Diagnostika vnitřních podmínek výuky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kariérové poradenství
Advertisements

Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
AV stručná prezentace.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Diagnostika ve sportovních hrách
Didaktické prostředky
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Konference projektu Cesta ke kvalitě
Metody pedagogické diagnostiky
Didaktický výzkum v ekonomickém vzdělávání © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Školní hodnocení  všechny hodnotící procesy a jejich projevy, které bezprostředně ovlivňují školní výuku nebo o ní vypovídají (široké pojetí)  systematický.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Hodnocení a klasifikace při výuce F na ZŠ Jiří Tesař.
Metody pedagogické diagnostiky
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Cíle studia didaktiky pedagogiky
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Pedagogická diagnostika
Pedagogická diagnostika
Pedagogická diagnostika
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Případová studie Seminář 2014.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Struktura bakalářské práce
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Pedagogická diagnostika
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Autodiagnostika učitele
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
 odborně posuzovat, rozhodovat, označovat, soudit  „proces soustavného poznávání a posuzování žáka, založený na zjišťování, zaznamenávání, posuzování.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Pedagogická diagnostika
9. Tvorba individuálního plánu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Didaktické prostředky
Pedagogické disciplíny
Pedagogická diagnostika
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
9. Tvorba individuálního plánu
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
3. Metody pedagogické diagnostiky
Speciálně pedagogická diagnostika
Kurikulum: obsah školní edukace
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
První zkušenosti s evaluací
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Diagnostika vnitřních podmínek výuky Lenka Kadlecová

Diagnostika Učitelův nástroj poznání podmínek, průběhu a výsledků procesu, který má být řízen. Snaží se o poznání příčin, které na základě diagnózy umožní prognózovat další edukaci.

Evaluace = hodnocení označuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších vzdělávacích jevů.

Zásady provádění diagnostiky Poznávání žáka chápat jako proces dlouhodobý. (v různých situacích, ze všech stran) Spolupracovat s ostatními pozorovateli žáka. (učitelé, rodiče, spolužáci) Hledat příčiny sledovaného jevu. (etiologie = nauka o příčinách) Dodržovat hledisko individuálního přístupu. (žákovo možnosti, schopnosti, postižení) Diagnostický závěr spojit s návrhem pedagogických opatření. (konkrétní výchovná opatření)

Etapy diagnostického postupu Formulování základní diagnostické otázky a vstupní subjektivní hypotézy. Záměrné a systematické shromažďování dostupných údajů. Zpracování, analyzování a třízení údajů. Interpretace a evaluace diagnostických údajů. Syntéza dat o prostředí i osobnosti žáka, stanovení diagnostického závěru, návrh pedagogických opatření.

Diagnostické metody zaměřené na jednoho žáka Ústní zkoušky orientační klasifikační Písemné zkoušky analýza obsahu (diktát, „písemky“) dlouhodobé práce (seminární, projektová) Analýza úkolů a výkonů žáka rozbor žákova procesu učení rozbor výkonů v různých předmětech rozbor žákova ústního projevu rozbor žákova pracovních činností

Diagnostické metody zaměřené na jednoho žáka Analýza výsledků činnosti rozbor produktů pracovní činnosti rozbor díla tvůrčího charakteru (HV, VV) rozbor vzhledu žákova zevnějšku Didaktické testy sestavené učitelem standardizované Metoda rozhovoru (diagnostické interview) Dlouhodobé pozorování žáka Dotazník (zjištění zájmů, hodnot, postojů)

Diagnostické metody zaměřené na jednoho žáka Retrospektivní a anamnestické metody (životopis, vývojová anamnéza žáka) Studium pedagogické dokumentace a údajů o žákovi

Diagnostické metody zaměřené na skupinu žáků Systematické pozorování života třídy, skupiny Rozbor průběhu a výsledků činnosti třídy jako skupiny Metody zjišťování vztahů ve třídě (sociometrické metody)

Diagnostické metody zaměřené na posuzování výchovně-vzdělávací práce učitelů, školy, rodičů Hospitace ve vyučování (školní inspektor, ředitel) Rozhovory (s učiteli, rodiči i žáky) Rozbor slohových prací na dané téma (Naše rodina, Škola a já, Můj největší životní vzor)

Metody autodiagnostické Posuzování výsledků vlastního pedagogického působení Reflexe úrovně komunikace se žáky Rozbor výsledků (a důsledků) vlastního hodnocení a posuzování žáků (klasifikace, postoj žáků k předmětu – snadný/obtížný předmět)

Diagnostické metody Jasné formulování cílů učitelovy diagnostické činnosti a dodržování základních metodologických pravidel vedou k volbě vhodných diagnostických metod. Nestačí se zaměřit na jednu diagnostickou metodu, ale je třeba metody měnit, kombinovat, pracovat s několika metodami současně.

Zdroj Školní didaktika – Kalhous, Obst str. 186 – 190 možnost stáhnout ve formátu pdf na http://www.uloz.to/xrGYqoTd/l-kolna-didaktika-kalhous-obst-pdf