Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_80

2 Druhy skla, opak výroba skla
Jméno autora: Mgr. Zdeňka Hanzliková Třída/ročník: 1. (5.) Datum vytvoření: červenec,srpen 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Anorganická chemie Předmět: chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: výuková prezentace, osnova při probírání tématu, součástí materiálu je opakování učiva. Klíčová slova: Druhy skla, opak výroba skla Druh učebního materiálu: Prezentace

3 Navazující na učivo – výroba skla, sloučeniny křemíku
Druhy skla Navazující na učivo – výroba skla, sloučeniny křemíku

4 Co víš o výrobě skla? Které suroviny tvoří sklářský kmen?
Co je to sklářský písek? Při jaké teplotě se sklářský kmen taví a jaká je pracovní teplota? Jaké čeřící látky se přidávají k odstranění bublinek z roztaveného skla? Jakými různými způsoby se zpracovává sklo?

5 Řešení: SiO2, Na2CO3, CaCO3, Na2SO4, K2CO3, dále i různé oxidy MgO, BaO, ZnO, atd. sklářský písek je SiO2, teplota tavení je °C, teplota pracovní je °C, čeřící látky – As2O3 a NH4NO3, sklo se zpracovává foukáním, litím, lisováním, válcováním a tažením.

6 Druhy skla - sodnovápenaté - draselnovápenaté - draselnoolovnaté
- křemenné - borokřemičité

7 Sodnovápenaté sklo tzv. francouzské sklo, nejběžnější druh skla, obsahuje 60-80%SiO2, dále sodu a vápenec, běžné užitkové výrobky – obalové sklo, tabulové a stavební, pro větší odolnost vůči povětrnostním vlivům se do sklářského kmene přidává oxid hlinitý a oxid bóritý.

8 Draselnovápenaté sklo
tzv. český křišťál, používá se na nápojové soupravy, domácí stolní sklo, dekorativní předměty, obsahuje 72% SiO2, dále K2CO3 a CaCO3, je tvrdší, hůře tavitelné, lesklé a stálé.

9 Draselnoolovnaté tzv. anglické sklo, olovnatý křišťál,obsahuje SiO2, K2CO3 a 24%PbO, používá se na výrobu broušeného skla, skla jsou dobře tavitelná a mají dobré optické vlastnosti, vysoký lesk, lámavost a rozptyl světla, hlavní užítí – dekorativní sklo, optické sklo, bižuterie, ověsy na lustry.

10 Křemenné sklo jde o čistý SiO2,
vzniká rychlým ochlazením roztaveného oxidu křemičitého (2000°C), používá se na nádoby do chemických laboratoří a chemických výrob, které se mohou prudce zahřívat i ochladit aniž by popraskaly, také se užívá jako izolační hmota v elektrotechnickém průmyslu.

11 Borokřemičité sklo - obsahuje kromě navíc B2O3
velmi odolné vůči změnám teplot a vůči chemikáliím, užití – laboratorní sklo a varné sklo v domácnostech, svítidla, farmaceutické obaly, - skleněné vlákna pro technické textilie a výztuhy a izolační vlákna.

12 Opakování nejběžnější druh skla, obalové, stavební sklo anglické sklo
sklo využíváno na chemické aparatury Sklo na svítidla, farmaceutické obaly a technická vlákna draselnoolovnaté b) sodnovápenaté – francouzské sklo c) borokřemičité sklo d) křemenné sklo

13 Citace literatury MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro
čtyřletá gymnázia: 1.díl. 3., přeprac. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN GÁŽO, Jan a Jiří KOHOUT. Všeobecná a anorganická chémia. 3. vydání. Bratislava: Alfa, ISBN 81. Index of Zboziznalstvi: Sklo a sklářské výrobky [online] [cit ]. Dostupné z: ASOCIACE SKLÁŘSKÉHO A KERAMICKÉHO PRŮMYSLU ČR. Jak se vyrábí sklo [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google