Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MĚSÍC.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MĚSÍC."— Transkript prezentace:

1 MĚSÍC

2 Přirozenou družicí Země je Měsíc
měsíc, též přirozený satelit či přirozená družice je vesmírné těleso přirozeného původu pohybující se po oběžné dráze kolem jiného vesmírného tělesa. POHYBY MĚSÍCE Měsíc obíhá po elipsové dráze kolem Země a současně s ní obíhá kolem Slunce. Podobně jako Země se i Měsíc otáčí okolo své osy. Jedno otočení Měsíce okolo své osy trvá právě tak dlouho jako jeho oběh kolem Země, přibližně 29 dní a 8 hodin. Měsíc je k nám tedy otočen vždy jenom jednou stranou, vidíme vždy jenom jednu polovinu Měsíce.

3 FÁZE MĚSÍCE (LUNACE) Měsíc svítí, protože odráží sluneční světlo. Měsíční fáze (jakou část z jeho povrchu vidíme) závisí na poloze Měsíce na oběžné dráze. NOV ÚPLNĚK COUVÁ DORŮSTÁ Celý cyklus od trvá 29 dní 12 hodin 44 minut a 2,8 sekundy.

4 Měsíc je zhruba čtyřikrát menší než Země
Měsíc je zhruba čtyřikrát menší než Země. Nemá téměř žádný plynný obal, proto je vystaven silnému ozařování Sluncem i vesmírnému chladu. Měsíční den trvá 14 pozemských dní, kdy se povrch ozářený Sluncem rozpálí na 135°C a pak následuje stejně dlouhá měsíční noc, kdy se teplota během několika minut sníží na -170°C. Povrch Měsíce je bombardován meteority všech možných rozměrů a hmotností, které na jeho povrchu vytvářejí sníženiny zvané též krátery. Meteority jsou kamenná nebo železná tělesa dopadající na Měsíc z vesmírného prostoru. Na rozdíl od naší planety nemá ani magnetické pole.

5 Měsíc je kromě Země jediné kosmické těleso, po kterém se procházel člověk. Celkem po Měsíci chodilo 12 lidí. Než se na Měsíc vypravila posádka kosmonautů, musel se Měsíc prozkoumat Sondami. Druhou polovinu vyfotila Sonda Luna 3, která proletěla okolo Měsíce v roce Po několika dalších zkoumání Měsíce vyletěla na Měsíc dne raketa Apollo 11, ve které letěli Armstrong, Aldrin a Collins, kteří se stali prvními lidmi na Měsíci.

6 SLAPOVÉ JEVY Měsíc má také vliv na oceán, svou gravitací způsobuje příliv a odliv. Mořského dmutí se využívá při výrobě elektřiny v přílivových elektrárnách. Měsíc v číslech

7 Vytvořila: Iveta Kurdzielová pro výuku zeměpisu (6. ročník ZŠ) www
Vytvořila: Iveta Kurdzielová pro výuku zeměpisu (6. ročník ZŠ) Foto využito ze serveru stock.xchng Pro správnou funkčnost odkazů z této prezentace musíte mít nainstalován plugin Java 2 Runtime Environment (JRE) – stáhnout ho můžete např. na stránkách Gepro nebo Java.com


Stáhnout ppt "MĚSÍC."

Podobné prezentace


Reklamy Google