Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE TÉMA: ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Materiál je určen k výkladu učiva o zatmění Slunce a Měsíce.
Žáci se na jednotlivých stránkách seznamují s novým učivem . Ve hvězdičkách jsou umístěny odkazy na zatmění Měsíce, Slunce a na druhy zatmění Slunce.

3 CITACE Ilustrace: Microsoft Office
Přírodověda Učebnice pro 5. ročník -- Člověk a jeho svět. 3. vyd. Praha: NOVÁ ŠKOLA, ISBN HOLOVSKÁ, Mgr. Helena a Ing. Antonín RÜKL. Přírodověda pro pátý ročník: ZEMĚ VE VESMÍRU. první. Praha: ALTER, ISBN

4 Zatmění Slunce a Měsíce

5 Zatmění Měsíce Zatmění Měsíce je astronomický jev, kdy měsíční kotouč je zastíněn planetou Zemí.

6 Zatmění Měsíce Nastává při úplňku, pokud se Slunce, Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce.

7 Zatmění Měsíce Jde o běžněji pozorovatelný jev než zatmění Slunce. Zatmění Měsíce nastává přibližně dvakrát do roka.

8 Zatmění Slunce Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže jej částečně nebo zcela zakryje.

9 Zatmění Slunce Taková situace může nastat jen pokud je Měsíc v novu. V případě úplného zatmění dochází na zastíněné části Země k výraznému setmění a ochlazení.

10 Druhy zatmění Slunce


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE."

Podobné prezentace


Reklamy Google