Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková"— Transkript prezentace:

1 Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
VY_32_INOVACE_28_Zatmění Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 Zatmění Slunce Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže jej částečně nebo zcela zakryje. Měsíc je v novu.

3

4 Zatmění Slunce Úplné zatmění nastává, když Měsíc zcela zakryje Slunce. Velmi jasný sluneční disk je nahrazen černou plochou Měsíce Prstencové zatmění je možné pozorovat, když Slunce a Měsíc jsou v jedné přímce, ale zdánlivá velikost Měsíce je menší než velikost Slunce. Z tohoto důvodu je ze Slunce vidět velmi jasný prstenec. Částečné zatmění se objevuje, když Slunce a Měsíc nejsou přesně v přímce, takže je Slunce zakryto jen zčásti. Toto zatmění je pozorovatelné z mnohem většího území .

5 Zatmění Měsíce Zatmění Měsíce je astronomický jev, kdy Měsíc vstoupí do stínu Země. Nastává při úplňku, pokud se Slunce, Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce.

6 úplné zatmění – celý Měsíc je zcela zastíněn Zemí
částečné zatmění – část povrchu Měsíce je zcela zastíněna Zemí

7 Zdroj obrázků – galerie Microsoft
Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na Základní škole 17.listopadu 1325, příspěvková organizace , Mladá Boleslav pro devátý ročník základní školy. Materiál slouží k doplnění výkladu zatmění Slunce a Měsíce. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován ve II. pololetí školního roku 2011/2012


Stáhnout ppt "Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková"

Podobné prezentace


Reklamy Google