Jak v praxi využít analýzu bodu zvratu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Advertisements

Vliv ocenění vytvořených výkonů na měření zisku
Aplikace vybraných metod použitelných pro stanovení cen dle principu tržního odstupu Vlastimil Roun.
Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nauka o podniku Seminář 6..
Rozhodovací matice.
2. cvičení úrokování. spoření.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
Modely řízení zásob I. Deterministické
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Autor: MSc. Marcela.
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence.
Nákladové funkce - celkové, variabilní a fixní náklady v krátkém období - průměrné a mezní náklady - nákladová křivka v dlouhém období - optimum výrobce,
WINALITE Jeden svět Jeden tým Jeden sen Zveme Vás ke spolupráci
D) Produkční a nákladová funkce
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Kdo chce být milionářem ?
1 Kapitálový trh obchodování s cennými papíry v ČR Ing. Jiří Vodička Ústav ekonomiky a řízení podniku ČVUT, FS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Číslo-název šablony klíčové aktivity
Mapa zájmu - plány.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_01_12 Zpracoval(a):RNDr. Lucie Cabicarová.
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě
Deterministické modely zásob Model s optimální velikostí objednávky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
TOC Class Problem I (jednodušší varianta P&Q analýzy) (v tomto konkrétním příkladu je P=Y a Q=Z – specifikace proměnných) Ing.J.Skorkovský, CSc.
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
7. Využití informací manažerského účetnictví pro rozhodování
Hmotnostní zlomek převáděný na %
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Využití členění nákladů na variabilní a fixní pro řízení
Hana Bohušová Metodické postupy pro kontrolu plnění rozpočtů, metoda standardních nákladů Přednáška č. 12.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základy teorie nákladů
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
* Procenta kolem nás Matematika – 7. ročník *
Náklady.
Nauka o podniku Seminář 3. Organizační struktura/ Základní veličiny efektivnosti podnikání.
Kalkulace – základní pojmy, metoda kalkulace
MĚŘENÍ VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_01_15 Zpracoval(a):RNDr. Lucie Cabicarová.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence
3. Produkční analýza firmy
126FIP Bod zvratu 3. týden.
Mikroekonomie I Náklady, příjmy, zisk
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Nauka o podniku Bod zvratu.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1186 Ročník: 3. Vzdělávací obor:
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1197 Ročník: 3. Vzdělávací obor:
Hospodářský výsledek firmy Stanovení zisku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Karel Zíka. Dostupné z Metodického portálu.
Kalkulace - učitel.
Kalkulace úplných a neúplných nákladů
Tvorba výrobního programu Příklad tvorby efektivního výrobního programu vzhledem k úzkému místu.
Pracovní list Kalkulace neúplných nákladů. Příklad 1: Firma vyrábí kabelky –spotřeba materiálu je 415 Kč/ks, mzdy 275 Kč/ks, ostatní variabilní náklady.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Základy firemních financí
Finanční management Téma č.4 Dnešek Finanční páka Provozní páka.
Životní cyklus organizace
Pracovní list Bod zvratu.
Transkript prezentace:

Jak v praxi využít analýzu bodu zvratu? Jaké jsou nutné podmínky pro využití této analýzy? Stejnorodá produkce Krátké období Přiřaditelnost nákladů Příklad: Jakého objemu produkce musí podnik dosáhnout, jestliže jsou jeho fixní náklady 300.000,- Kč a variabilní náklady na jeden kus 22,-Kč. Obvyklá prodejní cena výrobku je 30,- Kč.

Příklad: Jaký je limit fixních nákladů podniku, jestliže objem produkce v daném období činí 20.000 ks, variabilní náklady jsou 88,- Kč a běžná prodejní cena je105,- Kč. 20.000 ks a marže je 17,- Kč.

Jaké mohou být maximální variabilní náklady, pokud fixní náklady podniku v daném období činí 600.000,- Kč a smluvně je v tomto období zajištěn odbyt 70.000 ks daného výrobku při ceně 12,- Kč za kus. Za jakou cenu musí podnik prodávat svůj výrobek při fixních nákladech 250.000,- Kč, variabilních nákladech 16,- Kč na 1 ks a výrobní kapacitě 80.000 ks, která je plně využita.

Za jakou cenu musí podnik prodávat svůj výrobek při fixních nákladech 250.000,- Kč, variabilních nákladech 16,- Kč na 1 ks a výrobní kapacitě 80.000 ks, která je plně využita chce-li dosáhnout zisku 120.000,- Kč. Jaké mohou být maximální variabilní náklady, pokud fixní náklady podniku v daném období činí 600.000,- Kč a smluvně je v tomto období zajištěn odbyt 70.000 ks daného výrobku při ceně 12,- Kč za kus, chce-li podnik v daném období dosáhnout dosáhnout 20% návratnosti investice ve výši 820.000,- (Tato investice mu pomohla navýšit výrobní kapacitu na uváděnou úroveň.)

„Nevyužité fixní náklady“ Co jsou to nevyužité fixní náklady? Příklad: Fixní náklady podniku jsou 235.800,- Kč. Kolik činí nevyužité fixní náklady pokud podnik vyrábí pouze 270.000 ks, přičemž jeho výrobní kapacita je 300.000 ks?