Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010."— Transkript prezentace:

1 Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/

2 Vejce – anatomie, tvorba vejce Ing. Miroslav Sklenář

3 Anatomie vejce Vejce se skládá z těchto částí: Skořápka Kutikula
Podskořápkové blány Vzduchová bublina Bílek (hustý a řídký) Žloutek (hustý a řídký)

4

5 Skořápka na povrchu skořápky je vrstva kutikula, která chrání vejce před vnikáním mikroorganismů Vejce, která chceme prodávat se proto nesmí omývat – došlo by k poškození této ochranné vrstvy Tloušťka skořápky 0,3-0,6 mm

6 Skořápka má tři vrstvy:
Krystalická Houbovitá Bradavkovitá Jednotlivé vrstvy jsou vzájemně propojené kanálky, které na povrchu skořápky vyúsťují jako póry (slouží k odvodu par a plynů z vejce) Nejvíce pórů se vyskytuje v oblasti vzduchové bubliny

7 Podskořápkové blány vyskytují se ihned pod skořápkou Podskořápkové blány jsou dvě a na jednom místě se od sebe oddělují a v tomto místě vzniká vzduchová bublina

8 Bílek vytváří 4 vrstvy: Vnější řídký Vnější hustý Vnitřní řídký
Vnitřní hustý – tzv. chalázový bílek neboli chalázová poutka (obalují žloutek a udržují jej ve středu vejce)

9 Žloutek vytváří 2 vrstvy:
Vnější světlý – nosnice jej tvoří v noci, kdy nepřijímá potravu, tento žloutek obsahuje více vody Vnitřní hustý - nosnice jej tvoří ve dne, kdy přijímá potravu, obsahuje méně vody Okolo žloutku jsou žloutkové blány

10 Tvorba vejce vejce se tvoří ze zárodečných buněk, které se přeměňují na ovocystu ve vaječníku dochází k tvorbě žloutku: nejprve se tvoří světlý žloutek = v době klidu, kdy slepice nepřijímá krmivo pak se tvoří tmavý žloutek = vzniká ve dne, kdy nosnice přijímá krmivo

11 v nálevce vejcovodu se tvoří žloutkové membrány (jsou celkem 3)
žloutek je uložen ve folikulu, který po vytvoření žloutku praská → místo prasknutí tzv. stigma (místo bez cév) pokud dojde k prasknutí folikulu na jiném místě, vznikají krvavé skvrny prasknutí folikulu = ovulace, jestliže prasknou 2 folikuly během 1 hodiny → vzniká dvoužloutkové vejce

12 v nálevce vejcovodu se dále tvoří chalázový bílek (udržuje žloutek ve středu vejce, při stárnutí vejce klesá jeho pevnost, žloutek se vychyluje ze středu) v bílkotvorné části vejcovodu se tvoří: vnitřní řídký bílek vnější hustý bílek vnější řidký bílek (jeho tvorba se dokončuje již v krčku vejcovodu)

13 krček vejcovodu – tvoří se podskořápkové blány
v okamžiku snesení vejce se tyto blány od sebe oddělí (na tupém konci skořápky) a vznikne vzduchová komůrka (výška 2-3 mm) v děloze se tvoří skořápky – nejprve se tvoří krystaly bílkovinné povahy a na těch se začínají tvořit anorganické krystaly Poslední vrstva (kutikula) se tvoří těsně před snesením – usnadňuje snesení a chrání vejce

14 Zdroje: Vlastní přípravy
Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010."

Podobné prezentace


Reklamy Google