Radovan Hanslík k vinta A.  sklo bylo objeveno kolem roku 3000 p. n. l. v Egypt ě  v 1. stol. vynalezli sklá ř skou píš ť alu  p ů vodn ě se pou ž.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace

Advertisements

Co napsat do pisku Co vytesat do kamene.
Richard Liška Jan Bo č ek.  Tu čň ák je pokrytý pe ř ím, které mu ve studené vod ě slou ž í jako potap ěč ský neoprén  Kdy ž je tu č nák ů m zima tak.
Žena (návod pro muže).
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Výroba Al Nejběžnější surovinou pro výrobu Al je bauxit Nejběžnější surovinou pro výrobu Al je bauxit Al 2 O 3.xH 2 O SiO 2, Fe 2 O 3 TiO 2, H 2 O, atd.
Ž ivot je škola Dostal jsi t ě lo. M ůž eš je mít rád nebo nenávid ě t, ale je tvou jedinou jistotou, ž e je budeš mít a ž do konce ž ivota.
Střední Odborné Učiliště potravinářské
ČLOVĚK ZPRACOVÁVÁ SUROVINY
Krou ž ky školní dru ž iny Výtvarný krou ž ek  Ve výtvarném krou ž ku d ě ti zkoušejí malovat r ů znými technikami  Uplat ň ují výtvarný talent  Pracují.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
ČTVEREC, OBDÉLNÍK A JEJICH OBVOD A OBSAH pro 5. ročník
Fyzikální aspekt vody.
Vypracoval: Kryštof Ko ň ák. Hlavní informace Nejvyšší bod: vrch Tele č ek (399 m.n. m.) Nejni ž ší bod: hladina Vltavy (177 m. n. m.) Historická zem.
ETHERY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ˇ (H2O).  Voda je velmi č astým nám ě tem v um ě ní. Vyskytuje se tém ěř ve všech um ě leckých sférách….a ť u ž se jedná o fotografii, obrazy, hudbu.
POLYAMIDOVÁ VLÁKNA.
POLOKOVY.
AIRSOFT.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Svobodní zednáři.
Písemné opakování v pond ě lí teorie pnutí vysoké pnutí nestálost vyšší reaktivita.
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
VY_III/2_INOVACE_116_Jak se co vyrábí
Sklo Charakteristika skelného stavu
VY_32_INOVACE_407, 21. sada, Přírodověda
KERAMICKÉ SUROVINY A MATERIÁLY.
Dopravní značky.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Látka a těleso.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s výrobou, různými typy a využitím.
SOLI Stavební materiály
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_09
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Materiály optických kabelů
Sklo.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
 Krystalická  Pravidelné uspo ř ádání č ástic  Periodicky opakované uspo ř ádání – dalekodosahové  Monokrystaly – č asto anizotropní – vlastnosti.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_ Č J5 TEMA: č eský jazyk 5 – popis č lov ě ka Anotace:
Sklo Zbožíznalství 1. ročník Výroba skla - je založena na chemických sloučeninách křemíku, může se slučovat s jinými prvky - probíhá žárovým procesem,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Kateřina Vergu NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČLOVĚK A JEHO SVĚT TEMA: Lidé a čas ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzd ě lávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0107 Název vzd ě lávacího materiálu: Ochranné.
Sklo, výroba skla Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_49.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_20_Disk slo ž ka Šablona č íslo: VII.Sada č íslo: 3.Po ř adové č íslo DUM: 20. Autor:Mgr. Milan Ž i ž ka.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_18.
Křemík 12. srpna 2013 VY_32_INOVACE_130105
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa,příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_19 _ENVIRONMENTÁLNÍ.
TĚLESA A LÁTKY.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ELEKTROTERMICKÉ PROCESY
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II.
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Margaréta Marcinčinová, Miroslava Fukerová
Částicové složení látek
Vzájemné silové působení těles
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Změny skupenství látek
Významné oxidy CO2 CO SO2 SiO2 CaO Al2O3.
Transkript prezentace:

Radovan Hanslík k vinta A

 sklo bylo objeveno kolem roku 3000 p. n. l. v Egypt ě  v 1. stol. vynalezli sklá ř skou píš ť alu  p ů vodn ě se pou ž ívalo jako ozdoba a k výrob ě nádob

 amorfní  z dlouhodobého hlediska má vlastnosti a chování kapaliny  vyrábí se z roztavené viskózní skloviny, která se rychle zchladí a neuspo ř ádá se regulérní krystalická m ř í ž ka  je to pevný, pr ů hledný materiál, odolný proti opot ř ebení

 suroviny pro výrobu skla: písek, vápenec, soda, st ř epy ze starých láhví a r ů zná barviva  tyto suroviny tvo ř í kmen  kmen se roztaví v peci  materiál se vytvaruje  zchladí se a obarví

 kdysi se sklo vyráb ě lo ru č n ě, dnes existují automatické linky, které vyrábí 3500 láhví za hodinu

 k ř emenné sklo-pouze SiO 2, optická vlákna  olov ě né sklo-olov ě ný k ř iš ť ál  tabulové sklo-okna

ZDROJE 