Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová"— Transkript prezentace:

1 Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová
Zatmění Slunce Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová

2 Charakteristika Úplné zatmění Slunce je vzácný jev.
ZEMĚ MESÍC STÍN POLOSTÍN Úplné zatmění Slunce je vzácný jev. Zatmění Slunce je možno pozorovat když jsou Slunce Měsíc a Země v takovém postavení, že je zakryt Sluneční kotouč.

3 Druhy zatmění Slunce Prstencové zatmění je možné pozorovat, když Slunce a Měsíc jsou v jedné přímce. Částečné zatmění se objevuje, když Slunce a Měsíc nejsou přesně v přímce, takže je Slunce zakryto jen z části. Kombinované zatmění je vzácný stav, kdy z jednoho místa se zatmění jeví jako úplné a z jiného jako prstencové.

4 Zatmění Slunce 2008 Rok 2008 je na zatmění výjimečně bohatý. Nastávají hned 3 zatmění viditelná nad územím České republiky. 1.srpna 2008: Částečné zatmění nastane v pátek v poledne. Jako úplné bude pozorovatelné například ve východním Rusku, Mongolsku nebo v Číně. Nejdelší zatmění nastane na severu ruského území a potrvá 2 minuty 27 sekund.

5 Minulá úplná zatmění Slunce
– za vlády knížete Svatopluka – spojováno s upálením Mistra Jana Husa poslední úplné zatmění

6 Budoucí zatmění Slunce
oblast viditelnosti: Aljaška, Grónsko, Nová země, Sibiř, Čína oblast viditelnosti: Indie, Barma, Čína, Tichý oceán – oblast viditelnosti: jih Chile a Argentiny, Tichý oceán oblast viditelnosti: Tichý oceán, sever Austrálie Tichý oceán, sever Austrálie

7 Jak pozorovat zatmění Slunce
Především je nutné si chránit zrak. Nikdy se nedívejte do Slunce nechráněným okem! Nepoužívejte k pozorování Slunce dalekohled, o němž nevíte, že je opatřen dostatečným slunečním filtrem či není jinak upraven pro pozorování Slunce. Bezpečný sluneční filtr musí odstínit asi 95% slunečního světla, dále musí chránit zrak před ultrafialovým a infračerveným zářením.

8 Vědecký význam pozorování zatmění Slunce
Pozorování zatmění Slunce se věnuje velmi vysoká pozornost a každoročně je za ním uskutečňována řada expedic. Staré záznamy o zatmění Slunce umožňují lépe datovat nejrůznější historické události a přispět tak k lepšímu časovému určení zejména starověkých událostí, kde často chybí jiná přesnější vodítka. Úplná zatmění Slunce jsou též unikátní možností, jak pátrat po planetkách v těsné blízkosti Slunce (tzv. "vulkanoidech").

9 Zajímavosti V jednom kalendářním roce může nastat maximálně 5 a minimálně 2 zatmění Slunce. V jednom kalendářním měsíci mohou nastat 2 zatmění Slunce. Průměrná doba opakování zatmění Slunce pro jedno konkrétní místo na zemském povrchu je asi 360 let. V jižní části Egypta bude možné v letech 2325 až 2356 pozorovat celkem 5 úplných zatmění. To se dá stihnout za jeden lidský život. Bohužel, podobné případy se střední Evropě vyhýbají.

10 Zdroje informací www.wikipedie.cz www.hvr.cz (hvězdárna v Rokycanech)


Stáhnout ppt "Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová"

Podobné prezentace


Reklamy Google