Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
K návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlech MS RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Přijímací řízení pro školní rok 2009/2010 Přijímací řízení pro školní rok 2009/2010 Krajský úřad Libereckého kraje odbor školství, mládeže, tělovýchovy.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
ZMĚNY VE VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍCH V ČR - Reforma systému VaVaI po roce Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc. Prezident AIP ČR Seminář „Ochrana průmyslovéo.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
12. února 2009, ČVUT Pravidla dofinancování projektů ze zdrojů MŠMT Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
Informace z RVVI (stručný přehled pro P RVŠ ) Tomáš Opatrný.
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
, 2. sněm RVŠ Závěry ankety k novele zákona č. 130/2002 Sb. Zpracovali : B. Tremlová a F. Ježek.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Aktuality Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
NÁRODNÍ PROGRAM UDRŽITELNOSTI II (NPU II)
NÁVRAT Informativní seminář 7. října
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Transkript prezentace:

Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009

Aktivity podporované odborem programů výzkumu a vývoje Účelová podpora Účelová podpora Národní program výzkumu ( tis. Kč) Národní program výzkumu ( tis. Kč) Programy v působnosti poskytovatele Programy v působnosti poskytovatele ( tis. Kč) Institucionální podpora Institucionální podpora Výzkumné záměry ( tis. Kč) Výzkumné záměry ( tis. Kč) Specifický výzkum na vysokých školách Specifický výzkum na vysokých školách ( tis. Kč)

Národní program výzkumu v roce 2009 Výzkumná centra (NPV I) Výzkumná centra (NPV I) Zdravý a kvalitní život (NPV II) Zdravý a kvalitní život (NPV II) Informační technologie pro znalostní společnost (NPV II) Informační technologie pro znalostní společnost (NPV II) Sociálně-ekonomický rozvoj české společnosti (NPV II) Sociálně-ekonomický rozvoj české společnosti (NPV II) Lidské zdroje (NPV II) Lidské zdroje (NPV II)

Programy v působnosti poskytovatele Centra základního výzkumu Centra základního výzkumu Informační zdroje pro výzkum a vývoj Informační zdroje pro výzkum a vývoj

Výzkumné záměry Výzkumné záměry zahájené od 1. ledna 2004 Výzkumné záměry zahájené od 1. ledna 2004 Výzkumné záměry zahájené od 1. ledna 2005 Výzkumné záměry zahájené od 1. ledna 2005 Výzkumné záměry zahájené od 1. ledna 2007 Výzkumné záměry zahájené od 1. ledna 2007

Specifický výzkum na vysokých školách Podpora v roce 2009 poskytnuta 23 veřejným vysokým školám a 1 soukromé vysoké škole v celkové výši tis. Kč. Podpora v roce 2009 poskytnuta 23 veřejným vysokým školám a 1 soukromé vysoké škole v celkové výši tis. Kč.

Dopady změn v systému výzkumu a vývoje Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v České republice (usnesení vlády ČR ze dne 26. března 2008 č. 287) Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v České republice (usnesení vlády ČR ze dne 26. března 2008 č. 287) Novela zákona o podpoře výzkumu a vývoje (senátní tisk č. 44, usnesení Senátu č. 137 z 5. schůze konané dne ) Novela zákona o podpoře výzkumu a vývoje (senátní tisk č. 44, usnesení Senátu č. 137 z 5. schůze konané dne )

Národní program výzkumu a vývoje Výzkumná centra Výzkumná centra prodloužení programu do roku 2011 prodloužení programu do roku 2011 požadavek notifikace programu EK požadavek notifikace programu EK kontrola průběhu řešení a vyhodnocení činností na období let kontrola průběhu řešení a vyhodnocení činností na období let

Programy NPV II Nová kola soutěží v programech NPV II již nebudou vyhlášena Nová kola soutěží v programech NPV II již nebudou vyhlášena

Centra základního výzkumu Prodloužení projektů zahájených v roce 2005 o jeden rok Prodloužení projektů zahájených v roce 2005 o jeden rok Kontrola průběhu řešení a vyhodnocení činností pro rok 2010 Kontrola průběhu řešení a vyhodnocení činností pro rok 2010

Výzkumné záměry – přechodná ustanovení novely zákona o podpoře výzkumu a vývoje článek II odst. 2 až 4 „2. Výzkumné záměry, jejichž řešení bylo zahájeno a k nimž poskytovatel vydal rozhodnutí o poskytnutí podpory přede dnem 31. prosince 2006, se ukončí nejpozději k 31. prosinci V roce 2010 se příjemcům institucionální podpory na tyto výzkumné záměry poskytnou prostředky ve výši dvou třetin objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory, v roce 2011 ve výši jedné třetiny objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory.“ „2. Výzkumné záměry, jejichž řešení bylo zahájeno a k nimž poskytovatel vydal rozhodnutí o poskytnutí podpory přede dnem 31. prosince 2006, se ukončí nejpozději k 31. prosinci V roce 2010 se příjemcům institucionální podpory na tyto výzkumné záměry poskytnou prostředky ve výši dvou třetin objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory, v roce 2011 ve výši jedné třetiny objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory.“

