Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené."— Transkript prezentace:

1 Výroba kovů

2 Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené na redoxních reakcích.

3 Výroba železa: Provádí se ve vysoké peci. Ta pracuje nepřetržitě několik let, každé 2 hodiny se vypouští (odpichuje) železo a struska.

4 Suroviny pro výrobu železa: železná ruda koks vápenec (pro tvorbu strusky) vzduch

5 Postup výroby železa: 1.) spalování koksu (1700-2000 0 C) C + O 2 CO 2 CO 2 + C 2CO Ruda se roztaví a vznikne tekutá struska (z hlušiny a vápence). Ta chrání tekuté surové železo před oxidací-plave ve vrstvě na povrchu.

6 2.) Redukce oxidem uhelnatým (probíhá ve vyšších vrstvách vysoké pece) 3Fe 2 O 3 + CO 2Fe 3 O 4 + CO 2 Fe 3 O 4 + CO 3FeO + CO 2 FeO + CO Fe + CO 2

7 3.) Redukce uhlíkem (ve spodní části pece) Fe 2 O 3 + C Fe + CO 2

8 Ze surového železa se vyrábí: a) litina: obsahuje více než 1,7% uhlíku z litiny se vyrábí topná tělesa b) ocel: obsahuje méně než 1,7% uhlíku z oceli se vyrábí plechy, dráty, nástroje, konstrukce…

9 https://www.youtube.com/watch?v=b3BOMf H7Dbc https://www.youtube.com/watch?v=b3BOMf H7Dbc


Stáhnout ppt "Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené."

Podobné prezentace


Reklamy Google