Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09_B_07 Tematická oblast: Materiály a technologie-učební obor zedník Téma: Stavební sklo – výroba a vlastnosti Autor: Ing. Vacek Vladimír Datum vytvoření: listopad 2012

2 Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných stavebních oborů – např. tesař, mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, apod. Metodický pokyn: Materiál je určen k použití učitelem při výuce – pro větší názornost a atraktivnost výkladu. Materiál si klade za cíl názorně zdůraznit základní fakta k probíranému tématu.

3 Stavební sklo – výroba a vlastnosti
Sklo je anorganická látka vyrobená tavením křemičitého písku spolu s dalšími surovinami. Základní suroviny: křemičitý sklářský písek látky snižující teplotu tavení (soda nebo potaš tj. uhličitan sodný nebo uhličitan draselný) vápenec

4 Pomocné složky na čištění barvení, odbarvování a zakalování skla
Pomocné suroviny: Pomocné složky na čištění barvení, odbarvování a zakalování skla Skleněné střepy (tvoři 20 – 30 %) Základní a pomocné suroviny se v přesných poměrech smísí – vznikne SKLÁŘSKÝ KMEN Vodní sklo – vznikne, když se při výrobě skla nepoužije vápenec Vodní sklo se používá při výrobě kyselinovzdorných a ohnivzdorných betonů.

5 Průmyslová výroba skla
ve vanových pecích se sklářský kmen taví při teplotě až 1650oC vznikne sklovina, prochází přes kovovou lázeň (plavené sklo) částečně se ochladí a dále zpracovává tažením litím válcováním (ploché sklo) lisováním (dlaždice, tvárnice, tašky) odstředivým litím a tažením (skelná vata a rohože) zpěněním (pěnové sklo)

6 Schema výroby plochého plaveného skla
1-křemičitý sklářský písek, 2 – soda, 3- vápenec, 4 -pomocné suroviny, 5-sklářský kmen, 6-vanová pec, 7-plovoucí skloviny, 8- roztavený cín, 9- chladící pec, 10- expedice (rovnání, balení)

7 Vlastnosti skla průhledné propouští 81 až 90 % světla
hladké, bez pórů, dá se omývat odolné proti většině chemických látek (ne proti kyselině fluorovodíkové) velká pevnost v tlaku, ale KŘEHKÉ odolné proti vodě nehořlavé objemová hmotnost 2200 až 3800kg .m-3

8 Opakování: Vyjmenujte základní a pomocné suroviny pro výrobu skla.
Popište průmyslovou výrobu skla. Jaké znáte vlastnosti skla?

9 Použité zdroje: L. Hamák, E. Gregorová, O. Tibitanzl – Stavební materiály II pro 2. a 3. ročník SOU, Praha, SOBOTÁLES,2003,ISBN Není-li uvedeno jinak, je použitý materiál ze zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google