P ORADENSTVÍ V PERSONÁLNÍM ŘÍZENÍ. Ú VOD Poradenství slovníky definují například jako informační a konzultační činnost směřující k orientaci tazatele.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
ECVET v Programu celoživotního učení
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Vymezení a pojetí sociální práce
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Profil HR poradce a školitele
Nabídka personálních služeb
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Personální informační systém
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Podniková ekonomika Personální činnost.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Poradenství ve vzdělávání PhDr. Pavel Beňo Tel ,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_01.
Název příjemce: Základní škola Šaratice, Náves 96, příspěvková organizace Název partnera: Z ákladní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Ulrike Rosner „Týmová práce“ 1 Týmová práce v Městské knihovně Chemnitz Vývoj, úkoly a organizace.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Řízení personální činnosti personálním útvarem
Zavedení systému řízení pracovního výkonu provázaného do systému odměňování a vzdělávání zaměstnanců ministerstva, rozvoj manažerských dovedností Dodavatel:
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Moderní personalistika
FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková. Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
1 PERSONÁLNÍ PORADENSTVÍ Ing. Ivana Gregorová 24. října 2006.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Kariérové poradenství v českém středním školství
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Assessment centrum.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Presentation Title 1st September 2002
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

P ORADENSTVÍ V PERSONÁLNÍM ŘÍZENÍ

Ú VOD Poradenství slovníky definují například jako informační a konzultační činnost směřující k orientaci tazatele v oblasti jeho zájmu. Poradenství je důležitá součást péče. V souvislosti s tím je možné hovořit o poradenství zdravotním, právním, sociálním, ekonomickém, manželském, ale i personálním. Používá se i pojem bidromální poradenství – pomoc jednotlivci na jeho „životní cestě“(bios – život, dromos – cesta). Dále pak tzv. praxeologické poradenství, jehož cílem je formou rozhovorů pomoci klientovi k takovým schopnostem, aby byl schopen všechny své nabyté zkušenosti (znalosti, dovednosti) integrovat do praxe ve své profesi.

P OJETÍ PORADENSTVÍ V PERSONALISTICE Andragogika ( řec. Aner, andros – muž, ago – vést) Výchova dospělých, vzdělávání dospělých a péče o dospělé respektující všestranně zvláštnosti dospělé populace a zabývající se její personalizací, socializací a enkulturací (integrace jedince do kultury). Personální andragogika Péče – vytváření podmínek, především sociálních a psychických pro výchovu vzdělávání a seberealizaci Péče o zaměstnance

P ÉČE O ZAMĚSTNANCE Povinná péče Povinnost podniku daná zákonnými ustanoveními a kolektivními smlouvami vyšší úrovně Smluvní péče Povinnost vyplývající z podnikové kolektivní smlouvy Dobrovolná péče Péče, která vyplývá z personální politiky a je součástí personálního řízení

P ORADENSTVÍ V ORGANIZACI Poradenství v podniku: externí, interní ve prospěch podniku, ve prospěch zaměstnanců

I NTERNÍ KONZULTANTI ( PORADCI ) podnikový právník podnikový psycholog podnikový sociolog personalista mzdová účetní

V YUŽÍVÁNÍ EXTERNÍ POMOCI PŘI ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Poradenské agentury - externí právní, psychologické a sociologické služby - kombinace – workshop, koučování Využívání poradců pro řízení - většinou formou dlouhodobější spolupráce s poradenskou firmou (jejím zástupcem)

Ú LOHA MANAŽERA JAKO PORADCE osobnost manažera atmosféra, vztahy ve firmě, důvěra v manažera jako poradce

P ORADENSKÉ TECHNIKY (1) Posudkové poradenství. Zadavatel a poradce si dohodnou zadání úkolu. Poradce provede zjištění a analýzu samostatně a vystaví dobrozdání. Zadavatel jej podporuje jen podmínečně a sám zodpovídá za realizaci. Poradenství pro specifické úkoly, při němž poradce má všeobecnou, rozdetailovanou koncepci obsahu i postupu, kterou zadavatel jako takovou přijme a přeje si ji. Přizpůsobení a změny se provedou shora dolů. Zodpovědnost za projekt nese poradce.

P ORADENSKÉ TECHNIKY (2) Zprostředkovatelské poradenství, kdy poradce vnáší obsahovou koncepci nebo dostane zadání předem, Těžiště pak leží na úrovni jednání. Přesvědčovací práce a zavedení v podniku se provádí spíše dialogem v postupných krocích. Výsledek se pak projeví změnou způsobu práce Interaktivní poradenství uskutečňované mezi zadavatelem a poradcem u něhož se předem definuje těžiště zakázky a kriteria výsledků. V tomto rámci se pak společně provádějí koncepční a aplikační činnosti. Zodpovědnost za projekt nese zadavatel. Poradce se zabývá obsahovými a prováděcími aspekty, zadavatel vnáší specifické znalosti.

M OŽNOSTI VYUŽITÍ PORADENSTVÍ Orientaci – chce-li management získat jasný obraz situace a perspektivy např. tržní pozice apod. a teprve následovně se rozhodnout o opatřeních na jejich změnu, vnese mu potřebnou jasnost do věci jen posudkové poradenství orientované na návrh koncepce. Korekci směru – je-li jasný směr a má se dosáhnout rychlé změny (např. změna organizační struktury), udá potřebnou korekci směru. Pracovní postup - mají-li být navržené formy, jako kooperace přesahující hranice organizace, týmová práce, projektový či profesní management apod. v podniku opravdu životaschopné, je vhodné zprostředkovací poradenství, které do praxe zavádí nové metody a nástroje řízení, způsoby chování, postupy apod.