Práce klinického psychologa v PL Šternberk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dětské centrum Zlín Pavla Greschnerová.
Advertisements

Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
MODEL PRAXÍ A STÁŽÍ PSY412 Praxe a stáže (zdravotnictví)
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Pedagogicko-psychologická poradna Olomouckého kraje
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Psychiatrická klinika VFN
TK SANANIM NĚMČICE DUÁLNÍ DG. V TK Němčice Bc. Martin Hulík
Výtvarné zrcadlo nevědomí (Jak vlastně léčíme závislosti)
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Kurz Všeobecný sanitář
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Domácí násilí v praktické rovině
HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Péče o osoby s afázií.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
Koncept praxí a stáží1 MODEL PRAXÍ A STÁŽÍ PSY412 Praxe a stáže (zdravotnictví)
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
Klasifikace duševních poruch
Koncepce ošetřovatelství
Deprese Diagnostika a léčba
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Pokyny k výuce Psychiatrie Modul Neurobehaviorální vědy II (MNV II) 5. ročník Tomáš Novák
Pokyny k výuce Psychiatrie Modul Neurobehaviorální vědy II (MNV II) 5. ročník Lucie Bankovská Motlová
Úvod do psychologie
Lucie Bankovská Motlová
Pavel Slouka.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Úvod do psychologie
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Koncept praxí a stáží1 Fakulta sociálních studií Katedra psychologie PSY412 Praxe a stáže (psychoterapie a klinická psychologie)
Základy speciální pedagogiky
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Tereza Pulkrtová.  je třeba zorganizovat, propagovat a osobně se zúčastnit nejméně dvou exkurzí?
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Terapeutická komunita v systému veřejného zdravotnictví Mgr. Gabriela Mahrová Libuše Antalová.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Psychiatrická komorbidita u osob závislých na alkoholu
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Reforma psychiatrické péče
Péče o osoby s afázií.
Psychiatrické vyšetření
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Transkript prezentace:

Práce klinického psychologa v PL Šternberk Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/28.0153 Název projektu: Vznik a rozvoj partnerské sítě pro realizaci stáží a aplikovaného výzkumu Katedry psychologie FFUP v Olomouci 25. 3. 2013 PhDr. Michal Věžník

Status Psychiatrické léčebny Psychiatrická léčebna Šternberk vznikla jako samostatný právní subjekt na základě rozhodnutí MZ ČR č.j.OP-054-25.11.90 ze dne 25.11.1990 a byla delimitována z FN Olomouc ke dni 25.11.1990. Zřizovatelem Psychiatrické léčebny je Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Posláním Psychiatrické léčebny je poskytování zdravotní péče osobám postiženým duševními poruchami, u nichž je třeba specializované péče ústavní, event. ambulantní. Počet lůžek: 520 (k březnu 2013)

Primariáty v PL Šternberk Primariát I. - Gerontopsychiatrie muži Primariát II. - Psychiatrie ženy Primariát III. - Psychiatrie muži Primariát V. - Interní oddělení muži a ženy Primariát VI. - Pedopsychiatrie Primariát VII. - Léčba závislostí Primariát VIII. - Gerontopsychiatrie ženy Rehabilitační oddělení a oddělení psychoterapeutické

Primariát I. - Gerontopsychiatrie muži na oddělení 1 se poskytuje péče mužům starším 65 let s různými psychiatrickými diagnózami, především demencí, schizofrenií, bipolární afektivní poruchou, depresí, mentální retardací. na oddělení 3 A jsou v přízemí budovy umístěni pacienti, kterým zdravotní stav umožňuje pobyt mimo lůžko, jsou odkázáni na ošetřovatelskou péči. V patře jsou umístěni imobilní pacienti, často s infaustní prognózou, neklidní pacienti, delirantní stavy pacientů, pacienti v těžké fázi syndromu demence.

Primariát II. - Psychiatrie ženy poskytuje komplexní péči ženám ve věku 18 až 65 let jak s poruchami psychotického a afektivního okruhu, tak s obtížemi osobnostními a reaktivními (neurotické poruchy, deprese, poruchy adaptace, manželské, pracovní a jiné problémy). Primariát má tři oddělení – 15 B je uzavřené, 7 A polootevřené a oddělení 7 B funguje v otevřeném režimu.

Primariát III. - Psychiatrie muži poskytuje péči mužům ve věku 18-65 let. Spektrum diagnóz: klienti s těžkým psychotickým onemocněním, neklidní klienti, klienti s afektivními poruchami, mentální retardací, s poúrazovým postižením mozku, klienti se sebevražednými tendencemi i neklidnými až agresivními. Na oddělení jsou přijímáni i klienti se soudně nařízeným ochranným ústavním léčením psychiatrickým. má 2 oddělení – 3 B, 15 A

Primariát V. - Interní oddělení muži a ženy má dvě oddělení (19 A, 19 B), která slouží k hospitalizaci psychiatrických klientů, u kterých došlo ke zhoršení interních onemocnění a somatických funkcí.

