Základní školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Zaměstnání mladistvých
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
Dokumentace k zajištění BOZP
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Základní školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP)
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Hygiena a bezpečnost při práci
Základní školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP)
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Dokumentace k zajištění BOZP
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Vznik a odstranění únavy
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Základní právní předpisy BOZP -stanovují práva a povinnosti zaměstnanců, vedoucích zaměstnanců a managementu v.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
BOZP při práci ve výškách
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Tento projekt je spolufinancován z
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení Harrachov
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Základy pracovněprávních vztahů
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Základy pracovněprávních vztahů
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci ZÁKLADNÍ POŽADAVKY
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Základní školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) Povinné pro všechny studenty a zaměstnance ČVUT Úplný text k základnímu školení BOZP je na: http://www.fbmi.cvut.cz Všechny zákony a vyhlášky (systém ASPI) na: http://www.cvut.cz

Základní motto počínat si tak, abych neohrozil jiné ani sám sebe a nezpůsobil škody na majetku a okolním prostředí, každý pak odpovídá za způsobenou škodu dle míry porušení povinnosti a dle platných zákonů.

Úvod Dodržování předpisů k zajištění BOZP patří mezi základní povinnosti všech zaměstnanců, studentů a všech ostatních osob, které se zdržují s vědomím zaměstnavatele na pracovištích a absolvovaly toto školení.

Právní podklady BOZP Ústava ČR, Listina práv a svobod, směrnice rady ES - 89/331/EEC, občanský zákoník (OZ), zákoník práce (ZP, Hlava pátá), vyhlášky Sbírky zákonů, české normy.

Zákoník práce – základní povinnosti zaměstnance při nástupu povinné školení BOZP, dodržování pracovní kázně, pracovních postupů, předpisů BOZP, používání OOPP a dalších prostředků, neužívat alkoholické nápoje a ostatní návykové látky (povinnost se podrobit zjištění), oznamovat nadřízenému nedostatky a závady.

Zákoník práce – základní práva zaměstnance právo na zajištění BOZP, informace o rizicích a opatřeních na zajištění BOZP, možnost odmítnout výkon práce, který ohrožuje zdraví a život jeho či ostatních, podílet se na vytváření zdravého a bezpečného pracovního prostředí.

Zákoník práce – základní povinnosti zaměstnavatele práce zaměstnance pouze v souladu s jeho zdravotním stavem a schopnostmi, zajistit školení BOZP, ověřovat znalosti, vyžadovat a kontrolovat dodržování předpisů BOZP, zajistit zaměstnancům OOPP, poskytnutí první pomoci, zajistit dodržování zákazu kouření na pracovištích (ÚBMI nekuřácká pracoviště).

Vyhláška ČÚBP č. 48/82 (BP a technická zařízení) uvádí základní požadavky k zajištění BP a technických zařízení (základní předpis), požadavky na dokumentaci, provoz, bezpečnostní označení, kontroly apod., požadavky na podlahy, vrata, komunikace, celoskleněná křídla dveří v rámu (vid. ozn.), komunikace pro pěší (min. šířka 1,1 metru), jsou definovány požadavky na BP v rámci několika prací a obsluh (např. tlak. zař.).

Vyhl. ČÚBP a ČBÚ č. 50/78 (BP s elektrickým zařízením) uvádí požadavky na odbornou způsobilost v elektrotechnice (vzdělání, praxe, činnost), dovolené činnosti, hrozící nebezpečí, zakázané činnosti, povinnosti, pro získání pouze akreditované kurzy, pro laiky platí ČSN 34 3108 Bezpečnostní předpisy o zacházení s elektrickými zařízeními osobami bez elektrotechnické kvalifikace (také doporučení ČES).

Vyhl. č. 110/75 a č. 274/90 (pracovní úrazy) uvádí podrobnosti o pracovních úrazech, jejich evidenci, registraci a odškodňování, pro správnou klasifikaci nezbytná souvislost s plněním pracovních úkolů, souvislost s plněním pracovních úkolů NENÍ: cesta do zaměstnání a zpět, stravování, lékařské ošetření nebo vyšetření včetně cesty tam a zpět, pokud není konáno v objektu zaměstnavatele, nebo na příkaz zaměstnavatele, velmi důležitá evidence a registrace úrazu.

Pracovní podmínky žen a mladistvých (ZP) práce zakázané všem ženám – zdvíhání a dopravování břemen (nad 15kg při ručním zvedání a přenášení, nad 50kg při dopravě na ručním kolečku (i rudlu)), mladistvé - pouze práce, které jsou přiměřené jejich fyzickému a rozumovému rozvoji a nenaruší rozvoj jejich tělesných a duševních schopností (NE přesčas a noc).

Bezpečnost práce s počítači BHP č. 11/93 str. 485, knižní publikace ComputerPress rizika běžného uživatele z hlediska BOZP a vzniku nemoci z povolání: a) zvýšené namáhání očí - jas - blikání, b) elektromagnetické záření klasických monitorů, c) zátěž krční páteře (špatné sezení), existují ergonomická doporučení.

Důležité telefony univerzální tísňové volání 112, záchranná služba 155, hasiči 150, policie ČR 158, havarijní služba – plyn 159.

Rozbor možných příčin úrazů na pracovišti otevírání oken, jízda výtahem, otevírání dveří laboratoří směrem ven, prsty ve dveřních pantech, otevřená okna na chodbách a v laboratořích, houpání na židlích, nošení přístrojů ze skříní a do, stěhování obecně, nevhodné odkládání zavazadel, zachycení prstýnky, či řetízky o kliky, či jiné předměty, chování na exkurzích, či během přesunu na jiné pracoviště, tělesná výchova.

Pojištění pojištění zaměstnavatele, pojištění za škody způsobené v občanském životě jednotlivců (okolo 200,- ročně, velmi výhodné a někdy i nutné - pedagogové).

První pomoc - lékárničky na každém pracovišti musí být lékárnička, organizace musí zajistit udržování a doplňování lékárniček, po celou pracovní dobu musí mít každý pracovník přístup k některé lékárničce, náplň lékárniček je přesně stanovena.

První pomoc – zásah elektrickým proudem VYPROSTIT postiženého z elektrického obvodu pod napětím bezpečným a vhodným způsobem, zjistit zda je postižený při vědomí, zda dýchá, zda má hmatný tep, ošetřit poranění, pokud postižený nedýchá, pak umělé dýchání z plic do plic, není-li hmatný tep, pak nepřímá srdeční masáž (POZOR na vnitřní zranění), popř. kombinace obojího, zavolat lékaře, avšak oživovací úkony provádět až do příchodu lékaře.

První pomoc - popálení zachovat čistotu, nedotýkat se rány, neodstraňovat z rány zbytky oděvu nebo jiné předměty, popáleniny I. a II. stupně menšího rozsahu lze chladit čistou vodou (vodovod), popáleniny překrýt sterilní rouškou nebo přežehlenou tkaninou (prostěradlo apod.), opatření proti šoku (5T - ticho, teplo, tekutiny, tišení bolesti, transport).

První pomoc - krvácení bezprostředně stlačit krvácející cévu přímo v ráně nebo v tlakovém bodě, tlakový obvaz nebo zaškrcovadlo - občas (cca 10 - 15 minut) na chvíli povolit zaškrcení x nedostatek prokrvení, podle možnosti znehybnit postiženou oblast, opatření proti šoku (5T - ticho, teplo, tekutiny, tišení bolesti, transport), stálá kontrola rány a stavu postiženého.