Příprava a vlastnosti tuků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Alkoholy a fenoly.
Metody oddělování složek směsí
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Karbonylové sloučeniny
Karboxylové kyseliny.
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
ORGANICKÁ CHEMIE.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Významné karboxylové kyseliny
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Karboxylové kyseliny.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Výroba rafinovaných rostlinných olejů  Z olejnatých semen nebo plodů čištění čištění drcení drcení klimatizace –úprava teploty a vlhkosti klimatizace.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Suroviny pro cukráře II. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Organická chemie Chemie 9. r..
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Transkript prezentace:

Příprava a vlastnosti tuků Mgr. Lenka Fasorová

Příprava tuků lisováním z plodů nebo semen rostlin vytavováním (škvařením) vyluhováním v organických rozpouštědlech (extrakce) extrakce odkyselení bělení filtrace paření tuky oleje rafinace drcení mletí lisování surovina

Vlastnosti tuků nerozpustné ve vodě rozpustné v organických rozpouštědlech mají menší hustotu než voda žluknou – rozkládají se působením světla, tepla a mikroorganismů rozkládají se působením vyšší teploty(přepalováním) – vznikají jedovaté látky

Žluknutí působením tepla, světla a mikroorganismů vzniká kyselina máselná, aldehydy, ketony žluklý tuk nepříjemně zapáchá je hořký kapalné tuky jsou odolnější vůči žluknutí

Ztužování tuků výroba pevných tuků z kapalných hydrogenací jsou odolnější vůči žluknutí nemají nepříjemný zápach jako některé oleje jsou snadno roztíratelné první příprava – 1902 – německý chemik W. Norman

Ztužování tuků reakce vodíku s tukem za vyšší teploty, tlaku, katalyzátoru (hydrogenace) zanikají dvojné vazby na uhlovodíkových zbytcích karboxylových kyselin CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH CH3(CH2)7CH2–CH2(CH2)7COOH 180oC, tlak + H2, katalyzátor(Ni)

sůl, mléko, škrob, lecithin, voda Výroba magarínu ztužováním kapalných olejů vzniká emulze,která obsahuje minimálně 78% tuku maximálně 20% vody emulgátor - mléko, lecithin rostlinný olej míchání, hnětení, chlazení vitamín A, D, karoten sůl, mléko, škrob, lecithin, voda

DÚ: Zjisti, které tuky jsou z hlediska zdravé výživy pro lidské tělo prospěšnější. Jaké podmínky prostředí urychlují žluknutí tuků. Které tuky jsou odolnější vůči žluknutí? Proč?