Petr Doležal, Luděk Střítecký

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Komplexní pozemková úprava
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Vyhotovování neměřických záznamů Milan KOCÁB VÚGTK,v.v.i.
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Komplexní pozemkové úpravy Smilovice
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Odborný workshop „Přípravné a průzkumné práce před zadáním a pořizováním návrhů pozemkových úprav.“ 5. února 2015, MENDELU pavilon Q, posluchárna Q 02.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Zadávání studií odtokových poměrů a geologických průzkumů při komplexních pozemkových úpravách (činnosti pobočky krajského pozemkového úřadu jako investora)
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Závěrečné jednání – komplexní pozemkové úpravy v k.ú. Suchomasty a v k.ú. Málkov u Suchomast Krajský pozemkový úřad pro Středočeský kraj, Pobočka Beroun.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody a.
Pozemkové úpravy „krok za krokem“ Humpolec 2015 Ing. Michal Pochop Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
územního plánování na obcích v roce 2007
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Petr Doležal, Luděk Střítecký odborný seminář Vliv klimatických změn na projektování a realizaci společných zařízení v rámci KPÚ Příprava Metodického návodu projektování pozemkových úprav a Technického standardu plánu společných zařízení v pozemkových úpravách Petr Doležal, Luděk Střítecký petr.dolezal@agroprojektpso.cz ludek.stritecky@agroprojektpso.cz Agroprojekt PSO, s.r.o. Slavíčkova 1b, 638 00 Brno

Zadavatel : MZe, ÚPÚ Zpracovatel : Agroprojekt PSO s.r.o. Metodický návod projektování pozemkových úprav Technický standard plánu společných zařízení v pozemkových úpravách Spolupráce s pracovní skupinou a experty Oponentura

DŮVODY ZADÁNÍ Metodický návod projektování pozemkových úprav Změny v legislativě dotýkající se procesu pozemkových úprav od posledního vydání metodiky z r. 2004. Zejména stavební zákon 183/2006 a související vyhlášky 499/2006, 503/2006. Správní řád 500/2004 . 26/2007 kterou se provádí zákon č. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), ve znění pozdějších předpisů, (katastrální vyhláška). 3/2008 Sb o provedení některých ustanovení zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (zákon o oceňování majetku), ve znění vyhlášky č. 456/2008 Sb.,(oceňovací vyhláška). 137/2006 Sb. zákon o veřejných zakázkách. Zkušenosti s provádění pozemkových úprav a s jejich zadáváním. Problémy, které se vyskytly v důsledku změn v zákonech. Snaha o určitý návod, jak přistupovat k jejich řešení.

DŮVODY ZADÁNÍ Technický standard plánu společných zařízení v pozemkových úpravách Neustále přetrvávající problémy s technickou úrovní odevzdávaných prací Zásadní chyby v dimenzování technický opatření (zejména vodohospodářská a protierozní) Podceňování úrovně podkladů Problémy při realizaci společných zařízení (např.nedostatečný zábor pozemků, neralizovatelnost) Umožnění kontroly kvality prací PÚ Potřeba jasného definování skladby dokumentace - rozvedení přílohy vyhlášky 545/2002 Sb. v platném znění -definování věty: "Navrhovaná společná zařízení se doplňují dle potřeby výpočty, popřípadě nezbytným rozsahem technického řešení za účelem určení potřebné výměry půdy pro dané opatření "

METODICKÝ NÁVOD PROJEKTOVÁNÍ PÚ OSNOVA Na základě jednání a připomínek pracovní skupiny byla vybrána následující osnova: Hlavní část - zpracování pozemkových úprav Bude odpovídat svým členěním vyhlášce 545/2002 a je zaměřena na proces zpracování pozemkových úprav Přílohy – zaměřeny tematicky (řešení problémů, které se vyskytly během dosavadní praxe, výběr terminologie, aktuální seznam legislativy, ukázka mapových příloh, zadávání pozemkových úprav)

METODICKÝ NÁVOD PROJEKTOVÁNÍ PÚ Hlavní část - zpracování pozemkových úprav Osnova vychází z vyhlášky 545/2002 Sb. upravená ve smyslu metodiky z r. 2004 Je kladen důraz na přehlednost (názvy kapitol odpovídají jednotlivým fázím procesu zpracování pozemkových úprav). Aktuálnost (podrobnější rozvedení částí, které prošly vývojem – oceňování, geodetické práce, řízení v pozemkových úpravách, nové metody zpracování odborných analýz a návrhů apod.). Využitelnost – užitečné přílohy, součástí této části budou odkazy na webbové stránky, které je možné využívat při analýzách a návrzích zejména plánu společných zařízení a k rozborům současného stavu území. Je to pomůcka projektantů, ale také úřadů při zaškolování nových pracovníků.

METODICKÝ NÁVOD PROJEKTOVÁNÍ PÚ Příloha č METODICKÝ NÁVOD PROJEKTOVÁNÍ PÚ Příloha č.1 zaměřena na výklad zákona 139/2002 Sb. Součástí přílohy je výklad paragrafů zákona 139/2002 Sb. Příloha je zaměřena zejména na problémy související s řízením o pozemkových úpravách a jejich řešení. Je určena zejména pracovníkům pozemkových úřadů, ale pomůže i projektantům v jejich lepší orientaci v procesu řízení o pozemkových úpravách. Výchozím podkladem je : Aktualizace informací ÚPÚ provedená právním oddělením ÚPÚ. Připomínky pracovní skupiny a odborníků z praxe (výčet hlavních problémů – oceňování, plán společných zařízení a jeho vazby na ÚP, rozhodování, věcná břemena apod.). Právní názory na vybrané problémy zpracované odborníky na právo, kteří jsou členy pracovního týmu. Součástí přílohy budou aktualizované dokumenty využívané v procesu pozemkových úprav (rozhodnutí, smlouvy, dohody apod.)

