníci, ale určitě ne astronomové.

7 Poslední čtvrt Měsíc má podobu písmene C (Měsíc „couvá“).
Vychází po půlnoci nad východním obzorem a na jeho povrchu vyniká většina povrchových útvarů, které lze (stejně jako v první čtvrti) pozorovat.

8 Jak dlouho trvají Měsíční fáze?
Doba mezi dvěma úplňky vzhledem ke hvězdám se nazývá siderický měsíc je 27,32 dne (27 dnů 7 hodin 43 minut 11,5 sekundy). Slunce dráha Země Doba mezi dvěma úplňky vzhledem ke Slunci (protože Země obíhá Slunce, zabere Měsíci nějakou dobu po té, co dokončí svůj plný oběh kolem Země – siderický měsíc - než ji dožene a vrátí se do stejné polohy vzhledem ke Slunci) se nazývá synodický měsíc, nebo lunace. Kolísá mezi 29,27 a 29,83 dne. Průměrná hodnota je 29,53 dne (29 dnů 12hodin 44 minut 2,8 sekund). 1.nov 2.nov dráha Měsíce siderický měsíc synodický měsíc

9 Zdroje http://www.yeatsvision.com/images/28Phases.jpg


Stáhnout ppt "Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce"

Podobné prezentace


Reklamy Google