Primariát VI. - Pedopsychiatrie má jedno oddělení pro děti ve věku 6 až 18 let, které navštěvují jakýkoliv typ základní školy nebo vyšší stupeň dalšího vzdělávání. Na dětském oddělení je poskytována terapie všech psychických poruch dětí od psychotických, pervazivních vývojových poruch, OCD poruch, poruch příjmu potravy, přes hyperkinetické poruchy, depresivní, úzkostné včetně separačních, reaktivní poruchy po poruchy sociálního přizpůsobení a tradičně i poruchy chování. Dále jsou to děti disharmonicky se vyvíjející (sebepoškozující chování, abnormální psychosexuální vývoj, následky šikany), enuretické, enkopretické a děti deprivované a týrané.

Primariát VII. - Léčba závislostí má 4 oddělení, na dvou odděleních (21 A, 21 B) poskytuje péči pro muže a ženy závislé na psychoaktivních látkách a dvě oddělení (23 A, 23 B), rovněž pro muže a ženy, mají charakter doléčovací.

Primariát VIII. - Gerontopsychiatrie ženy má tři oddělení (9 A, 9 B, 9 C) a přijímá ženy nad 65 let s různými psychiatrickými diagnózami – zejména s demencemi nejrůznější etiologie, schizofrenií, bipolární afektivní poruchou, depresí, mentální retardací aj. Všechna oddělení jsou uzavřená. Pro klientky je celoročně přístupná vyhrazená zahrada. Na zahradě se konají pro klienty léčebny pravidelné kulturní akce.

Rehabilitační oddělení jedná se o terapie zahrnující fyzikální terapii, skupinovou i individuální léčebnou tělesnou výchovu, jógu, terapii tancem a ergoterapii. Péče je poskytována klientům přímo na lůžkových oddělěních, dále v samostatném pavilonu, kde je umístěno pracoviště vodoléčby a fyzikální terapie-zahrnující elektroléčbu, magnetoterapii, sonoterapii, světloléčbu a vodoléčbu.

Psychoterapeutické oddělení nabízí následující léčebné postupy: systematickou skupinovou psychoterapii včetně práce s deníkem a životopisem, nácvik relaxačních technik metodou základního i vyšších stupňů autogenního tréninku, arteterapii, ergoterapii včetně práce v keramické dílně a zahradnictví, kinezioterapii v tělocvičně, práci s tělem, apod

Oddělení klinické psychologie jedná se o centrální uskupení klinických psychologů, pravidelné porady psychologů probíhají v budově psychocentra. Oddělení umožňuje psychologům organizační a metodickou koordinaci, lepší zastupitelnost, komunikaci a flexibilitu. Oddělení také zajišťuje neatestovaným psychologům praktickou přípravu na jednotlivých odděleních.

Další terapeutické či resocializační aktivity v PL Šternberk arteterapie – organizována centrálně s klinickou psycholožkou činnostní terapie (dříve „pracovní“ terapie) – organizována centrálně (ateliér, ruční práce, stolárna, zahradnictví) režimová terapie – organizována na jednotlivých odděleních (režimová sestra je pod metodickým vedením psychologa) sportovní terapie – organizována centrálně se sportovním terapeutem taneční terapie - organizována centrálně s taneční terapeutkou spirituální péče - organizována centrálně s nemocniční kaplankou canisterapie – organizována centrálně dle zájmu jednotlivých oddělení knihovna pro pacienty dobrovolnická činnost

Používané diagnostické metody klinické (pozorování, rozhovor) testové projektivní: FDT, Baum test, ROR, Hand test, aj. výkonové: WAIS-III, WMS-IIIa, Bentonův test, MMSE, Adenbrookský test, Neuropsychologická baterie PCP, aj. dotazníky: MMPI, CAQ, PSSI, Eysenckovy dotazníky, aj.

Klinická praxe v PL Šternberk probíhá na jednotlivých odd. dle preference studenta klinickou praxi garantuje vedoucí praxe jádrem klinické praxe je osobní kontakt studenta s pacientem, použití diagnostických metod, vypracování kazuistiky (ostatní aktivity jsou studentovi nabídnuty dle typu oddělení a dle aktuálních podmínek) student podepisuje povinnou mlčenlivost a seznámení se zásadami bezpečnosti práce důležité: doklad o studiu, bílý plášť, poznámkový blok, tužka, přezůvky (?)

Kazuistika muž, 34 let, svobodný, bezdětný OA: opakovaně psychiatricky hospitalizovaný pacient pro sebepoškozování, v AN Porucha přizpůsobení, Smíšená porucha osobnosti, Škodlivé zneužívání cannabinoidů psychofarmakoterapie: Questax, Invega, Haloperidol, Tisercin, Rispen, Sulpirol, Rivotril, Apaurin, Oxazepam, Fevarin dif.dg: Psychotická porucha (simulace?) – psychologické vyšetření psychoterapie propuštěn pro opakované porušování režimu (abúzus psychoaktivních látek)

Děkuji Vám za pozornost