ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Advertisements

Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Půdy:.
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
VODA.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
Chemické zatížení krajiny
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Znečišťování vodních zdrojů.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Kontaminace (znečištění) vody
Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.
VODA Kateřina Beranová.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Ohrožování základních složek biosféry
Složky krajiny a životní prostředí
Voda Jaroslav Martykán 79974
PEDOSFÉRA.
VODA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Hydrosféra základní složka života
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Znečištění hydrosféry Lukáš Tureček,Lucie Tomečková A.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_05_20_nekvalitní voda.
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Transkript prezentace:

ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY

Voda: nutnou podmínkou existence života. je nezbytnou složkou rostlinných a živočišných organismů je prostředím, ve kterém probíhají důležité procesy a děje pro člověka je nenahraditelná, jelikož tělo obsahuje této látky 65%, a pro obnovování funkcí je třeba dodávat každý den další 2-4 litry. tvoří nezbytnou surovinu v zemědělství a průmyslu

Voda náleží k nevyčerpatelným zdrojům pouze v globálním měřítku. Účelné využívání vodních zdrojů a jejich ochrana před vyčerpáním a znečišťováním má proto mimořádný praktický význam.

Dopad znečištění vod: Omezení přístupu k pitné vodě Zhoršuje kvalitu vodních ekosystémů i ekosystému v okolí vody

Lokalizace znečištění: Místní úniky znečišťujících látek (potrubí, nádrže, místa vyústění odpadních vod, továren, čistíren) Záplavy po prudkých deštích, bouřích Znečištění ze zemědělské činnosti, lesnictví Kontaminace podzemních vod Doprava Těžba Průmyslová výroba a skladování Služby

Povaha znečištění: Znečištění půdními a jílovitými částicemi -např. následkem eroze eutrofizace toxickými látkami anorganickými průmyslovými kaly průmyslovými tuky a oleji radioaktivitou teplem mikrobiálním znečištěním (patogenními zárodky)

Příčiny znečištění vody široké spektrum chemických, patogenních a fyzických, nebo smyslových změn jako jsou zvýšená teplota, pach a zabarvení. Vyčerpání zásoby kyslíku může způsobovat mnoho přírodní materiálů, například rostlinné zbytky (např. listí a trávy), stejně jako lidmi vyrobené chemikálie. Ostatní přírodní a antropogenní látky můžou způsobit zákal, který zabraňuje pronikání světla a světlo a narušuje růst rostlin, a způsobuje onemocnění žaber některých druhů ryb Mnohé z chemických látek jsou jedovaté. Patogeny mohou způsobovat choroby mezi lidskými nebo zvířecími hostiteli.

Metody stanovení znečištění vody Dálkový průzkum Země Fyzikální vyšetření (společný fyzické testy vody patří teplota, koncentrace sušiny a zákal.) Chemické testy (měření pH, určení množství dusičnanů, fosforu, kovů, oleje, maziva, uhlovodíků apod.) Kvantitativní analýza (je metoda, kterou se zjišťuje množství neznámé látky v roztoku) Kvalitativní analýza (je soubor metod jimiž se zjišťuje výskyt neznámé látky v roztoku.) Biologické testování (Biologické zkoušky zahrnuje použití rostlin, zvířat anebo mikrobiologických ukazatelů pro sledování stavu vodního ekosystému) Mikrobiologický rozbor vody (založen na sledování možného výskytu baktérií s možným patogenním vlivem na člověka. Měření potenciální produktivity (Eutrofizace povrchových vod - je možné stanovit podle tzv. trofického potenciálu se provádí biotestem spočívajícím v kultivaci zelené řasy za standardních podmínek - teplo, světlo atd. a ve sledování její růstové odezvy.