Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE"— Transkript prezentace:

1 ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Vysvětli: Kdy vznikne stín? Když stojím mezi světlem a stěnou,
bráním přístupu světla – na stěně se objeví můj stín.

3 Zatmění Slunce Astronomický jev zatmění Slunce nastává tehdy, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce. Tím jej částečně nebo zcela zakryje. Na Zemi pak nedopadá sluneční světlo. Zatmění trvá několik minut a na zastíněné části dojde k výraznému ochlazení a setmění. V dřívějších dobách bylo zatmění Slunce spojováno s mystickými náboženskými událostmi. V dnešní době již příčiny zatmění dovedeme vědecky vysvětlit.

4 Jak vznikne zatmění Slunce
Měsíc je v pozici mezi Sluncem a Zemí. V tomto místě Měsíc Slunce zastíní. Dochází k úplnému zatmění Slunce.

5 Druhy zatmění Slunce ÚPLNÉ ZATMĚNÍ SLUNCE. Měsíc je 400x menší než Slunce, ale 400x blíže Zemi než Slunce. Země obíhá Slunce, Měsíc obíhá Zemi. V určité chvíli se všechna tři tělesa /Slunce, Měsíc, Země/ dostanou do takového postavení, že celé Slunce je Měsícem zastíněno. Tento jev trvá jen několik minut a oblast, z které je možno jej pozorovat, nebývá širší než 270 kilometrů.

6 Druhy zatmění Slunce ČÁSTEČNÉ ZATMĚNÍ SLUNCE Když Měsíc a Slunce nejsou v přesné přímce – pak je Slunce zakryto jen částečně. Toto zatmění je pozorovatelné z mnohem většího území na Zemi. Měsíc Slunce Země Slunce není plně zastíněno Měsícem.

7 ZATMĚNÍ MĚSÍCE Zatmění Měsíce je astronomický jev. Nastává tehdy, když je Slunce, Země a Měsíc v jedné přímce. Měsíc je tak Zemí zastíněn. I při úplném zatmění je Měsíc slabě vidět. Má narudlou barvu. Zatmění Měsíce je jev, ke kterému dochází dvakrát nebo třikrát do roka.

8 ČÁSTEČNÉ ZATMĚNÍ MĚSÍCE
Měsíc nejprve vstupuje do polostínu – trochu ztmavne. Potom se postupně posouvá do stínu Země – jedná se o částečné zatmění Měsíce.

9 ÚPLNÉ ZATMĚNÍ MĚSÍCE Když je Měsíc celý ve stínu Země – je to úplné zatmění Měsíce.

10 ZAPAMATUJ SI ZATMĚNÍ SLUNCE
Měsíc se při obíhání Země dostane mezi Slunce a Zemi. Z míst, která jsou na Zemi ve stínu, pozorujeme úplné zatmění Slunce. Z míst, která jsou jen v polostínu, pozorujeme částečné zatmění Slunce.

11 ZAPAMATUJ SI ZATMĚNÍ MĚSÍCE
Zatmění Měsíce vznikne, když se Měsíc dostane do stínu Země – tzn. přímo na něj nesvítí sluneční paprsky. Když je Měsíc ve stínu celý – jedná se o úplné zatmění. Když Měsíc není celý ve stínu jedná se o částečné zatmění.

12 POKUSY Vyzkoušej si malý pokus.
Budeš potřebovat: stolní lampičku, větší míček, menší míček. Lampičku – SLUNCE – rozsviť. Větší míček – ZEMI – uchop do pravé ruky, menší míček – MĚSÍC – do levé. Střídáním pozice obou míčků názorně vysvětli pojmy ZATMĚNÍ SLUNCE a ZATMĚNÍ MĚSÍCE.

13 POKUS 1

14 POKUS 2

15 POUŽITÉ ZDROJE: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < Luc Viatour [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: < Oliver Stein [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google