Tv a sport mentálně postižených

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Požadavky k získání známky
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Podpůrný metodický seminář I.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Výchova mládeže s více vadami
Emoce (city).
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Žena a sport.
Schopnosti, nadání a talent
Rozdíly mezi osobnostmi
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_20.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Specifické vývojové poruchy učení
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Tělesné sebepojetí.
Pedagogická diagnostika
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Modely mentální retardace
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Vývojová dysfázie.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Inteligence DUM_19.
DMO dětská mozková obrna
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Inteligence.
Pedie Co mají společné?.
DMO (dětská mozková obrna)
Sociální čtení.
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Tv a sport mentálně postižených

Pojem mentální postižení/mentální retardace Stav charakterizovaný celkovým snížením intelektových schopností, který vznikl v průběhu vývoje jedince a je obvykle provázen poruchami adaptace, tj. nižší schopností orientovat se v životním prostředí.

Nedostatek v adaptaci souvisí i se zpomaleným vývojem S omezenými možnostmi vzdělávání S nedostatečnou sociální přizpůsobivostí Různé příznaky a různá intenzita, různé kombinace

IQ Hodnota IQ vyjadřuje úroveň rozumových schopností jedince vzhledem k jeho věku. Definice mentálního postižení s vyjádřením IQ vychází z rozdělení jedinců podle výše IQ do různých skupin

Klasifikace (WHO, 1992) F 70 lehká MR IQ 69-50 80% F 71 středně těžká MR 49-35 12% F 72 těžká MR 34-20 7% F 73 hluboká MR 20 a níže 1% Skupina „podprůměrných“ (IQ 70-85 – dříve slaboduchost) – tvoří významný podíl mezi žáky spec. škol, 13% v populaci – podle kritérií nejde o MP, ale jsou výrazně handicapované…

Jedinci se sníženým intelektem – dřívější dělení Slaboduchost Debilita Imbecilita Idiotie (dnes se tyto termíny nepoužívají) Nižšímu intelektu jsou úměrné i nižší pohybové schopnosti a častější poruchy hybnosti

MR Je spojena s urč. poškozením, odchylnou strukturou nebo jen porušenou funkcí, odchylným vývojem CNS. Celá řada činitelů projevující se jako faktory: Exogenní a endogenní Podle povahy organické (biologické) a sociální

Možné příčiny vzniku MR Součinnost environmentálních a vrozených faktorů Genové mutace, chromozomální aberace, v prenatálním období infekce, záření, hypoxie, anoxie plodu, působení toxických látek, úrazy matky. V perinatálním období – abnormity plodu, porodních cest a porodu V postnatálním období – infekce, záněty mozku a úrazy

Charakteristické rysy osvojování pohybových dovedností Omezení nebo porušení vývoje psychiky postihuje i poznávání, rozlišování a hodnocení „pohybů“. Nedostatky v diferenciaci rozdílnosti pohybů. Chyby se přenášejí do nápodoby a realizace pohybů. Nedostatky v navazování pohybů a koordinaci (analyticko synt. postupy vyloučeny…)

Charakteristické rysy osvojování pohybových dovedností Problém přenesen do úrovně – pohyb – dorozumívání – myšlení. Nedostatečná schopnost koncentrace Nedostatek v pozornosti, zájmu a vůle Nedostatek intelektu při volbě vhodných a účelných pohybů, Nedostatek rozumové zábrany při provádění nevhodných a nebezpečných cvičení

Možnosti „pohybu“ Prostředek sebevyjádření Prostředek interakce s materiálním a sociálním prostředím Prostředkem poznávání sebe sama Rozvoj v oblasti výchovné, vzdělávací a zdravotní Využití příjemného prostředí pro uvolnění a příjemné prožitky

Možnosti „pohybu“ Stírá se rozdíl mezi zábavou a prací Obohacení života Vhodný pohybový režim Zvýšení tělesné – pohybové aktivity Součást výchovy k správným návykům, pořádku, kázni, hygieně a dennímu režimu Rozvoj ve spojitosti s myšlením, řečí Rozvoj kontaktů – sociální prostředí

Co nabízí sport??? Soutěžení a reprezentace není hlavní cíl!!! Poskytnutí možnosti soutěžit Přispívá orientaci ve světě Učí trávit volný čas smysluplně Úcta a podpora okolí Prevence sociálně patologických jevů

Rozdíly Po stránce somatického a pohybového vývoje Lehké – velmi dobré pohybové dovednosti, zájem o práci apod. Střední (imbecilita) – i zde jednoduchý pohybový a pracovní výcvik, umí je s důsledností a vytrvalostí – úroveň - děti předškolního věku Těžce m.p. – chybějí rozumové schopnosti, není schopen sebeobsluhy atd.

Možné rozdíly mezi rozumovými a pohybovými schopnostmi Žák běžné školy Příklady vyj. žáka spec. školy Méně obratný v manuální práci Může strávit více času intelektovým učením , navyká sedavému způsobu trávení v.č. Životní režim je ochuzen o pohyb Potvrzení významu POHYBU Obratnější v manuální práci Dovednější Růst na základě pohybového režimu nikoli na základě pohybového nadání Může to být projev „sociální debility“ – sociálního zanedbání -

Zjišťování pohybových dovedností Rovnováha Pohybová koordinace horních končetin Pohybová koordinace celého těla Rychlost Koordinace dvou pohybů prováděných současně Přesnost izolovaných pohybů Pohybová paměť (Ozereckého stupnice) (hodnocení 2-1-0 – sleduje se postupné zlepšení)

K osobnosti ment. post. sportovce „Osobnost mentálně postiženého je porušena především v oblasti vnímání, které tím, že je velice nekvalitní, ovlivňuje celý psychický vývoj, pozornost je mělká, snadno unavitelná, nepředvídatelná a kolísající úroveň emotivity přímo ovlivňuje výkon. Především a nejznatelněji je ovlivněno myšlení a vůle. Každý trenér ví, jak těžko se pracuje se sportovcem,který má byť jen jedinou ze složek osobnosti poškozenu. A mentálně postižený sportovec může mít, v různém rozsahu, poškozeny všechny složky osobnosti, v různých kombinacích.“ (Svoboda, 2000)

Odkazy: TILINGER, Pavel, URBANOVÁ, Hana. Sportovní aktivity osob s mentálním postižením. Česká kinantropologie. roč. 6, č. 1, 2002, s. 109-121. VÁLKOVÁ, H. Speciální olympiády. Olomouc : FTK UP, 1998, 60.s. ISBN 80-7067-844-5 KARÁSKOVÁ, V. Pohybem k výchově klienta s mentálním postižením. UP : Olomouc, 2002. http://www.handicapsports.cz/index_mental.htm