Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Advertisements

Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Územně analytické podklady
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
Stavební zákon a územní plánování
POŘIZOVÁNÍ ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ - praktické zkušenosti se získáváním údajů Ing. Jitka Olševičová Ing. Tomáš Prokop.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
Udržitelnost z pohledu kvality územního rozvoje Konference k aktuálnímu stavu udržitelného rozvoje na místní úrovni Ministerstvo životního prostředí
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
1 Územně analytické podklady Územně analytické podklady Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň,
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Územní plánování a územní plán města
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ÚAP – datový model Jihomoravského kraje RNDr. Josef Glos AGERIS. s.r.o. Jeřábkova 5, Brno Tel., fax.: ,
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
1 ZASTAVĚNÉ ÚZEMÍ A VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ Mgr. ing. Petr Lepeška Ministerstvo pro místní rozvoj 2007.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Jana Hurníková Metodická porada k 2. úplné aktualizaci ÚAP Praha, 8. března 2012 Analýza určení a zobrazení problémů k řešení v.
Návrh 2. úplné aktualizace Pořizovatel a zhotovitel : Městský úřad Moravské Budějovice, oddělení výstavby a územního plánování Prezentace - Krajský úřad.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAP ORP HUMPOLEC Krajský úřad Vysočina.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj území Ing. Alena Navrátilová, Ústav územního rozvoje únor

organizační složka státu  vykonává metodickou činnost pro jednotlivé odbory Ministerstva pro místní rozvoj, zejména v oblasti územního plánování, zejména v oblasti územního plánování, regionální politiky a bydlení Ústav územního rozvoje 2

3 Dne nabyly účinnosti nové předpisy stavebního práva. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů Územní plánování zajišťuje předpoklady pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového uspořádání území.

4 Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu pro udržitelný rozvoj území a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek pro příznivé životní prostředí, pro hospodářský rozvoj a pro soudržnost společenství obyvatel území, a pro soudržnost společenství obyvatel území, který uspokojuje potřeby současné generace, aniž by ohrožoval podmínky života generací budoucích.

Stavební zákon zavedl nový nástroj územního plánování ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP), které zjišťují a vyhodnocují stav a vývoj území; jejich součástí je rozbor udržitelného rozvoje území (RURÚ) spočívající ve zjišťování a vyhodnocování udržitelnosti rozvoje území 5

6 ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY  se pořizují pro celé území České republiky ve dvojí podrobnosti: obcí s rozšířenou působností - obcí s rozšířenou působností - krajů  průběžně se aktualizují První ÚAP obcí s rozšířenou působností byly pořízeny k První ÚAP krajů budou pořízeny do

7

8 pořizovatel ÚAP pořizuje pořizovatel obecní úřad obce s rozšířenou působností („úřad územního plánování“) pro svůj správní obvod krajský úřad pro území kraje ÚAP se pořizují údajů o území zejména na základě údajů o území = informací o stavu území o omezeních v území o záměrech na provedení změn v území.

zveřejňuje Pořizovatel zveřejňuje ÚAP a jejich aktualizace v rozsahu a způsobem umožňujícím dálkový přístup, např. na internetu. průběžně aktualizují ÚAP se průběžně aktualizují na základě údajů o území předávaných poskytovateli údajů. Každé dva roky bude pořízena úplná aktualizace ÚAP úplná aktualizace ÚAP. 9

10

Obsah územně analytických podkladů upravuje vyhláška MMR č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti. ÚAP obsahují a)podklady pro rozbor udržitelného rozvoje území (PRURÚ), b) rozbor udržitelného rozvoje území (RURÚ). (RURÚ). 11

a)podklady pro rozbor udržitelného rozvoje území sestávají z: textové části, která obsahuje - vyhodnocení stavu a vývoje území, - hodnoty území, - limity využití území, - vyhodnocení záměrů na provedení změn v území; grafické části, která obsahuje - výkres hodnot území, - výkres limitů využití území, - výkres záměrů na provedení změn v území; 12

b) rozbor udržitelného rozvoje území sestává z: textové části, která obsahuje zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území, vyhodnocení vyváženosti vztahu územních podmínek pro udržitelný rozvoj území, určení problémů k řešení v ÚPD; grafické části, která obsahuje problémový výkres. 13

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území uvádí jeho silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby (SWOT analýza) v tematickém členění zejména na –horninové prostředí a geologii, – vodní režim, – hygienu životního prostředí, – ochranu přírody a krajiny, – zemědělský půdní fond a pozemky určené k plnění funkcí lesa, – veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu, – sociodemografické podmínky, – bydlení, – rekreaci, – hospodářské podmínky. 14

15 VEŘEJNÁ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA (ukázka z ÚAP Cheb)

16 Závěrem těchto tématických zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území je vyhodnocení vyváženosti vztahu územních podmínek pro příznivé životní prostředí, pro hospodářský rozvoj, pro soudržnost společenství obyvatel území. Zjištěné nevyváženosti mezi podmínkami udržitelného rozvoje území se řeší různými nástroji rozvoje území.

17 Určení problémů k řešení ) v územně plánovacích dokumentacích (ÚPD) zahrnuje zejména urbanistické závady, dopravní závady, hygienické závady; vzájemné střety záměrů na provedení změn v území střety záměrů s limity využití území, ohrožení území, například povodněmi a jinými rizikovými přírodními jevy. Problémy k řešení v ÚPD se znázorňují v problémovém výkrese.

18

19

20 RURÚ slouží zejména ke zpracování zadání územně plánovací dokumentace (ÚPD) a vyhodnocení vlivů ÚPD na udržitelný rozvoj území. Vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj území Jeho obsah upravuje příloha č. 5 k vyhlášce MMR č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti.

21 Vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje (ZÚR) na udržitelný rozvoj území se zpracovává vždy. Vyhodnocení vlivů územního plánu (ÚP) na udržitelný rozvoj území se zpracovává tehdy, uplatnil-li příslušný dotčený orgán při projednávání návrhu zadání ÚP požadavek na vyhodnocení vlivů ÚP na životní prostředí. Srovnávací základnou pro vyhodnocení vlivů ZÚR na udržitelný rozvoj území je rozbor udržitelného rozvoje obsažený v ÚAP příslušného kraje. Srovnávací základnou pro vyhodnocení vlivů ÚP na udržitelný rozvoj území je rozbor udržitelného rozvoje obsažený v ÚAP příslušné obce s rozšířenou působností.