Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší."— Transkript prezentace:

1

2 GRAVITACE

3 Jak se gravitace projevuje
tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší Sluneční soustavy obíhají kolem Slunce po stabilních oběžných drahách

4 ? Umíš odpovědět Proč padají tělesa k zemi Proč působí gravitace
Je ve vesmíru gravitace

5 Co je příčinou těchto jevů?
Je to gravitace. Kolem všech hmotných objektů existuje tzv. gravitační pole. Tělesa na sebe prostřednictvím tohoto pole působí přitažlivými gravitačními silami.

6 Gravitační síla přitažlivá síla, která se projevuje v okolí Země i ostatních vesmírných těles gravitační síla Země vždy směřuje do jejího středu gravitační pole Země – prostor v okolí Země, v němž působí gravitační síla

7 Zapamatuj si: každé těleso působí na jiné gravitační silou
gravitační síla je vždy přitažlivá a působí ve směru spojnice obou těles čím větší mají tělesa hmotnost, tím větší je gravitační síla mezi nimi gravitační síla se zmenšuje s rostoucí vzdáleností mezi tělesy

8 Použitá literatura a zdroje obrázků : TESAŘ, Jiří; JÁCHYM, František
Použitá literatura a zdroje obrázků : TESAŘ, Jiří; JÁCHYM, František. Fyzika 2 pro ZŠ : Síla a její účinky - pohyb těles. 1. vydání. Praha : SPN, s. ISBN : Fyzika v pozadí [online] [cit ]. Edutorium. Dostupné z WWW: <techmania.cz>.


Stáhnout ppt "GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší."

Podobné prezentace


Reklamy Google