Prof. Dr. Rudolf O. Zucha, Wien „Mobbing a jeho zdraví poškozující následky“ Social Processes and Personality, Telc 2007, CZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Vybrané aspekty psychické zátěže učitelů PhDr. David Michalík, Ph.D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Předmět a prameny pracovního práva
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
VYBRANÉ OTÁZKY Z PSYCHOLOGIE PRO PRACOVNÍKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH © SPURNÝ, 2012.
Vybrané aspekty psychické zátěže učitelů PhDr. David Michalík, Ph.D.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
PROŽÍVÁNÍ OBĚTÍ JEDNÁNÍ S OBĚŤMI
Emoce (city).
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Osobnost pachatele trestných činů
Domácí násilí v praktické rovině
Alkoholismus.
Rizikového chování v dospívání
Mobbing psychický teror na pracovišti
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
Duševní zdraví a psychohygiena
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
VY_32_INOVACE_PSYPS15860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Násilí na pracovišti.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Sociální patologie SCPT SCPA
Právo jako normativní systém, základní pojmy
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Krize v rodině U3V Mgr. Michaela Vaško.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Problematika násilí na dětech Syndrom CAN – syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte Způsoby vzniku: Akce Ne-akce.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Správa sociálního zabezpečení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Zaměstnávání osob po výkonu trestu: nebo nevyužitá příležitost?
Číslo v digitálním archivu školy
Vyrovnávání se stresem
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.13
Stres a jeho zvládání.
Náročné životní situace
Základní pojmy speciální pedagogiky
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Školská sociální práce
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Prof. Dr. Rudolf O. Zucha, Wien „Mobbing a jeho zdraví poškozující následky“ Social Processes and Personality, Telc 2007, CZ

Co rozumíme pod pojmem mobbing?  Pojem mobbing popisuje psychologicko-sociální jev, kdy je na pracovišti uplatňován psychický (emocionální) teror, při němž je jedinec na pracovišti po delší dobu systematicky napadán, šikanován či jinak vyváděn z míry.

Celkem vzato můžeme konstatovat, že existují následující příčiny vzniku mobbingu: 1. Zrychlování hospodářských procesů a všeobecná nejistota lidí (strach z materiální bídy) 2. Psychodynamika skupiny, jací protivníci skupiny (vnější nepřátelé) a obětní beránci jsou zapotřebí, aby došlo k soudržnosti skupiny 3. Autoritativní charaktery, které inklinují k sadismu a v hierarchických organizacích ze své pozice s chutí týrají podřízené

Ekonomické hledisko (ad1)  Reengeneering  Lean Management  Lean Organization  Outsourcování a Samoorganizace

Ekonomické hledisko (ad1)  Zflexibilnění pracovníka  Nejistota pracovních míst a nezaměstnanost  Atypické pracovní vztahy – tzv. podniky nového typu – bez sociálních práv, bez zdravotního pojištění, bez pojištění pro případ nezaměstnanosti  Nesolidárnost  „Dog-eat-dog society“ („homo homini lupus“)

Psychodinamika skupiny (ad2)  Dynamika skupiny vede k tomu, že se ve skupině objeví čtyři základní pozice: Alfa Alfa Beta Beta Gama Gama Omega Omega

Milgramův-experiment a autoritativní charakter (F-Skala) (ad3) 1. Konvencionalismus 2. Autoritativní poddanost (pokorné-nekritické chování vůči idealizovaným morálním autoritám ve vlastní skupině) 3. Agresivní dychtivost po autoritě (sklon k odsuzování a trestání osob, které nedodržují konvenční hodnoty) 4. Pověry a stereotypy

Milgramův-experiment a autoritativní charakter (F-Skala) (ad3) 5. Sklony k ztotožnění se s představiteli moci a k projevům tvrdosti a robustnosti až k oslavě násilí při současném opovrhování slabými a potřebnými 6. Sklony k představám a k zdůrazňování těch sexuálních stejně tak obrana subjektivních pocitů plných fantazie

Milgramův-experiment a autoritativní charakter (F-Skala) (ad3) 7. Malá tolerance vůči nejednoznačnosti: Osobnost s vysokými hodnotami na F-škále neunese nejednoznačné nerozhodné situace (Nejednoznačnost – Ambiguita) 8. Malá tolerance vůči nerozhodnosti: Tato osobnost neunese protichůdné vnější nároky (Ambivalence) 9. Slebé EGO

Zdravotní a společenské následky:  Stavy úzkosti  Poruchy spánku  Psychosomatická onemocnění s poruchami funkce vnitřních orgánů, vysoký krevní tlak, průjem, dýchací potíže, pocení  Zneužití alkoholu a léků  Deprese, vyčerpání, záchvaty zlosti  Narůstající pochyby o vlastní osobě

Zdravotní a společenské následky:  Narušení přátelských, partnerských či rodinných vztahů  Trvalá pracovní neschopnost  Sebevražda

Okamžitá opatření  Vyjmutí z patogenní situace/zásah nadřízeného  Psychoterapeutická pomoc: Otevřený přístup k poruchám sebevědomí, pocitům studu a provinění

První krok obětí:  Přiznat si potřebnost pomoci, přijmout pomoc