Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přítomný průběhový čas

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přítomný průběhový čas"— Transkript prezentace:

1 Přítomný průběhový čas
VY_32_INOVACE_ICT 182 Přítomný průběhový čas Present continuous s přechodníky Vypracovala: Bc. Hana Kosejková, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 182 V

2 Přítomný průběhový čas
Jistě znáte pravidlo, které říká, že "přítomný průběhový čas používáme pro děje probíhající v okamžik, kdy mluvíme." To samozřejmě platí, ale pokročilejším studentům toto vysvětlení nemůže stačit. Jeho použití je totiž daleko širší. Přítomný průběhový čas používáme i pro přechodné děje. Není ale nezbytně nutné, aby děj v určitý okamžik probíhal.

3 Přítomný průběhový čas Přechodný, dočasný děj
This week I'm going to work by bus, because there's something wrong with my car. - Normálně jezdím autem, ale tento týden (přechodně) jezdím autobusem. Neznamená to však, že právě sedím v autobuse! The drinks machine isn't working, you'll have to get a drink somewhere else. - Normálně automat funguje, teď je ale rozbitý (přechodně). Říkám, že nefunguje, ne že zrovna v tento moment nepřipravuje pití.

4 Přítomný průběhový čas Průběžná změna
Dalším případem, kdy používáme přítomný průběhový čas, jsou průběžné změny, tedy stavy měnící se v průběhu času: His English is getting better and better. - Neustále se stává lepší a lepší. People are producing more and more garbage. - Opět je to průběžně měnící se stav.

5 Přítomný průběhový čas Závěr
Ukázali jsme si, že přítomný průběhový čas má daleko více použití. Na výše uvedených příkladových větách vidíte, že se jedná o zcela praktické situace. Proto je vhodné osvojit si používání tohoto času i v uvedených případech.


Stáhnout ppt "Přítomný průběhový čas"

Podobné prezentace


Reklamy Google