Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla."— Transkript prezentace:

1 Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla na část povrchu Země. Při úplném zatmění je pro pozorovatele stojícího v tzv. pásu totality na několik okamžiků celý disk Slunce zakryt Měsícům. Pro pozorovatele vně této oblasti je zakryta jen část slunečního disku. Častější než úplná jsou částečná zatmění Slunce, při kterých žádný pás totality není. Posledním typem zatmění Slunce je prstencové zatmění, při kterém je Měsíc od Země dále než obvykle a jeho disk je příliš malý na to, aby zakryl celé Slunce. V maximu prstencového zatmění vypadá Měsíc jako černý kotouč uvnitř úzkého prstence slunečního světla.

2 Zatmění Slunce nastávají dvakrát až třikrát za rok, ale úplná zatmění se vyskytují průměrně jednou za 18 měsíců. V průběhu úplného zatmění Slunce je viditelná koróna (horká vnější atmosféra). Pás totality Je oblast na zemském povrchu, po které se pohybuje úplný měsíční stín a v níž je pozorovatelné úplné zatmění Slunce. Jeho polohu lze přesně spočítat. 1) Úplné zatmění 2) Prstencové zatmění 3) Částečné zatmění

3 ROK 2008 Rok 2008 je na zatmění výjimečně bohatý. Nastávají hned 3 zatmění viditelná nad územím České republiky. Ráno 21. února nastalo úplné zatmění Měsíce, v poledne 1. srpna nastane částečné zatmění Slunce a v noci 16. srpna částečné zatmění Měsíce.úplné zatmění Měsíce Částečné zatmění Slunce 1. srpna 2008 Částečné zatmění nastane v pátek v poledne. Z našich zeměpisných šířek bude mít velikost kolem 24%, jako úplné bude pozorovatelné například ve východním Rusku, Mongolsku nebo v Číně. Nejdelší zatmění nastane na severu ruského území a potrvá 2 minuty 27 sekund.

4 Viditelnost zatmění MĚSTOZAČÁTE K KONECVELIKOS T Pardubice10:51:4412:34:0924.4% Praha10:50:2312:31:0623.6% Olomouc10:54:1712:37:0224.3% Brno10:54:5412:34:5822.7% Hradec Králové 10:51:2212:34:3725.0% Zlín10:55:4812:37:2623.5%

5 SLUNCE Slunce je jedinou hvězdou Sluneční soustavy. Slunce je také největším a nejtěžším objektem Sluneční soustavy. V jeho jádře probíhá termojaderná reakce, která je zdrojem energie na Zemi. Na povrchu má teplotu 5000°C a v jádře je to až 14 mil. °C

6 Mýty a pověsti Zlá znamení Astronomové dokáží spolehlivě předpovídat zatmění již přibližně od doby 700 let př. n. l., ale ani to nikdy nezabránilo astrologům a tmářům považovat běžné nebeské události za zlá osudová znamení. Zatmění spojují s pohromami, a i když se jejich předpovědi vyplňují jen ojediněle díky náhodě, přesto existují lidé, kteří těmto věštbám věří. Zatmění nemají žádný význam pro věštění budoucnosti, ale mohou nám naopak pomoci datovat události historické, pokud se dochovaly záznamy o průvodních zatmění.

7 Použité zdroje informací 1.Kniha Vesmír – obrazová encyklopedie – Knižní k. 2.INTERNET a) www.wikipedie.czwww.wikipedie.cz b) www.astro.sci.muni.czwww.astro.sci.muni.cz d) www.astro.zcu.czwww.astro.zcu.cz 3.OBRÁZKY - www.sirrah.troja.mff.cuni.cz


Stáhnout ppt "Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla."

Podobné prezentace


Reklamy Google