VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Praktická škola dvouletá
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VEJCE Použitý zdroj:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.04 SOU Obořiště
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Suroviny Ročník: I. –
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Vajíčka Autor: Eva Hrušková. Pod pojmem vejce se z potravinářského hlediska rozumí výhradně vejce slepičí. Kromě nich se dají použít vejce husí, kachní,
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Skladování vajec  špičkou dolů, v suchých, větratelných prostorách, v chladu  Před uskladněním oddělíme vejce silně znečištěná trusem, popřípadě.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Suroviny pro cukráře I. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vejce Vejce – pouze slepičí
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník, SOŠ a SOU 28. října 2707, Česká Lípa „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“

OBSAH: Charakteristika a označení původu vajec. Stavba a složení vajec. Tržní druhy vajec, třídění v EU. Skladování vajec. Konzervace vajec a vaječné výrobky. Vady vajec, vysychání obsahu vajec. Poznávání druhů vajec a správné odpovědi. Otázky k procvičení učiva. Použité zdroje.

Charakteristika Vejce patří mezi potraviny s velkou výživovou hodnotou. V ČR se využívají převážně vejce slepičí ze zdravých, veterinárně kontrolovaných chovů.

Označení původu vajec 0 – ekologické zemědělství, 1 – vejce nosnic ve volném výběhu, 2 – vejce nosnic v halách, 3 – vejce nosnic v klecích. CZ = země původu.

Stavba vajec: žloutek skořápka blanka vzduchová bublina poutka řídký bílek 6´)hustý bílek

Složení vajec: plnohodnotné bílkoviny tuky ( cholesterol → ucpávání cév → civilizační choroby) sacharidy minerální látky - P, Ca, Fe, Mg, S, Na, K…, vitamíny – A, D, E, K, B1, B2, voda ( cca 75%)

Tržní druhy vajec Do obchodů se celoročně dodávají čerstvá vejce (skořápka čistá, suchá, nepoškozená, při prosvícení nesmí být viditelný zárodek, bílek má být jasný, žloutek uložený ve středu vejce), jen výjimečně vejce chladírenská ( skladují se při teplotě 0,5 ºC, na povrchu mohou mít tenkou vrstvu oleje bez zápachu.

Třídění vajec v EU "S" (small) – malá, min. hmotnost 45g "M" (medium) - střední, hmotnost 53 –63g "L" (large) – velká, hmotnost 63 – 73g "XL" (extra large) – velmi velká, min. hmotnost 73g

Skladování vajec Vejce se skladují v chladu při teplotě +1 až +4 ºC, odděleně od ostatních potravin (nebezpečí přejí – mání pachů póry skořápky).

Konzervace vajec a vaječné výrobky Sušená vaječná směs = sušené bílky se žloutky (nebo i odděleně), používají se v potravinářství ( těsta, moučníky, průmyslově vyráběné sypké směsi pro pekaře, cukráře a domácnosti- knedlíky, buchty, dorty v prášku apod.). Tekutá vaječná hmota = pasterizovaná směs žloutků a bílků, používaná k výrobě pečiva, cukrářských výrobků, majonéz, zmrzlin atd.

Konzervace vajec a vaječné výrobky - pokračování Zmražená vaječná hmota = směs bílků a žloutků konzervovaná zmrazením. Po rozmrazení se využívá podobně jako tekutá hmota.

Vady vajec prasklá skořápka vysychání obsahu smísení bílku se žloutkem mikrobiální nákazy – plíseň, Salmonela = bakterie způsobující salmonelózu ( nebezpečné onemocnění provázené zvracením, silnými průjmy, horečkami).Prevence salmonelóz je důkladná tepelná úprava vajec (teplota 80 ºC), nekonzumovat syrová vejce.

Vysychání obsahu vajec A – třídenní vejce - oblý žloutek, bílek má dvě vrstvy, B – dvanáctidenní vejce - žloutek plošší, dvě vrstvy bílku jsou méně patrné, C – jednadvacetidenní vejce – velmi plochý žloutek, dvě vrstvy bílku se nedají rozeznat

Poznej druhy vajec A B C D

Správné odpovědi A – křepelčí vejce B – vejce pštrosí a slepičí C – pštrosí vejce D – krůtí a slepičí vejce

Otázky k procvičení učiva Popiš stavbu vejce. Objasni chemické složení vajec. Uveď příklady vaječných výrobků. Jaké jsou nejběžnější vady vajec? Co je salmonelóza?

KONEC…

Použité zdroje www.google.cz www.wikipedia.cz www.ottovaencyklopedie.cz Jana Kolaříková: Potraviny a výživa Učebnice pro SOU – 1. Díl CH. Ingramová: Světová encyklopedie Všechno o jídle