AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu vlastností vodíku. KLÍČOVÁ SLOVA:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Advertisements

Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Kinetika chemických reakcí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_51.
Chemické prvky-nekovy č.2
Přehled citací a odkazů: 1)GREENWOOD, N a Alan EARNSHAW. Chemie prvků. 1. vyd. Praha: Informatorium, 1993, s ISBN )REMY, Heinrich.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Periodická soustava prvků
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Výroba kyseliny dusičné
Vodík Mgr. Helena Roubalová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
PaedDr. Ivana Töpferová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_134_Vodík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_401.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_34.
Dusík, N.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Ovlivnění chemické rovnováhy
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PaedDr. Ivana Töpferová
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
PaedDr. Ivana Töpferová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní charakteristiky látek
jméno autora Mg. Eva Truxová název projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_105.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyslík.
K Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í K. K Y S L Í K O 16 O 17 O 18 O 16 O (99,76%), 17 O (0,04%), 18 O (0,2%) 2s 2 2p 4 Fyzikální vlastnosti:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_58.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu základních chemických výpočtů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.
VODÍK 1H.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
Prostorové tvary molekul
VODÍK.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu a procvičení stechiometrických.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Vodík IzotopHDT 99,844 %0,0156 % atomová hmotnost1, , , jaderná stabilitastabilní T 1/2 =12,35 let teplota tání °C-259, ,65-252,53.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
VODÍK.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
CHEMIE - Test- vodík, kyslík
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Transkript prezentace:

AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu vlastností vodíku. KLÍČOVÁ SLOVA: výskyt vodíku, fyzikální vlastnosti vodíku, příprava, výroba a použití vodíku Vodík VY-32-INOVACE-CHE-118

Vodík

Vodík ve vesmíru a na Zemi O vzniku vesmíru nevíme nic s jistotu teorie velkého třesku – došlo k němu před 10 – 18 miliardami let Prajádro vesmíru – látka o neuvěřitelně velké hustotě se postupně rozpadla na elementární částice ( protony, elektrony, neutrony) Z nich vznikla jádra nejlehčích prvků - vodíku a helia

Dalšími termojadernými reakcemi vznikala jádra těžších prvků 4 He + 4 He = 8 Be Vznik chemických prvků není ukončen

Reakce probíhající ve Slunci Každou sekundu se přemění : tun vodíku na He a záření, kterým Slunce zásobuje i naši Zemi Podobných hvězd jako Slunce je ve vesmíru bezpočet

Zastoupení prvků ve vesmíru 91% vodík 9% helium 0,06 % kyslík

Zastoupení hlavních prvků na Zemi V zemské kůřeV atmosféřeV hyhrosféře 47 % kyslík 27 % křemík 8% hliník 76 % dusík 23 % kyslík 86 % kyslík 11 % vodík

Vodík – vlastnosti, výroba, použití

Fyzikální vlastnosti Nejlehčí plyn, hořlavý, hoří namodralým plamenem, ale hoření nepodporuje Nelze jej detekovat zrakem, čichem ani podle chuti Vzduch s obsahem 6 % objemu se stává třaskavou směsí Reakce s kyslíkem je silně exotermická Vodík je 4x výhřevnější než hnědé uhlí

Vodík jako nosné médium vzducholodí Zeppelin LZ-129 Hindenburg 1937

Příprava a výroba vodíku Laboratorní příprava: Reakce kyselin s kovy Zn (s) + 2 HCl(aq) H 2 (g) + ZnCl 2 Průmyslová výroba CH 4 (g) + H 2 O(g) Ni, 900 O C 3 H 2 (g) + CO (g) katalyzovaná reakce methanu s vodní párou

Hlavní použití vodíku 80% vyrobeného vodíku se používá na výrobu amoniaku: 3H 2 (g) + N 2 (g) 2NH 3 (g) hydrogenace tuků – přeměna rostlinných olejů na tuhé jedlé tuky (Rama) využívá se jako redukční činidlo při výrobě celé řady látek

Sloučeniny vodíku Tvoři nejvíce sloučenin ze všech prvků jednak anororganické (hydridy, kyseliny, hydroxidy), ale hlavně velké množství organických sloučenin Hydridy Binární sloučeniny vodíku, ve kterých je oxidační číslo vodíku –I MgH -I 2

POUŽITÉ ZDROJE: DUŠEK, Bohuslav a Vratislav FLEMR. Obecná a anorganická chemie pro gymnázia. SPN, ISBN Klouda P. Obecná a anorganická chemie. třetí. Ostrava: Pavel Klouda, Ostrava, ISBN