Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_95

2 Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny:
Jméno autora: Mgr. Zdeňka Hanzliková Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření: Srpen 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Anorganická chemie Předmět: chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: výuková prezentace, osnova při probírání tématu Klíčová slova: Beryllium hořčík, dural, chlorofyl, biogenní prvek,berryl. Druh učebního materiálu: Prezentace

3 Prvky II. A skupiny ns2, oxidační číslo +II
Beryllium, hořčík Prvky II. A skupiny ns2, oxidační číslo +II

4 Výskyt Be Be – v zemské kůře, vzácný výskyt,
ruda beryl – Be3Al2Si6O18 povrchová ložiska – nejvýznamnější ložiska se nacházejí v Jižní Americe a v Jižní Africe.

5 Fyzikální vl. a využití Be
tvrdý a křehký kov, čistý se nepoužívá, význam mají jeho slitiny, berryliové bronzy – slitiny Be a Cu – jsou tvrdé a pružné jako ocel, zároveň jsou chemicky odolné, všechny sloučeniny berrylia jsou jedovaté a to i ve formě prachu a dýmu.

6 Hořčík - výskyt zemská kůra – uhličitany, sírany, v horninách, Dolomity-Itálie – hořečnatý vápenec také v mořské vodě je asi 0,13% Mg, biogenní prvek součást chlorofylu

7 Fyzikální vlastnosti, výroba Mg
Stříbrobílý, měkký a kujný kov. Svými sloučeninami se liší od Be a od kovů alk.zemin. Podobá se Li. Výroba Mg – elektrolýza taveniny bezvodého MgCl2.

8 Chemická reaktivita Mg
Mg je elektropozitivnější než Be, snadno reaguje s nekovy. Na vzduchu se pokrývá vrstvou oxidu, který zabraňuje další korozi. Reakce Mg: 2Mg + O2→ 2MgO 3Mg + N2 → Mg3N2 Mg + 2H2O→ Mg(OH)2 + H2 S vroucí vodou reaguje Mg stejně jako Ca.

9 Použití Mg redukční činidlo
výroba lehkých slitin – dural, magnalium – letecký a automobilový průmysl, výroba výtahu, jízdních kol, lehkých žebříků, nakládací plošiny,atd. k přípravě Grignardových činidel, která se využívají v organické syntéze.

10 Významné sloučeniny Mg
MgO – bílá pevná látka, odolný vůči vysokým teplotám – užití vyzdívky ve vysokých pecích Mg(OH)2 – využití – při překyselení žaludku a k výrobě gelů na spáleniny, v přírodě – minerál brucit. MgSO4.7H2O – Epsomská sůl – užití v medicíně – laxativum – projímadlo, zdroj Mg a přídavek do léčebných koupelí.Je obsažen ve vřídelní soli u anglického města Epsomu, obsažen i v některých minerálních vodách (např. Šaratice)

11 Opakování Mg(OH)2 Be a Cu Mg Be MgO MgSO4 . 7H2O
sloučenina Mg, která se užívá na vyzdívky pecí berryliové bronzy projímadlo-Epsomská sůl sloučenina Mg užívaná při překyselení žaludku biogenní prvek, součást chlorofylu tvrdý, křehký kov, význam mají jeho slitiny Mg(OH)2 Be a Cu Mg Be MgO MgSO4 . 7H2O Výborně!!!!!!

12 Citace literatury BŘÍŽĎALA, Jan. PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UK, Praha. E-ChemBook, multimediální učebnice chemie: Beryllium, hořčík a kovy alkalických zemin [online]. Praha, 2013 [cit ]. Dostupné z: Wikipedie, otevřená encyklopedie: Chemické prvky, klinicky významné minárály, kovy [online] [cit ]. Dostupné z:

13 Citace obrázků Wikipédia, slobodná encyklopédia: Chlorofyl [online] [cit ]. Dostupné z: obrázek hořčíku : Wikipedie, otevřená encyklopedie: Chemické prvky, klinicky významné minárály, kovy [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google