Národní lesnický program II Expertní skupina pro klíčovou akci 9 – Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů - Dílčí okruhy opatření KA9 - Zodpovědní řešitelé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Enviro-i-forum Evropská environmentální informatika, historie a vývoj Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Klíčová akce 7 Zachování a zlepšení biologické rozmanitosti v lesích M. Hron a R. Hédl.
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
Národní lesnický program II Expertní skupina klíčové akce 9 – Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů Opatření 09.1 – Zpravodaj ES KA9: Jiří Zahradníček.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Představení PS Lesnictví a zemědělství
Mimoprodukční funkce lesa
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Environmentální legislativa v zemědělské praxi
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Zásady správné zemědělské praxe
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Národní lesnický program II pro období Klíčová akce 8 ROZVÍJET MONITORING LESŮ Tomáš Vrška VÚKOZ, v.v.i. – oddělení ekologie lesa Brno.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Lesy ve vlastnictví státu
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Půda – složka životního prostředí
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
vedoucí pracovní skupiny
Právní úprava ochrany lesa
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
Ochrana půdy a lesa.
PRACOVNÍ SKUPINA NOVÉ METODICKÉ TRENDY UDRŽITELNOSTI
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Výpočet náhrad za škody na lesích pomocí SW VySkoL
Vodohospodářské aktuality
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Ochrana vody, půdy a lesa
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ochrana lesa.
Ing. Tauber René , Výzkum a poradenství v lesnictví
Transkript prezentace:

Národní lesnický program II Expertní skupina pro klíčovou akci 9 – Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů - Dílčí okruhy opatření KA9 - Zodpovědní řešitelé dílčích okruhů - Seznam členů expertní skupiny - První námět pro KR NLP Zpravodaj ES KA9: Jiří Zahradníček Zástupce zpravodaje ES KA9: Libor Jankovský

KA 9 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů Klíčová akce opatření 5 dílčích tematicky příbuzných okruhů 5 zodpovědných řešitelů a 5 jejich zástupců Jednání ES dne na LF MZLU v Brně:

A Obnova a pěstování lesa 1 Omezit holoseče přednostně podporou a zaváděním přírodě blízkých způsobů hospodaření, a to diferencovaně podle přírodních podmínek a druhu vlastnictví. A1 - Ing. Vladislav Ferkl, A2 - Doc. Ing. Jiří Remeš, Ing. Jiří Zahradníček, MVDR. Jaromír Bláha, RNDr. Pavel Cudlín, Ing. Milan Košulič, Doc. Ing. Antonín Jurásek,CSc., Mgr. Jindřich Chlápek A2 Podle přírodních a porostních podmínek podporovat využívání přirozené obnovy a omezit obnovu umělou. A3 Umožnit a podporovat využívání přípravných dřevin zejména na kalamitních holinách a při zalesňování zemědělských půd s cílem připravit podmínky pro úspěšnou obnovu cílové dřevinné skladby. A4 Podporovat diverzifikaci prostorové a druhové dřevinné skladby bližší skladbě přirozené jako předpoklad pro eliminaci působení stresových faktorů. KA 9 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů

B Monitoring škodlivých činitelů 5 Rozvíjet výzkum, prognózy a poradenství v rámci lesní ochranné služby a podporovat tlumení biotických škodlivých činitelů zejména ekologicky šetrnými postupy. B1 - Doc. Dr. Ing. Libor Jankovký, B2 - Doc. Ing. Jaroslav Holuša, Ph.D., Prof. Ing. Radomír Mrkva, CSc., Doc. Ing. Petr Čermák, Ph.D., Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc., B6 Monitorovat výskyt a rozšíření zavlečených škodlivých organismů zejména karanténních a v případě akutního rizika přijmout opatření k zamezení dalšího šíření a vzniku škod.

KA 9 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů C Ochrna vody a půdy 7 Zajistit, aby lesy a trvale udržitelné hospodaření v nich hrály aktivní úlohu při udržování a zlepšování kvality a množství vody a při zmírňování následků živelných nebezpečí, jako jsou záplavy, sucha, laviny, sesuvy půdy, jakož i při boji s půdní erozí. C1 - Ing. Vladimír Krečmer, C2 - Ing. František Šach, CSc., Mgr. Zdeněk Poštulka C8 Vybudovat soudržnost mezi lesnickou a vodohospodářskou politikou a koordinovat trvale udržitelné lesní hospodářství a integrované hospodaření s vodními zdroji. C9 Rozvíjet a zavádět inovační nástroje pro zabezpečení služeb spojených s vodou, které lesy poskytují, jako jsou platby za ekosystémové služby nebo jiná opatření. C10 Při lesním hospodaření zajistit dostatečnou ochranu lesních půd před erozí a degradací. C11 Revidovat opatření lesotechnických meliorací a hrazení bystřin s cílem zvýšit retenční schopnost lesů a omezit negativní ovlivnění přirozené morfologie vodních toků.

KA 9 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů D - KA2 Oceňování 12 Upravit výpočet poplatku za odnětí z PUPFL tak, aby zohledňoval celospolečenský význam lesů. D1 - Prof. Ing. Ilja Vyskot, CSc., D2 - RNDr. Pavel Cudlín, D13 Vypracovat definici ekologické újmy, stanovit metodiku jejího vyčíslování a promítnout ji do legislativy; jako jeden z podkladů využít zákon o předcházení ekologické újmě a o její nápravě, podepsaný prezidentem republiky dne 5. května KA9 jen oponentní podíl

KA 9 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů E Kategorizace lesů 14 Přehodnotit kategorizaci lesů na základě odborné diskuse tak, aby odpovídala funkčnímu potenciálu i záměru využití lesů, včetně stanovení priorit funkcí. E1 - Ing. Petr Navrátil, E2 - Dr. Ing. Jaromír Macků, Ing. Vladimír Zatloukal,

KA 9 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů Ing. Pavel Indra Mgr. Jindřich Chlapek doc. Ing. Petr Zahradník, CSc. MVDr. Jaromír Bláha Ing. Vladimír Pelíšek, Ph.D. Ing. Petr Navrátil, CSc. Ing. Tomáš Bittner Ing. Vladimír Zatloukal RNDr. Pavel Cudlín, CSc. Ing. Vladimír Krečmer Ing. Pavel Češka Ing. Vladislav Ferkl Mgr. Zdeněk Poštulka Ing. František Šach, CSc. Doc. Ing. Jiří Remeš Ing. Milan Košulič Doc. Ing. Jaroslav Holuša Prof. Ing. Radomír Mrkva Doc. Ing. Petr Čermák, Ph.D. Prof. Ing. Ilja Vyskot, CSc. Dr. Ing. Jaromír Macků 21

KA 9 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů Námět pro KR NLP: -MŽP a MZe by měla prověřit možnost znovuotevření projednávání novely „Vodního zákona“ což je důležitým předpokladem realizace opatření 9.7 a 9.8 ZÁKON č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ve znění zákona č. 76/2002 Sb., č. 320/2002 Sb., č. 274/2003 Sb., č. 20/2004 Sb., č. 413/2005 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 222/2006 Sb., č. 342/2006 Sb., č. 186/2006 Sb., č. 25/2008 Sb., č. 167/2008 Sb. a č. 181/2008 Sb. Jednání ES dne na LF MZLU v Brně:

Národní lesnický program II Expertní skupina pro klíčovou akci 9 – Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů DISKUSE