Proměny českého environmentálního hnutí v letech 1989 - 2009 Bohuslav Binka, FSS MU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Den Země – svátek planety
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Organizace ochrany přírody v ČR
Zdravotní politika v éře globalizace
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Genderový audit ve společnosti CertiCon a.s.
Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Společenská odpovědnost organizací
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
1 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 2 Lidské ŽP je potřeba chránit: a)protože má globální charakter a jsme za něj zodpovědní b)staráme se většinou až o poškozené ŽP.
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
R. E. H. & Česká republika II. Nesehnutí /jaké bylo a jaké je, splňuje charakteristiku agresivního dogmatismu, splňuje charakteristiku radikálního zeleného.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Environmentální etika
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_06.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Ekologicky a sociálně Jiří Koželouh, Hnutí DUHA 29. července 2016 Letní ekologická akademie.
Petr Salamon.  Jaké individuální životní motivy způsobily, že se brněnští environmentalisté vydali tímto směrem?  V rámci druhé otázky jsem se snažil.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Ekonomika – základní pojmy.
Zdravé prostředí pro život je veřejná služba
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
E. O. & Česká republika II. Nesehnutí
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Konflikt, koření života
Teorie mezinárodních vztahů Vyučuje: PhDr. Roman Míčka, Th.D., Ph.D.
Transkript prezentace:

Proměny českého environmentálního hnutí v letech Bohuslav Binka, FSS MU

Tři (a půl) fáze českého environmentalismu Metodické uvedení, aneb jak můžeme z dnešní pozice roku 2011 zjistit jaké bylo environmentální hnutí v roce 1991 či 1999? – nebezpečí dojmologie – jak může být dojmologie přínosem, aneb mentální mapy ve velkém – o dvojí síle textů, aneb co se píše a jak se píše – o textech, které měly zůstat skryté

Tři (a půl) fáze českého environmentalismu O současné nadvládě metod aneb rychle k obsahu – Čím se liší texty environmentalistů v roce 1989 a 2011? A.Emocionální náboj x technicistní žargon. B.Zarputilost neofytů x politické korektnosti lobbistů. C.Environmentalismus jako meta-věda x environmentalismus jako způsob, jak se mít lépe.

Tři (a půl) fáze českého environmentalismu O současné nadvládě metod aneb rychle k obsahu II. – Analýzu textů potvrzují i rozhovory s environmentalisty, kteří v hnutí působili tehdy i nyní – Analýzu textů potvrzují i osobnostní (a doplňkové) testy minulých i současných environmentalistů – O rozporu, který jako by ani nebyl

Tři (a půl) fáze českého environmentalismu Stručná, ale výstižná dokumentace – texty o sobě: „Hnutí DUHA vzniklo v Brně roku Je to sdružení převážně mladých lidí, které spojuje názor, že civilizace se rozvíjí neúnosným způsobem. Příčinu současné globální krize vidíme ve filosofii neomezeného ekonomického růstu, upachtěné honbě za stále větší spotřebou a v centralizaci společnosti. … Nevěříme ve schopnost politických stran překonat dnešní krizi…“ /1993/

Tři (a půl) fáze českého environmentalismu Stručná, ale výstižná dokumentace – texty o sobě: „Hnutí Duha je přesvědčeno, že česká veřejnost může mít zdravější a čístější prostředí, stejně jako naši evropští sousedé. Navrhujeme proto řešení ekologických problémů, jež přinesou konkrétní prospěch každému.“ /2001/ „Hnutí Duha s úspěchem prosazuje ekologická řešení, která zajistí zdravé a čisté prostředí pro život každého z nás. Navrhujeme konkrétní opatření, jež sníží znečištění vzduchu a vody, pomohou omezit množství odpadu … naše práce zahrnuje jednání s úřady a politiky, návrhy zákonů … pomoc lidem, rady domácnostem a vzdělávání ….“ /2009/

Tři (a půl) fáze českého environmentalismu Co a proč se tedy stalo? Z říše faktů do říše spekulací: Došel (slovy Erazima Koháka) emocionální lak (problém emocí a environmentalismu) Meta-teorie už se nenosí (ani u zelených) Zabil nás úspěch a nedostatek reflexe