Výzkumné záměry – přechodná ustanovení novely zákona o podpoře výzkumu a vývoje článek II odst. 2 až 4 „3. Výzkumné záměry, jejichž řešení bylo zahájeno a k nimž poskytovatel vydal rozhodnutí o poskytnutí podpory v období od 1. ledna 2007 do dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se ukončí nejpozději k 31. prosinci V roce 2012 se příjemcům institucionální podpory na tyto výzkumné záměry poskytnou prostředky ve výši dvou třetin objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory, v roce 2013 ve výši jedné třetiny objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory.“ „3. Výzkumné záměry, jejichž řešení bylo zahájeno a k nimž poskytovatel vydal rozhodnutí o poskytnutí podpory v období od 1. ledna 2007 do dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se ukončí nejpozději k 31. prosinci V roce 2012 se příjemcům institucionální podpory na tyto výzkumné záměry poskytnou prostředky ve výši dvou třetin objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory, v roce 2013 ve výši jedné třetiny objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory.“

Výzkumné záměry – přechodná ustanovení novely zákona o podpoře výzkumu a vývoje článek II odst. 2 až 4 „4. Výzkumné záměry, jejichž řešení bylo zahájeno a k nimž vydal poskytovatel rozhodnutí o poskytnutí podpory na 5 nebo 6 let přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, může poskytovatel prodloužit až na 7 let, nejdéle však do 31. prosince Podmínky prodloužení v souladu s bodem 2 stanoví poskytovatel a vydá rozhodnutí o změně výše uznaných nákladů a institucionální podpory výzkumného záměru.“ „4. Výzkumné záměry, jejichž řešení bylo zahájeno a k nimž vydal poskytovatel rozhodnutí o poskytnutí podpory na 5 nebo 6 let přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, může poskytovatel prodloužit až na 7 let, nejdéle však do 31. prosince Podmínky prodloužení v souladu s bodem 2 stanoví poskytovatel a vydá rozhodnutí o změně výše uznaných nákladů a institucionální podpory výzkumného záměru.“

Výzkumné záměry zahájené k 1. lednu výzkumné záměry prodlouženy koncem roku 2008 na 7 let, t.j. do roku 2010 (usnesení vlády ČR ze dne 12. ledna 2009 č. 53) 4 výzkumné záměry prodlouženy koncem roku 2008 na 7 let, t.j. do roku 2010 (usnesení vlády ČR ze dne 12. ledna 2009 č. 53) v roce 2009 budou stanoveny náležitosti pro prodloužení 5 výzkumných záměrů koncipovaných na 6 let o 1 rok v roce 2009 budou stanoveny náležitosti pro prodloužení 5 výzkumných záměrů koncipovaných na 6 let o 1 rok podpora ze státního rozpočtu v roce 2010: 2/3 objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory podpora ze státního rozpočtu v roce 2010: 2/3 objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory

Výzkumné záměry zahájené k 1. lednu 2005 v roce 2009 budou stanoveny v roce 2009 budou stanoveny náležitosti pro prodloužení 22 výzkumných záměrů koncipovaných na 5 let o 2 roky náležitosti pro prodloužení 22 výzkumných záměrů koncipovaných na 5 let o 2 roky náležitosti pro prodloužení 32 výzkumných záměrů koncipovaných na 6 let o 1 rok náležitosti pro prodloužení 32 výzkumných záměrů koncipovaných na 6 let o 1 rok podpora ze státního rozpočtu v roce 2010: 2/3 objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory, v roce 2011: 1/3 objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory podpora ze státního rozpočtu v roce 2010: 2/3 objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory, v roce 2011: 1/3 objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory

Výzkumné záměry zahájené k 1. lednu 2007 VZ koncipované na méně než 7 let nelze prodloužit VZ koncipované na méně než 7 let nelze prodloužit podpora v roce 2012: 2/3 objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory, v roce 2013: 1/3 objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory podpora v roce 2012: 2/3 objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory, v roce 2013: 1/3 objemu výdajů ze státního rozpočtu uvedené v rozhodnutí o poskytnutí podpory

Specifický vysokoškolský výzkum Specifický vysokoškolský výzkum, kterým je výzkum prováděný studenty při uskutečňování akreditovaných doktorských nebo magisterských studijních programů a který je bezprostředně spojen s jejich vzděláváním Specifický vysokoškolský výzkum, kterým je výzkum prováděný studenty při uskutečňování akreditovaných doktorských nebo magisterských studijních programů a který je bezprostředně spojen s jejich vzděláváním jediným poskytovatelem je MŠMT jediným poskytovatelem je MŠMT

Specifický vysokoškolský výzkum účelová podpora účelová podpora pravidla vlády ČR, ve kterých jsou stanoveni příjemci podpory, kritéria a způsob poskytování pravidla vlády ČR, ve kterých jsou stanoveni příjemci podpory, kritéria a způsob poskytování v informačním systému VaVaI budou evidovány údaje o příjemcích, výších a výsledcích v informačním systému VaVaI budou evidovány údaje o příjemcích, výších a výsledcích

Specifický vysokoškolský výzkum podporu lze poskytnout pouze na způsobilé náklady, jimiž jsou podporu lze poskytnout pouze na způsobilé náklady, jimiž jsou 1. osobní náklady nebo výdaje, včetně stipendií na výzkum, vývoj a inovace podle zákona o vysokých školách, 2. náklady nebo výdaje na pořízení hmotného a nehmotného majetku, 3. další provozní náklady nebo výdaje, 4. náklady nebo výdaje na služby, 5. doplňkové náklady nebo výdaje

Děkuji Vám za pozornost. Kontakt: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Odbor programů výzkumu a vývoje Telefon: