Organizační a řídící struktury

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy správních činností
Advertisements

Personální řízení v malých podnicích
Péče o pracovníky.
Efektivní propagace České republiky v zahraničí
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Organizační struktury
Řídící struktury.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
10 let v NATO/20 let transformace ozbrojených sil ČR.
Řídící struktury : malé a velké organizace
Organizace logistiky Ivan Gros
Řídící struktury v organizaci
Organizace sociální správy
Řízení organizace, základy managementu
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
ŘÍZENÍ RETAILINGOVÉ FIRMY
Ekonomika informačních systémů
Majetková a kapitálová struktura podniku
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
9. Organizační struktury
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Organizační struktury, příklady
Informační nástroje pro řízení po linii výkonu. Řízení po linii výkonu 2 PODNIKATELSKÝPROCES Vnitropodnikové útvary a jejich členění  každý útvar má.
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_ORGANIZOVÁNÍ.
Řízení personální činnosti personálním útvarem
Výrobní faktory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Předmět: Management 1 Téma 5: O R G A N I Z O V Á N Í
Organizování a kontrola
NAUKA O PODNIKU I Podniková organizace.
Řídící struktury, malé a velké organizace
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
© Ing. V. Šebek, CSc. Řízení projektů a podnikových procesů 1/9 9. Tvorba modelů v procesně řízeném podniku  Způsoby modelování  Základní postupy a role.
Organizace a organizování podniku
Opakování: Co to je rozpočet režijních nákladů
Dobré odpoledne.
Management - Organizování
Management - Organizování
Přednáška 2, 3, 4: Organizování
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Management.
Organizační struktury
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Management bk 505, bp 505.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Management - Organizování1 Ladislav Blažek Organizování PS 2015/16 Osnova: 1. Organizace a trh 2. Organizační struktura 3. Parametry organizační struktury.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluFunkce.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Organizační struktury Ročník / obor studia:IV.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Organizační struktura hotelu
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Organizování a kontrola
Podstata organizování Typy organizačních struktur Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Organizační struktura
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Transkript prezentace:

Organizační a řídící struktury

Vlastník Na počátku organizačních struktur byl v čele organizace vlastník, který také sám pracoval a přitom řídil, kontroloval a organizoval práci ostatních. Všichni pracovníci mu jsou bezprostředně podřízení. Řízení probíhá přímo. Vedoucí má komplexní odpovědnost. Tuto strukturu mají malé soukromé (rodinné) firmy. Vlastník Pracovník

Liniová organizační struktura Podřízený dostává příkazy jenom z jednoho nadřízeného místa. Každé místo má jen jedno nadřízené místo, kterému je odpovědné. Tento systém je stále ještě využíván např. ve veřejné správě, v malých a středních podnicích. Vedoucí účtárny Vedoucí mzdová účetní Mzdová účetní Vedoucí účetní Účetní

Funkcionální systém Podřízenému místu je přiřazeno více nadřízených míst. Dochází k vícenásobné podřízenosti pracovníka. Nadřízení jsou specialisté pro určité dílčí úkoly (funkce). Vedoucí pro funkci 1 Vedoucí pro funkci 2 Podřízený A Podřízený B Podřízený C Podřízený D

Kancelář generálního ředitele Štábní struktura Štáb je organizační jednotka, která vykonává poradenské, organizační a kontrolní funkce pro liniové místo. Štáb nemá oprávnění rozhodovat, ale v určitých případech odlehčit liniovému pracovníkovi. Rozlišujeme štábní generalisty (asistent ředitele) a štábní specialisty (podnikový právník). Generální ředitel Výrobní ředitel Ekonomický ředitel Obchodní ředitel Kancelář generálního ředitele

Divizionální struktura Divizionální struktura je formou decentralizovaného řízení v podniku. Divize působí jako ekonomicky relativně samostatné organizační celky. Ústředí organizace (generální ředitelství) řídí ředitele divizí a vytváří celkovou koncepci, finanční a investiční politiku. Generální ředitelství Divize NA Divize OA Divize motocykly

Standardní organizační struktura Maticové struktury Vedle standardní organizační struktury se vztahy nadřízenosti a podřízenosti vznikají podle potřeby k řešení určitého projektu týmy, složené z pracovníků různých útvarů a různých specializací. Standardní organizační struktura Projekt 1 Projekt 2 Projekt 3 Projekt 4

Síťová struktura Síťová struktura vytváří pružné uspořádání s velmi plochou strukturou. Relativně malé řídící centrum zabezpečuje na smluvním základě rozsáhlé centrum činností. Výzkum a vývoj Propagace a reklama centrum Výroba Prodejci

Faktory ovlivňující organizační struktury Náročnost výroby a provozovaných služeb Styl řízení Personální zabezpečení Prostorová rozlehlost Strategie podniku Změny v technologii nebo ve výrobě