Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem."— Transkript prezentace:

1 Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 VÍŠ,CO JE TO EPIKA?  Literární druh  Založena na příběhu  Vyprávění příběhu  Většinou je psaná prózou  Epiku můžeme dělit na veršovanou a prozaickou  Dle velikosti je možné rozlišit malou,střední,velkou

3 ŽÁNRY EPIKY ROMÁN POHÁDKA POVÍDKA POVĚST ŽIVOTOPIS

4 VÍŠ,CO JE LYRIKA?  Literární druh  Nevyjadřuje děj  Zaznamenává subjektivní pocity  Popisuje nálady autora  Zachycuje myšlenky,úvahy

5 ŽÁNRY LYRIKY PÍSEŇ ÓDA- oslavná báseň HYMNUS -slavnostní píseň na oslavu hrdinů ELEGIE- žalozpěv EPITAF- nápis na hrob EPIGRAM- krátká satirická báseň

6 ZKUSME SPRÁVNĚ SPOJIT pohádky povídka píseň žalozpěv lyrika epika lyrika epika

7 ZKUSME SPRÁVNĚ PŘIŘADIT Román o epika Životopis o epika Pověst o epika Znělka o lyrika

8 Odkazy Info. autor

9 Vytvořeno jako DUM do předmětu český jazyk na Základní škole a Mateřské škole Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 příspěvková organizace, pro 8. ročník. Materiál slouží k doplnění výkladu k tématu – Epika, Lyrika. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru či interaktivní tabule. Materiál byl vytvořen a pilotován v II. pololetí školního roku 2012/2013.


Stáhnout ppt "Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem."

Podobné prezentace


Reklamy Google