Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Seminář ke KatV – SGI a potvrzování GP
Organizační struktura ČUZK a legislativní zajištění KN v ČR
Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Obecné požadavky na výstavbu
Revize Nového přístupu
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
MĚŘENÍ POSUNŮ STAVEBNÍCH OBJEKTŮ
Polní kalibrace elektronických měřicích systémů
Aktuální Státní mapové dílo
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Jednotná technická mapa města Krnova Představení systému
Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3)
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Geodézie v pozemním stavitelství
P RACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚSC Prameny právní úpravy.
Zeměměřické a kartografické služby ČR – současná nabídka, řešení, cíle, problémy a výzvy ke spolupráci Michal Traurig
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Katastr nemovitostí Minimum znalostí pro realitní makléře.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Okruhy pro obecné znalosti členů Sborů dobrovolných hasičů z oblasti prevence Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice.
11. SETKÁNÍ GEODETŮ Beroun 2014
Informace o průběhu příprav zákona o Zeměměřičské komoře
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3)
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
KONTROLA A MĚŘENÍ Metrologie
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROJEKTOVA.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Digitální učební materiál
Technická normalizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Geografická data pro veřejnou správu - data resortu zeměměřictví a katastru Plzeň Petr Dvořáček.
Inspirativní pohled do minulosti pro budoucnost technických map v ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Speciální izolace BJ13.
Technická grafika Normalizace.
Technická normalizace
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Legislativní pravidla vlády I - úvod
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Technická normalizace
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající.
Transkript prezentace:

Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17

Rozdělení předpisů  3 hlavní kategorie předpisů  Zákony, vyhlášky a nařízení vlády právně závazné pro všechny občany ČR  Normy (ČSN, ISO, EN), které by měly zaručit potřebnou kvalitu, ale nejsou závazné, pokud jejich dodržování není předepsáno vyššími právními předpisy  Technologické předpisy a pravidla, návody

I. kategorie - zákony  Zákony, vyhlášky a nařízení vlády jsou předpisy mající obecnou právní závaznost, jejich porušení je trestné  Zákon č. 200/1994 Sb. o zeměměřictví a o změně a doplnění některých zákonů souvisejících s jeho zavedením a jeho prováděcí Vyhláška č. 31/1995 Sb. ČÚZK ve znění pozdějších předpisů  Nařízení vlády č. 430/2006 Sb. o stanovení geodetických referenčních systémů a státních mapových děl závazných na území státu a zásadách jejich používání

I. kategorie – další důležité zákony  Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)  Vyhláška č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby  Zákon č. 360/1992 Sb. o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě  Zákon č. 359/1992 Sb. o zeměměřických a katastrálních orgánech  Zákon č. 256/2013 Sb. o katastru nemovitostí ČR (katastrální zákon)  Vyhláška č. 357/2013 Sb. o katastru nemovitostí (katastrální vyhláška)  Vyhláška č. 358/2013 Sb. o poskytování údajů z katastru nemovitostí

I. kategorie – další důležité zákony  Zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii  Zákon č. 20/1993 Sb. o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví  Vyhláška MPO č. 262/2000 Sb., kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření  Vyhláška MPO č. 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu  Vyhláška MPO č. 264/2000 Sb. o základních měřících jednotkách a ostatních jednotkách a o jejich označování

II. kategorie - normy  Norma = kvalifikované doporučení, které má zajistit, aby materiály, výrobky a služby vyhovovaly danému účelu a splňovaly za určitých podmínek základní kvalitativní požadavky.  Povinně vyžadovány u veřejných zakázek  Národní normy – ČSN (Česká státní norma)  Mezinárodní normy – ISO, EN  Po vstoupení do EU – harmonizace českých norem s mezinárodními (ISO) a evropskými normami  EN musí být zavedeny na národní úrovni a respektovány

II. kategorie - normy  Technické normy dříve uvedené v příloze 6 vyhlášky č. 31/1995 Sb. (dnes zrušeno)  ČSN – Geometrická přesnost ve výstavbě. Kontrola přesnosti.  ČSN – Názvosloví v geodézii a kartografii.  ČSN – Měření posunů stavebních objektů.  ČSN – Geodetické body.  ČSN – Měřické značky stabilizovaných bodů v geodézii.  ČSN – Přesnost vytyčování staveb.  ČSN – Úchylky rozměrů a tvaru ocelových konstrukcí.  ČSN – Zemní práce. Všeobecná ustanovení.  ČSN – Mapy velkých měřítek. Základní a účelové mapy.  ČSN – Mapy velkých měřítek. Kreslení a značky.  ČSN – Jeřábové dráhy.

II. kategorie - normy  Normy ČSN ISO:  ČSN ISO – Optika a optické přístroje – Terénní postupy pro zkoušení geodetických a měřických přístrojů  ČSN ISO 4463 – Měřící metody ve výstavbě – Vytyčování a měření (část 1, 2, 3)  ČSN ISO 8322 – Geometrická přesnost ve výstavbě. Určování přesnosti měřících přístrojů.

III. kategorie - Technologické předpisy a pravidla, návody  Mají omezenou platnost jen na určitý rezort, organizaci či technologii  Návody vydávají např.:  ČÚZK, platí v rámci resortu geodézie  Ministerstvo dopravy – předpisy pro geodetické práce na železnici

Děkuji za pozornost.