METODICKÝ NÁVOD PROJEKTOVÁNÍ PÚ Příloha č METODICKÝ NÁVOD PROJEKTOVÁNÍ PÚ Příloha č.2 zaměřena na terminologii v pozemkových úpravách Členění dle oborů s uvedením zdrojů Pouze výběr hlavních termínů Výchozím podkladem jsou zejména názvoslovné normy Cílem je zlepšení terminologické slovní zásoby projektantů a odstranění některých „vlastních“ termínů, které v odborné praxi nenajdete Jedná se pouze o informativní přílohu

METODICKÝ NÁVOD PROJEKTOVÁNÍ PÚ Příloha č METODICKÝ NÁVOD PROJEKTOVÁNÍ PÚ Příloha č. 3 - Přehled souvisejících předpisů (aktuální k určitému datu) Součástí této části bude přehled aktuálních zákonných předpisů, které mají vazbu na zpracování pozemkových úprav. (seřazený podle čísel zákonů ). Přehled dalších předpisů - zejména norem (ČSN, TNV, EN...).

METODICKÝ NÁVOD PROJEKTOVÁNÍ PÚ Příloha č METODICKÝ NÁVOD PROJEKTOVÁNÍ PÚ Příloha č. 4 - ukázka mapových příloh a pod. Zde budou ukázky mapových příloh, legenda, případně barevná schémata, značky apod. (určitý problém je v programovém vybavení - DGN, DWG) Vzhledem k různorodosti používaného software nepovinné.

METODICKÝ NÁVOD PROJEKTOVÁNÍ PÚ Příloha č. 5 - Zadání pozemkové úpravy Zde bude uvedena ukázka zadání veřejné zakázky (případně výčet nejčastějších pochybení).

Technický standard PSZ v PÚ Osnova vyplynula z jednání pracovní skupiny a z připomínek PÚ, zpracovatelů a odborníků z praxe Výchozím podkladem je příloha vyhlášky 545/2002 Sb. v platném znění 7. Plán společných zařízení a) technická zpráva b) přehled o výměře pozemků potřebné pro společná zařízení (v ha) c) soupis změn druhů pozemků, d) doklady o projednání návrhu plánu společných zařízení a studii posouzení širších územních vazeb a specifických podmínek, pokud bylo pozemkovým úřadem zadáno její vypracování, e) grafické přílohy f) doklad o předložení zpracovaného plánu společných zařízení dotčeným správním úřadům. Nutnost definice dokumentace nutné pro stanovení záborů

Technický standard PSZ v PÚ - osnova Část první se zabývá náležitostmi PSZ (podle oboru navrhovaných opatření), výchozími podklady, náležitostmi a rozsahem technické zprávy, grafickými přílohami - dle přílohy 545/2002 Sb. opatření sloužící ke zpřístupnění pozemků protierozní opatření pro ochranu zemědělského půdního fondu vodohospodářská opatření opatření k ochraně a tvorbě životního prostředí Druhá část definuje rozsah a podrobnost dokumentace nutné ke stanovení záborů (samostatná dokumentace, zpracovávaná na základě požadavku) výchozí podklady - další doplnění a zpřesnění (např. podrobné zaměření, IGP, ověřené hydrologické údaje apod.) textovou zprávu (pro každý obor - podrobnější (úroveň DÚR)) výpočty (odborné a nutné pro zajištění stability a odolnosti navrženého opatření) - výsledky jsou uvedeny souhrnně v první části grafické přílohy (podrobnější než dle vyhlášky, rozsah odpovídá typu opatření) Postup projednávání PSZ Přílohy

Ukázka závažných chyb Zajímavá a netradiční konstrukce !!!!

Ukázka závažných chyb

Závěr Pozemková úprava je velmi účinný nástroj Jasné uspořádání vlastnických vztahů v území Zpřístupnění pozemků a umožnění jejich racionálního obhospodařování Komplexní rešení území z pohledu ochrany životního prostředí (protierozní ochrana, ochrana před povodněmi, zvýšení ekologické stability území apod.) Polyfunkčnost navržených opatření a prvků Systematičnost (postup vyhlašování pozemkových úprav není nahodilý, má daný řád - naléhavost řešení problémů v širším území) Možnost realizace navržených opatření (stavební řízení, dotace) Důraz na odbornost řešitele pozemkových úprav Úřední oprávnění k projektování pozemkových úprav (razítko, které přikryje dokumentaci podle vyhlášky 545/2002 Sb.) Autorizace v příslušném oboru (nutnost pro dokumentaci pro stanovení záborů - samostatnou dokumentaci, která je podkladem PSZ) - záruka kvality a odbornosti tohoto důležitého podkladu Zvýšená kvalita = zvýšená cena = snížení vicenákladů = minimalizace škod

DĚKUJI ZA POZORNOST