Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země."— Transkript prezentace:

1 Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.

2 Druhy zatmění Slunce

3 Z předchozích fotografií různých zatmění Slunce je vidět, že přechod měsíčního kotouče přes Slunce má odlišné podoby. Podoba zatmění je závislá na odchylce Měsíce od přímé spojnice Země – Slunce v době novu a na vlastní vzdálenosti Země – Měsíc.

4 1/ Úplné zatmění Slunce Sluneční kotouč je překryt Měsícem, který je na své oběžné dráze nejblíže Zemi.Jeho kotouč tak zcela překrývá sluneční a ze Slunce je patrna pouze koróna, neboť je zacloněna celá fotosféra

5 2/ Prstencové zatmění Slunce
Měsíc je od Země vzdálenější a tak jeho kotouč nepřekryje celý kotouč Slunce. Z toho zůstává pozorovatelný pouze úzký pruh fotosféry připomínající prsten.

6 3/ Částečné zatmění Slunce
Jestliže je Měsíc odchýlen výrazněji od spojnice Slunce - Země, jeho kotouč nepřekrývá celé Slunce, ale jen jeho určitou část. Pozorujeme tak pouze částečné zatmění Slunce

7 Rozestavení vesmírných těles při zatmění Slunce nebo Měsíce

8 Pozorování zatmění Slunce na Zemi
Vzhledem k vzájemné vzdálenosti mezi všemi třemi tělesy a zároveň s ohledem na jejich průměry je zatmění Slunce pozorovatelné pouze z úzkého pásu na povrchu Země – z tzv. pásu totality. Jeho šířka dosahuje maximálně 270 km, ale je tisíce km dlouhý. Doba, po kterou je možné zatmění pozorovat je maximálně 7 min a 35 sekund a to ve středu pásu totality.

9 Na našem území bylo možné pozorovat téměř úplné zatmění Slunce 11. 08
Na našem území bylo možné pozorovat téměř úplné zatmění Slunce a nedávno pak částečné zatmění dne Pokud bychom chtěli pozorovat následující úplné zatmění Slunce na našem území, museli bychom se dožít roku 2135.

10 Otázky a úkoly: 1/ Vysvětlete, proč při každém novu nedochází k zatmění Slunce 2/ Určete všechny podmínky, za jakých dochází k úplnému, částečnému či prstencovému zatmění Slunce. 3/ Pokuste se objasnit, proč na určitém místě je častěji pozorovatelné zatmění Měsíce než-li zatmění Slunce 4/ Načrtněte situaci, kdy je na zemském povrchu pozorovatelné prstencové zatmění Slunce

11 Použitá literatura Bičík Ivan RNDr. a kol.: Školní atlas dnešního světa světa. Praha 2001, nakl. TERRA Časopis Geografické rozhledy ročník , nakl. TERRA


Stáhnout ppt "Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země."

Podobné prezentace


Reklamy Google