Modální- způsobová slovesa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Advertisements

Způsobová slovesa v angličtině MUST
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Anglicky jsem se rozhodl učit před půl rokem. I took up English six months ago (decided to learn).
Modal verbs (Způsobová slovesa)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Future tenses – budoucí časy
Už ti to řekli? Have you been told already?. Kdo ti to řekl? Who told you?
Modální slovesa a jejich opisné tvary
Modal Verbs = způsobová slovesa.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.18 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 18 Název materiálu:Can Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_49.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině MUST / HAVE TO VY_22_INOVACE_06 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_263_AJ7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Předmět:Anglický.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovní zásoba Must or have to VY_22_INOVACE_14 Sada 3 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kdy chcete začít? What time are you going to begin?
VY_32_INOVACE_3C20 Gymnázium a SOŠ, Lužická 423, Jaroměř Ing. Daniela Řípová Modal And Related Verbs.
DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PRESENT PERFECT Vypracovala: Hana Kosejková EU-OP VK-III/2ICT DUM 197 VY_32_INOVACE_ICT 197.
Should, ought to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ANGLIČTINA Mgr. Kateřina Kasanová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Nemusel jsem tam jít. I didn't have to go there..
Modal verbs Markéta Zakouřilová VY_32_INOVACE_108 ZŠ Jenišovice.
Nemuseli tam jít they didn't have to go there. myslím, že bychom jim to neměli říkat I don't think we should tell them.
Jak jenom sakra přijdu s nějakým dalším testem? How the hell am I going to come up with another test?
Modal verbs of probability in present and past Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_08 Název materiálu: Modální slovesa – gramatická cvičení Tematická oblast: Angličtina 2. ročník – strojírenské.
Už sněží několik hodin. It's been snowing for hours.
Přítomný průběhový čas
Kolik je hodin? What time is it?. Jak se tam dostanu? How do I get there?
Modal verbs I. Modální slovesa I.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_07
Vyjádření možnosti/pravděpodobnosti pomocí may, might, could, will
VY_22_INOVACE_ANJ_1S2U_VO_27_20
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_58.
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Modální slovesa VY_22_INOVACE_07 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Future – going to Budoucí čas – vyjádřený pomocí vazby „going to“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_49.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Modal Verbs Gymnázium a SOŠ, Lužická 423, Jaroměř Ing. Daniela Řípová VY_32_INOVACE_3C15.
Vazba „going to“ 7.ročník (k učebnici Projekt 3)
Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.
 ANOTACE  Anotace:  Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá ze cvičení určených k upevnění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_22_INOVACE_01_18.
Modal verbs – could, should, would Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
WAY TO WIN 7 UNIT 1 : Způsobové sloveso MUST, CAN + +zápor.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
INVITATION Pozvání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuszková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_Inovace Have to x must Project 3
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
Modal verbs.
NEPRAVIDELNÁ SLOVESA IRREGULAR VERBS
ZPŮSOBOVÁ SLOVESA I. (Modal verbs I.)
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Modal verbs. Modal verbs Mezi modální slovesa patří: can, could may, might shall, should will, would must.
Název školy Střední škola obchodně technická , s. r. o. Číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Dostupné z Metodického portálu ISSN
ZPŮSOBOVÁ SLOVESA II. (Modal verbs II.)
Transkript prezentace:

Modální- způsobová slovesa VY_32_INOVACE_ICT 192 MODAL VERBS Modální- způsobová slovesa Vypracovala: Bc. Hana Kosejková, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 192

Rozdělení modálních sloves dělíme na dvě skupiny: I. PRIMÁRNÍ -vyjadřují do jaké míry má/nemá někdo svobodu vykonávat nějakou činnost, tzn. povinnosti, zákazy, příkazy, možnosti, schopnosti, atd. . -pouze v přítomném čase(pokud bychom chtěli použít v minulém a budoucím,nutné použít tzv.OPIS)

Rozdělení modálních sloves II. SEKUNDÁRNÍ –vyjadřují do jaké míry je mluvčí přesvědčen o tom, co říká, popř. jeho současný postoj či hodnocení toho, co se už stalo -nepoužívají opisy

PRIMÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA can-umím, můžu, smím can't-neumím, nemůžu, nesmím must-musím mustn't-nesmím needn't-nemusím should-měl bych shouldn't-neměl bych may-smím (ve formálních otázkách)

SEKUNDÁRNÍ MODÁLNÍ SLOVESA must-určitě to tak je can't-určitě to tak není may-možná to tak je could-je možné, že to tak je couldn't-není možné, aby to tak bylo

CAN 1,schopnost-umět Např.I can swim. -Umím plavat. 2,možnost-moci, mít možnost Např. Can you come tonight? - Můžeš dnes večer přijít? 3,svolení-smět, moci, mít V minulém čase používáme COULD Pro jiné časy, infinitivy apod. používáme BE ABLE TO

CAN´T Zápor slovesa can 1,neschopnost-neumět I can't swim. - Neumím plavat. 2,nemít možnost-nemoci I can't come tonight. - Dnes večer nemůžu přijít. 3,zákaz,nemít svolení-nesmět, nemít dovoleno V minulém čase používáme COULDN´T Jako opis používáme vazbu BE (NOT) ALLOWED TO(nemít dovoleno)

MUST 1,příkaz-muset Např. You must be quiet. - Musíš být tiše. 2,důrazná slova-dát někomu důraznou radu,tedy že je moc důležité aby to udělal Např. You must study every day if you want to learn something. -Musíš se každý den učit, když se chceš něco naučit.

MUST vs.HAVE TO V přítomném čase lze použít buď modál MUST nebo vazbu HAVE TO. Mezi nimi je však drobný významový rozdíl. Zatímco MUST vždy povinnost uděluje, přikazuje (povinnost vychází od mluvčího), HAVE TO ji pouze oznamuje (povinnost vychází z okolností, pravidel, či od jiných mluvčích). Např. You must get up. - Musíš vstávat. (mluvčí to přikazuje, jde mu o to, aby dotyčný vstal) You have to get up at six, don't you? - Musíš vstávat v šest, viď? (jedná se o povinnost, která vyplývá z okolností

MUSN´T 1) Zákaz-MUSTN'T používáme pro zákazy Např. You mustn't go there. - Nesmíš tam chodit. 2) Důrazná rada -opisem pro MUST je HAVE TO, opisem pro MUSTN'T ale není (not) HAVE TO, ale BE (not) ALLOWED TO. Záporný opis HAVE TO znamená 'nemuset'. Význam vazby HAVE TO se tedy shoduje s českým modálem MUSET a jeho záporem NEMUSET. MUSÍM = HAVE TO NEMUSÍM = I DON'T HAVE TO

NEEDN´T =NEMUSÍM Např. She needn't worry. - Nemusí si dělat starosti. I toto modální sloveso používáme pouze v přítomném čase, vztahovat se však může i k budoucnosti (I needn't go there tomorrow. - Zítra tam nemusím jezdit.) V jiných časech používáme opisy (not) HAVE TO nebo (not) NEED TO. .

SHOULD / SHOULDN'T - měl bych / neměl bych Např.I should study because there's an exam tomorrow. - Měl bych se učit You shouldn't go there. - Neměl bys tam chodit V minulém čase používáme opis BE (not) SUPPOSED TO .

MAY Zdvořilá otázka - smím Např.May I ask you something? Yes, you may. -Smím se Vás na něco zeptat? - Ano,smíte. . .